На опашката сме по иновации в Европа

Страната ни е с най-ниски възможности за творчество и иновации
12 авг 2010 15:17,
6
На опашката сме по иновации в Европа
Снимка: БГНЕС

България е с най-ниски показатели за иновации в Европа, показва изследване на Българката стопанска камара за технологичното развитие.

Страната ни е с най-ниски възможности за творчество и иновации, като финансиране и търсене на научни решения, а българската икономика е сред най-слабо обновяващите се икономики.

На последно място сме по индекс на глобална конкурентоспособност, с най-малко патенти в страната и чужбина на милион жители сред 27-те страни от ЕС.

България е и с най-неблагоприятната структура на разходи за научноизследователска дейност сред всички страни от ЕС.  Страната ни е на последно място в ЕС и на 96-а позиция в класацията на Световния икономически форум по индекс на иновации.

Отново на опашката сме и сред страните от Централна и Източна Европа и на 53-та позиция в класацията на Световния икономически форум по индекс на технологично развитие. От 27-те членки на ЕС единствено Гърция остава след нас.

България е с много нисък дял на високотехнологичния износ. В момента българската промишленост е ориентирана предимно към секторите на природните ресурси и евтината работна ръка.

Промишлеността формира 89% от износа на България за 2009 г. Изнасяме предимно по-малко усъвършенствани продукти в сравнение със средното за света, сочи анализът.

Ръстът на износа е висок в сектори, преработващи природни ресурси, трудоемки промишлени сектори и в аграрната индустрия. Установява се обаче и нарастване на износа на високотехнологични продукти като процент от общия износ на страната.

В резултат на направения анализ експертният екип на БСК препоръчва  до края на 2010 г. да се разработи национална стратегия за развитие на България до 2020 г.

От Стопанската камара настояват постепенно да се увеличат средствата в бюджета за иновации до 0,8–0,9% от БВП и да се разработят стимули за увеличаване на средствата от частния сектор за финансирането на иновационните практики.

В средното образование съществено трябва да се подобри обучението по математика и информатика, като основа за развитие на творческо логическо мислене. Наложително е да се въведе задължителна матура по математика, смятат от БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
poreden nomer преди 12 години
#21 (may) za sujalenie ne sme nie naj-inteligentnata naciq purvite 5 sa v Asia, nie sme na 36 mqsto i to sled Romania(#34). Izvinqvam se predvaritelno za razbitite iluzii !!!! en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations
26
0
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
tezi evropeyzi ne razbirat ot nishto.kak shte sme na opashkata.pirvi sme po privatizaciya.1 sme po obeshtaniya a zaplatite i pensiite gi zabravih tova tvorcestvo tryabva da si kyorav.dosega samo lud min.na finansite nyamahme i tova go imame.
25
0
 
2
 
! Отговори
neu преди 12 години
има ли нещо, в кето да не сме на последно място в Европа, но от друга страна последното място е хубаво нещо, за да могат други изостанали страни да се сравняват с нас и да ни сочат за пример. Време е държавата и различни научни съюзи да се откажат да разработват стратегии и да дават съвети какво е иновация/ може би никой в момента не разбира какво е това/, и да оставят по-голяма свобода на хората за бизнес и дейности, без цензура. В науката и образованието има прекалено много корупция.
24
0
 
2
 
! Отговори
Bo преди 12 години
По-добре от нищо.Трябва да гледаме и мислим позитивно.Не само да се окайваме колко сме зле."Великата и напреднала" според някой Турция до преди 30-ина години беше в каменната ера.Разни ми ти там "тигри" Индонезия,Малайзия,Пакистан и вся осталная ... бяха с сламените колиби до скоро.Сега се развиват.Така че това всъщност не е лоша новина.Трябва да ни накара не да се гордеем глупаво или да се окайваме напразно ами да бъдем по-добри.Можем и ще трябва! :)
23
0
 
1
 
! Отговори
роно2 преди 12 години
ама па сме готини!!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бившият премиер Димитър Попов обвини Андрей Луканов за ограбването на държаватаПоне два милиарда долара са били откраднати от държавния резерв на България от март до декември 1990 г., когато управляваха двете правителства на Андрей Луканов."Минаха през куфарчетата. Това бяха парите от валутния резерв. На някои чувствително им се напълниха джобовете", каза в интервю за Би Ти Ви бившият министър-председател Димитър Попов."За осем месеца от валутния резерв изчезнаха 2 млрд. долара", каза Попов, който е убеден, че има списък за тези пари и е ясно кой ги е получил. Много малко от тях са се върнали обратно в страната.Бившият премиер съобщи, че в момента получава 400 лева пенсия и не съжалява, че зад него са минали такива огромни суми.По отношение на днешното управление Попов каза, че "стиска палци" на правителството да успее."Премиерът е симпатичен, но той се нагърби с много неща, а това изисква доста време", каза Димитър Попов
21
0
 
3
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Иновации и изобретения в БГ са фантастика. Не може да съществува такова животно у нас.Абе кво стана със тия проекти на ЕС. Кой ли има достъп до тях ? Еми братчета като искате да си крадете и да чалгясвате не се натискайте за възвишени неща. Стойте си офчари-разбойници на дъното на Европа и толкоз.И остейте таз приказка че сме най-гениални и т.н. То се вижда какви сме...
20
0
 
3
 
! Отговори
charlyb преди 12 години
Затова пък сме най-интелигентната нация в света. И си имаме БАН!
19
0
 
1
 
! Отговори
kalin преди 12 години
i kak taka - pri nali4ieto na tolkova mnogo u4eni, instituti , BAN, vis6isti - injeneri, fizici, matematici,himici,lekari,zabolekari,juristi, ikonomisti i drugi mnogobroini rojbi na bezplatnoto balgarsko obrasovanie / plateno ot mnogobroinite 4estni danakoplatci de/ - nai-bedni po zaplati, po jiznen standart, nema i inovacii.... fal6iv software li? ili zarazen s virusi ili nasledstvana bolest ot prekomerno izu4eni roditeli na marsel i krajbi???
18
0
 
1
 
! Отговори
нико преди 12 години
ами в България не се дават пари на Бан за иновации.или в частните сектори.а за магистрали,които с години стоят и не мърдат...никога няма да се оправи тази държавичка.само внос внос.икономиката е дръпнала с 1 % за 20години.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МИ ККА ДА ИМА ИНОВАЦИИ, КАТО СИСТЕМАТА ЗА КАНДИДАСТВАНЕ ЗА ФИНАСИРАНЕ ПО ПРОЕКТ Е ТАКАВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗПИШЕШ 2 КОФИ С МАСТИЛО, ДА ОТГОВАРЯШ НА ЕДИН КУП УСЛОВИЯ ЗА ЦЕНЗ, ЕКИПНОСТ И ДА ИМАШ ЕДИН КУП СОБСТВЕНИ ПАРИ...
16
0
 
3
 
! Отговори
един от всички преди 13 години
........да откраднат милионите без да ги осетят от евро съюза . еми много ясно че щом имам нещо което никой в цял свят го няма ще емигрирам навън и ще го продам на някой заинтересован и то за жълти стотинки щото и без тфа ще умра от мизерия в тая държава...........
15
4
 
6
 
! Отговори
edin ot vsichki преди 13 години
на последно място сме ама друг път , аджиба едни от най-добрите изобретения са на българи ако *** от парламента осъзнаваха колко пари могат да направят ако се заинтересоваха малко от разработките на някой чичо който е прекарал последните 10 години от живота си в мазата с желание да направи нещо полезно и когато го постигне какво трябва да търси пари да отиде до щатите щото уви , у нас няма кой да му обърне внимание и що ??? ми щото чичковците от парламента са заети да умуват как да ........
14
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 13 години
какви иновации,ние на ръчно доене на кравите минахмена свещи ще бъдем тази зимаградовете ни зимата миришат на пушек от *** пътищата ни кални и в дупки като в делиорманаа в 21 век сме.де е омя гении Тесла да види кво става с неговия ток
13
3
 
9
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Не сме на опашката , просто всички дето са били досега на власт , все насила те карат да бягаш в чужбина, за да може иновацията ти да бъде по достойнство оценена. Да не би да нямаме , космически храни, добри ядрени специалисти , електроинжинери и др. Български екип беше измислил улично осветление от конбиниран тип със соларни панели и елк. .Някой да го видя някъде по градските улици , не но пък в чужбина го приеха нали ами екоколите и др.
12
3
 
5
 
! Отговори
90 преди 13 години
Ползата от БАН е повече от показателна. Ако не бяха ги подгонили още щяха да си дремят под юргана.
11
2
 
1
 
! Отговори
katy преди 13 години
ne e vqrna statistiklata - q proverete koi vodi vode6tite
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига бе? Верно ли?Ами на нас за какво сани тогава БАН, университети и лекари... Нали на ББ не му трябваха... Сега той прави иновациите :-)
9
0
 
13
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
Цялата иновационна енергия на бг-то:" Как да му го турим на комшията?"
8
4
 
2
 
! Отговори
TURK преди 13 години
ETO VI EVROPA DA VI E VACHA NIE NE ISKAME. PAK STE NA PIRVO MYASTO OTZAD.

Спонсорирани публикации