По 19 мераклии в битка за 17-е ни места в ЕП: Вотът на 26 май в цифри

318 кандидати ще се борят за гласа ни в края на май
25 апр 2019 07:00,
38
По 19 мераклии в битка за 17-е ни места в ЕП: Вотът на 26 май в цифри
Снимка: архив Dnes.bg

По 19 кандидати се борят за едно от 17-те места на България в Европеския парламент. На вота на 26 май общо 318 кандидати ще се боря за гласа ни. ЦИК обобщава, че на изборите за европейски парламент се явяват 13 политически сили, 8 коалиции и 6 независими.

Общо 15 партии получиха регистрация от ЦИК, но две от тях така и не внесоха своя листа и се отказаха от участие в изборите в последния момент – "Движение България за гражданите" и Българска нова демокрация (БНД).

По традиция голяма част от формациите са внесли пълни листи от 17 души. ГЕРБ залагат на доказани институционалисти, като голяма част от кандидатите им са настоящи евродепутати. Именно настоящи представители на формацията в Брюксел заемат първите пет места, като начело на списъка е еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. На избираемото шесто място пък е седесарят Александър Йорданов, след като ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за общо явяване на вота. Досега ГЕРБ имаха шестима души в ЕП, като заявиха, че сега се надяват да увеличат поне с едно място присъствието си в институцията.

Още по темата

Листата на БСП пък бе подредена след дълги вътрешни скандали и опит на соцлидера Корнелия Нинова да елиминира председателя на ПЕС Сергей Станишев от нея. В крайна сметка след таен вот и балотаж за място той зае петата позиция в листата, която пък се води от неговата бивша половинка Елена Йончева. Тя е един от кандидатите за ЕП с обвинения от прокуратурата за пране на пари.

ДПС от своя страна залага едновременно на млади и утвърдени имена. Начело на тяхната листа е лидерът на движението Мустафа Карадайъ, следван от Делян Пеевски. Третата и четвъртата позиции се заемат съответно от двама настоящи евродепутати на движението – Илхан Кючюк и Искра Михайлова, пише "Монитор".

Партиите от "Обединени патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака", не успяха да се споразумеят и се явяват по отделно на изборите. Така ВМРО заложиха на Ангел Джамбазки, които да дърпа лисата им, като включиха в нея и режисьора Андрей Слабаков, и бившия командир на 61-ва стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков като представители на гражданската квота.

НБСФ пък отива на изборите в коалиция със "Средна европейска класа", а името, под което се явяват, е "Патриоти за Валери Симеонов". Именно той е начело на листата, но в нея има и изненади. Така на избираемото четвърто място е поставен боксьорът от ромски произход Даниел Асенов, известен с прякора си Българския Тайсън. 22-годишният младеж е многократен европейски шампион за младежи и носител на купа "Странджата". Втора след Симеонов пък е областният управител на Стара Загора Гергана Миткова, трети – общинският съветник във Варна и бивш депутат Димитър Карбов, а на пето – общинарят от Бургас Ивайло Вагенщайн.

"Атака" избра своята листа след тв кастинг, като начело застана русофилът Георги Димов, който преди време пък е бил член на "Движение 21" на Татяна Дончева. Челната тройка на листата се допълва от Мариета Караджова – юрист, и Христо Спасов – икономист.

"Воля" на Веселин Марешки пък е в коалиция с още пет партии. Именно техни представители влизат на избираеми места в листата, която обаче се води от самия Марешки. В нея са лица като Орхан Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство", театралът Емил Емилов, който е от квотата на Българската социалдемократическа партия, Кольо Парамов и Ирина Репуц, която на парламентарните избори през 2014 е била в листата на Реформаторския блок от Благоевград.

Най-малката листа е тази на "Презареди България" на евродепутата Николай Бареков. Състои се от общо 2-ма души, като на първо място е Димитър Байрактаров, а Бареков е втори.

За първи път в листа за евродепутати има и чужденец. Става дума за холандеца Дани ван Сантен, който от 3 години работи и живее в София и е част от листата на партия "Волт", оглавявана от Нестимир Ананиев.

Евгения Банева, която е в ареста с общо 7 обвинения заедно със съпруга й Николай Банев, пък се е запътила към ЕП от листата на партия Българско национално обединение. Независимите кандидати са общо 6, като сред тях са бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, осъдена на първа инстанция на 20 години затвор заради подкуп, и бившият военен министър и лидер на БНЗС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Baba Yaga преди 4 години
През 2019 г. изберете представителите на ПП Глас народен, под номер 19.
28
0
 
0
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До РуснакаПравилно! Так держать!Само че защо само за Путин? Ето я цялата листа:1. Владимир Путин2. Ким Чен Ун3. Николас Мадуро4. Аятолах Хаменей5. Реджеп Ердоган
27
1
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 4 години
Гласувам за Путин! Слава на Русия! Целия ЕС е клоака!
26
5
 
0
 
! Отговори
ВЪЗХОД преди 4 години
Колко удобно всички подминават Бюлетина 9, а тя заслужава внимание! Става въпрос за Коалиция "ВЪЗХОД"
25
1
 
1
 
! Отговори
do 22 преди 4 години
Съгласен съм, но е за предпочитане пред ГЕРБ
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрите се надяват да не се гласува, да сме отвратени, за да могат с минимални средства за купуване на гласове да си осигурят максимална победа. Гласувайте и по възможност не за тия, които най-често ги дават по телевизията, понеже това са партиите с най-много пари, т.е. най-много интереси стоят зад тях и те ни управляват от години - ГЕРБ, БСП, патротарите, дпс.
23
3
 
3
 
! Отговори
Продължение 25 преди 4 години
Единственият евродепутат работил за България бе Бареков. Той ясно каза ,че тираджии не могат да спят в тирове , а в хотели за сметка на чорбаджиите, че не може с месеци тираджии да не се прибират в къщи , а на 20 дена. Бареков бе един от лидерите на Евроконсерваторите ,за разлика от мижитурката Джамбазки гласувал за Истанбулската конвенция. Но сега трябва да се гласува за АТАКА , защото водачът на листата и владее 4 езика и ще работи за падане санкциите срещу Русия.
22
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Няма да гласувам за БЕЗДЕЛНИЦИ И НАГЛЕЦИ!!!!!!!!!
21
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
На една анкета проведена преди месеци по телевизия показвайки портрети на Евродепутати от ГЕРБ нито един софиянец не каза имената им което говори ,че са въздухари. Какво добро сториха те за България? Нищо. Бореха се за приемане на Истанбулска конвенция, да ни задължават да приемаме ислямисти за сметка на тези, които ги докараха, да поддържаме санкции срещу Русия, да си унищожим икономика и СС и сега да внасяме агнета от Македония, защитаваха интересите на собствениците на тирове , но не и тирадж
20
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ами то си е сладка работа! БЕЗДЕЛИЕ,ВИСОКА ЗАПЛАТА,НИКАКВА РАБОТА, АКО ИМА И ДАЛАВЕРА ЩЕ Е ДОБРЕ-ДОШЛО!!!!! И аз искам там!!!!!!!
19
3
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 4 години
Време ни е за Възраждане!Номер 27
18
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
За "партии" вече не гласувам. Мога да доверие само на ЧОВЕК. мажоритарните избори са забранени от партиите, които реално са окупирали властта. Народа пък си трае. За гласуване не ме търсете.
17
1
 
6
 
! Отговори
НЕГЛАСУВАЩ преди 4 години
не гласувам за ***! канидати за власт! четете вазов и др. комедийни майстори по темата - нищо не сме мръднали от 19 век!
16
5
 
0
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До 26 МайИ на мен не ми харесва,че само ГЕРБ,БСП и ДПС ще имат евродепутати*,но така е засега.Ако това се повтори на парламентарни избори би било ужасно.Да се надяваме,че на есен ще е много по-различно.*Има обективни предпоставки резултатът да е такъв-бариерата е висока-6% и е трудна за преминаване!При парламентарни е само 4% и пак много не могат да я преодолеят.
15
5
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
БОЙКОТ на тия избори. Не осигурявайте с гласа си топла брюкселска баница за няколко партиини послушковци. Тези хора ви презират.
14
9
 
3
 
! Отговори
атака преди 4 години
Само АТАКА
13
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
ГЕРБ ще получат невероятен шамар на тези Избори- Ще плачат много- Самозабравили се уро/дливи политически форми на корупция- Искам да видя лицето на Цвъки Закуската и Вожда Будала след погрома който ги очаква !!
12
5
 
5
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Няма да гласувам, в този фарс няма да участвам
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33 000 000 000 ЕВРОНе е толкова дългът, не лъжи ***!
10
3
 
9
 
! Отговори
МАЛКО НАПУК преди 4 години
Писна ми от демагогията на така наречените системни партии. Писна ми от раздутата, некомпетентна, непрозрачна държавна машина. Огромната жестокост на могъщия и все по-нагъл репресивен апарат ще ме накара да гласувам за Иванчева