ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят

Първан Симеонов и кои са партиите с най-големи шансове на изборите
Обновена: 20 май 2019 15:18 | 20 май 2019 14:25,
204
ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят
Снимка: БулФото

ГЕРБ не трябва да отварят фронт с президента, защото може да загуби. Това каза пред Агенция Фокус политологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му, гласоподавателите остават с впечатление, че изборът ще е е между ГЕРБ и президента, а президентът имал доста по-високо доверие. Той бил и една от най-харесваните фигури в България в момента.

През последната седмица се появи поредното напрежение между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по повод срещите, които държавният глава организира с висши магистрати. Борисов заяви, че това "намеса в независимата съдебна система", а Радев отвърна, че не той бил канил "магистрати вкъщи или на тайни вечери".

Още по темата

"Едно е да се сражаваш с Корнелия Нинова и Елена Йончева, съвсем друго е да се сражаваш с президента. По този начин даваш президента на противника си, а държавният глава е силен коз", категоричен е Симеонов.

Социологът смята и че премиерът Борисов е прекалил със "собственото си преекспониране" в тази кампания, защото така тя отново изглежда като вот на доверие.

"Той постъпи добре като каза, че този път няма да си ходи, дори да загуби", коментира експертът.

Според него, избирателите все още странят от бюлетината за БСП, въпреки че искат да накажат ГЕРБ.

"БСП продължават да излъчват една крещяща риторика, която леко плаши. В тази кампания обаче са се усетили и малко се снишават , избрали са по-хитра тактика - да оставят крушата сама да капне без да тресат много дървото, разчитайки на скандалите в ГЕРБ и на другото опозиционно пространство - либералната част на българското публично пространство, от която тръгнаха всъщност скандалите с апартаментите", анализира Симеонов.

Това, че изборите за Европа и за България са толкова важни, личало от личната активизация на Борисов, който "опитва изпреварващо да наутрализира потенциални удари на финала".

"За първи път виждаме и БСП толкова мобилизирана, за първи път дори вътрешната опозиция в БСП е толкова консолидирана, за първи път виждаме и ДПС така", изтъкна той.

Първан Симеонов заяви, че има три формации, които ще влязат в Европейския парламент със сигурност и една над бариерата - ВМРО. Имало още няколко с добри шансове.

Основният патриотичен вот бил съсредоточен в лицето на досегашния евродепутат Ангел Джамбазки, но според социлога, се наблюдавали поне 5-6 фигури, които "са се посветили на това да му попречат".

"На някои избори има десни хора, които се чудят коя е по-малката злина - ГЕРБ или БСП. Възможно е някои да решат, че по-малката злина все пак е БСП. С това поведение на БСП е трудно да се направи общ план.", коментира Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЗАЩО ДА НЕ СЕ КОНФРОНТИРАТ ???- ЕТО ТОВА СА НАШИТЕ "ПОЛЮЦИОЛОЗИ " / ЧЕСТО САМОУКРАСИЛИ СЕ ПОРАДИ- СЕБЕНЕХАРЕСВАНЕ / !!! ПОЛОВИН + ФРАНЦИЯ СЕ КОНФРОНТИРА С ПРЕЗИДЕНТА ИЗБРАН ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА !!! НЕ КАЗВАМ ЧЕ САМОВЛЮБЕНИЯ "КЛЮН" - Е ВРЕДЕН КАТО МАКРОН ПРОДАЖНИКА ,... НО ПЪРВАТА МУ "КЛЮНЕСТА"ВОЕННА КЛЕТВА Е КАТО МОЯТА :" ДА ВОЮВА С НАТО И НАТЮВЦИТЕ " !!!!! ЕЙ ПАРВЕНЮ ... АЗ НЕ НАРУШАВАМ КЛЕТВАТА СИ И НЕ СЛУШКАМ !!!
159
2
 
1
 
! Отговори
не става така преди 4 години
ББ не търси конфронтация с президента. Просто съпругът на Десислава Радева се опитва да си намери място в обществото като коментира правителството.Това определено не му се отдава, защото обществото очаква от него работа, а не коментари.С прости думи да каже какво е направил той, а не да обсъжда другите.
158
1
 
1
 
! Отговори
дддд преди 4 години
До Анонимен 152А кога ходиш на риболов???Знам само че като дойдете в България се спуквате да харчите и да се правите на велик,а когато бачкате в чужбина сте мишки.6 дена на работа,един я почиваш я не.Имам сестра и племенници живеещи в две държави,знам как е,и в Испания и в Италия!
157
5
 
2
 
! Отговори
смях, ама смях! преди 4 години
Ето свежите политически насоки на нещастника Първан Симеонов: " Фигурите, които привличат внимание, като нещо ново, според политолога са президентът Румен Радев, Мая Манолова и шоуменът Слави Трифонов."Е, добре! Как да не се смее човек, кажете!
156
1
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
наблюдавайки доктрината "ес", човек да 'земе да остане с впечатлението, че между институциите на териториите се води тридесет годишна пуническа война :-))), но само ако не става дума за заплати... :-)))
155
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди президентските избори, повечето ми познати казваха: "много грозна тая Цецка цачева бе. Как може да се излагаме с толкова грозен президент. Ще гласувам за ***."Та Румбата е избран по красота, като по-красив от Цецка Цачева.Още не знам защо ГЕРБ издигнаха такъв антикандидат за президент.
154
0
 
3
 
! Отговори
Silas преди 4 години
До АнонименНе говорете от името на всички,живея в България и не живея мизерно.Срещам много такива като вас.Работят до припадък в чужбина за да дойдат тук за няколко дни през отпуската и да се правят на големи богаташи.Там Ви тъпчат а,Вие сте решили да си го изкарате на България.Ако сте кадърен и тук ще живеете добре.
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което Бойко направи Румбата не може да го боядиса.
152
4
 
6
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Не закачайте пРезидента. По-рано товаришч Рогозин се закани да прелети над Румъния и България с бомбардировач, но сега наистина ще дойде.
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 139Десен човек да гласува за БСП, означава, че най-накрая му е увряла главата, че БСП са най-дясната партия в парламента, както е било винаги от 1991 година досега.Веднага ти поставям диагноза - БОЛНИКУС СЪВЕТЧИКУС.За съжаление е нелечимо психично заболяване.
150
6
 
8
 
! Отговори
Команиз патреот преди 4 години
Долу ръцете от руския ни президент!
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за ДДДД пък и други като него наивници за да знаят как "изнемогваме" тук в З.Европа и ядеме само скапани храни ! Аз като човек който не знае що е кръчма, почивка,такси имам една страст - РИБОЛОВЪТ и оборудването ми се изчислява на над 7 хил.?, като е само марково въдици на "ЧЪП", макари на "Дайва" и "Шимано", палатка, чадър, тарп, маса и столове на "Корда", другите неща няма да ти изброявам...струва ми се, че това е по-скъпо от твоя таралясник който караш...това е част от нашата "мизерия"..
148
11
 
10
 
! Отговори
Повече от нужно е преди 4 години
Не само ГЕРБ , но и всеки българин да започне протести до отстраняването на резидента на Решетников/ *** Да живее България!
147
12
 
10
 
! Отговори
А кой го издигна??? преди 4 години
Всички знаят, че президента го издигна Корвелия Нинова.. тя му се обадила и го поканила за кандидат - той си го е разказвал.. така че е ясно чия матрйошка е той!!! Толкова негативен президент май не сме имали - по-зле и от Първанката е!
146
6
 
8
 
! Отговори
Vladimir преди 4 години
Ех в България виновен ни президента, който няма никаква реална власт и заплатата му е от министерския съвет и му ограничават средства за президентството , тоест от него не зависи нищо, освен това му работа да критикува правителството докато правителството нямат право да го критикуват , защото президента е контролна власт по подобие на парламента !
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДДД, главата ти не е пълна с мозък, а с компресия ! Явно компресорът който те е духал добре ти е издухал "микробите" от главата !? Ти напускал ли си някога границите на България за да видиш как стои тук животът или се 'храниш" само с демагогия ? Защо ли тук прииждат ли прииждат емигранти, според теб за да си влошат животът и да го направят непоносим - ХА ХА ХА какви ***'оти развъжда България ? А защо ли мало и голямо, умно и не дотам бягат насам, за да заживеят скотски - ХА ХА ХА .....
144
2
 
5
 
! Отговори
Този мърляч преди 4 години
Кога взе да дава акъл, този човек -- в какво качество ???
143
5
 
5
 
! Отговори
дддд преди 4 години
До Анонимен 144Ако ние живеем скотски,какво може да кажеш ти,който кръчма не е виждал какво представлява в държавата в която живеете и работите,на такси не сте с екачвали никога там,на почивка си идвате в България.Пазарувате в на евтините магазини,ядете най скапаните им храни,работите най черната работа която не я искат местните,и предпочитат да са на социални помощи.Да продължавам ли да казвам," какъв прекрасен живот живееш"?!
142
11
 
11
 
! Отговори
Първан Симеонов преди 4 години
ГЕРБ не трябва да отварят фронт с президента, защото президента може да загуби.
141
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 142, жалки безхаберници сте вие там в България, заслужавате си мизерията която сами създавате ! Ами какви са ГЕРБ бе мал'оумник, да не би да са некому'няги или демократи ? Б'аси тъ'пото овче стадо, хак да са ви мизерията и скотският живот ! Вече и срещу африканци да бягате не можете да ги стигнете по стандарт на живот, да не говорим пък за разум !