ГЕРБ праща 7 евродепутати, БСП с един по-малко, ДПС - 3

Според прогнозата на "Екзакта" ВМРО също ще има един представител
149
ГЕРБ праща 7 евродепутати, БСП с един по-малко, ДПС - 3
Снимка: Булфото, архив

32.4% от избирателите ще дадат своя глас за ГЕРБ на предстоящите на 26 май евроизбори. 27,3 на сто ще гласуват за БСП. Това  сочат данните от  проучване на "Екзакта Рисърч Груп”, проведено с независимо финансиране сред 1000 пълнолетни българи.

Още по темата

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

Според изследването ГЕРБ ще има 7 евродепутати, а БСП – 6.

За ДПС ще гласуват 13,3% от избирателите и движението ще изпрати трима свои представители в ЕП.

За ВМРО глас ще дадат 6,5 на сто и така водачът на листата на движението Ангел Джамбазки ще изкара още един мандат като евродепутат.

Това са и четирите политически сили, които ще имат евродепутати.

Изборите – прелюдия към голяма промяна на евроинституциите

За "Воля – Българските родолюбци" ще гласуват 4,5 на сто от избирателите, за Демократична България – 4,3%, за "Атака" -  2%, за Коалиция за България – 1,8 на сто.

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на "Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

От "Екзакта"отбелязват, че ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

Данните на "Екзакта” показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: ДПСБСПГЕРБЕкзакта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Дано хората се активизират, защото е важно как ще изглежда България пред Европа, в следващите 5 години! Дали искаме комунисти, либерали, етнически принадлежащи или националистични(патриотични) зависи това дали ще покажем някакви си 30 % активност или ще бъдем смели за бъдещето си! Честит празник!
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 141. Да де, ама още 5 дават преднина на ГЕРБ.
131
0
 
1
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 136. Не миже да се отървеш от тях на 26. Това не става на такива избори, а на парламентарни. А там вече ще видиш колко кого мразят или харесват. Е то се видя де, четири пъти поред.
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По поръчка на Баце,Р.Бъчварова направи проучване с агенцийката си.
129
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 129. Не знам дали е същата, ама помня, че имаше едни дето даваха 5% преднина на БСП преди парламентарните през 2017. Така че, нищо ново под българското слънце, пич.
128
0
 
0
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 4 години
До Австрия. Не можеш да си представиш как всичко, което си написал, пасва идеално на управленията на БСП.
127
0
 
0
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До himler. Смени си ника, Гьобелс повече ще ти отива. С такива пенливи словоблудства нищо няма да постигнеш. Защото ти си никой и от теб нищо не зависи.
126
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не лъжете народа! БСП-ТО ще бъде с двама по малко!
125
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените отново са" втора глуха"...!
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По 8000 ? за разходи на месец заплата в пъти повече а вие ходете да гласувате за комфорта на няколко ненаяли се индивида, цялата борба е за пари , дреме им на евродепутатите за народа
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с бсп напрьед!
122
12
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Спрете да четете проучванията. Всички те са платени от ГЕРБ и целят да манипулират обществото, че партията на крадеца на хилядолетието - Бойко няма алтернатива и печели. Тези лъжи са съшити с бели конци! Пълна мобилизация за изборите! Време е да се изхвърли ***, а след това да му се потърси сметка и да бъдат осъдени всичките герберастки мутри! Гласувайте сънародници, за когото прецените, но не избирайте ГЕРБ! Нека изхвърлим най-големите крадци , които разбиха всеки бг отрасъл и бизнес!!!
121
9
 
18
 
! Отговори
Австрия преди 4 години
В Австрия за един скандал си замина правителство за 1 ден. Тук над 10 години кражби, мафия, апартаменти, офшорки, острови, подслушвания, Ало Банов, суджици, оттегляне на инвеститори и най важното, че станахме последни по доходи и първи по смъртност и битова престъпност, но Бойко държи блажния кокал с евро фондове и държавни поръчки. Не им стига колко откраднаха за 10 години. Алчност..
120
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, това същата агенция ли е дето даваше 10% преднина на Цецка пред Радев на президентските избори.За един приятел питам .
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са получили най-много гласове хаха в зелено или в евро от мутроолигархията. Давйте още можете направо пишете 99 процента за ГЕРБ
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам шуменската начална учителка Сашко да изпадне от класацията.От къде го изкопаха тоя ***?
117
6
 
13
 
! Отговори
Мишоци преди 4 години
Ако не си идат с избори, има и други начини.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страпончо Шуменски е на границата на нервна криза:)
115
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде да не се главозамайваме сега , че да не ревем после. Всички да гласуваме , че да смажем БСП!
114
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A руските *** ще ги уволнят ли след изборите за слаби резултати??