На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

Алфа Рисърч: Социалистите не успяха да развият кампанията си
23 май 2019 11:00, Красимир Ангелов
284
На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП
Снимка: Булфото

На финала на предизборната кампания за вота за европарламент ГЕРБ възвръща преднината си пред БСП, сочат данните от националното представително проучване на Алфа Рисърч,  проведено в периода 19-22 май и реализирано със собствени средства на агенцията.

Още по темата
За партията на Бойко Борисов готовност да гласуват изразяват 31,1% от анкетираните, а за социалистите - 26,6%. Като твърда трета политическа сила се очертава ДПС, което събира 13,9% от вота.

Следват ВМРО с 6%, "Воля – българските родолюбци" с 4,9% и "Демократична България" с 4,2%.

Според социолозите се очертава леко активизиране на избирателите, като решилите да гласуват се възвръщат до 35-36%. Запазва се обаче тенденцията към по-ниска избирателна активност на Евроизборите в сравнение с националните. Така, ако тази картина не се промени до 26 май, можем да очакваме до урните да отидат малко над 2.1 млн. души, отчитат от Алфа Рисърч.

Социолог: 50 хиляди гласа делят ГЕРБ от БСП

58% от анкетираните са посочили, че са решили още преди кампанията да гласуват за партията, на която симпатизират. Почти всеки втори анкетиран обаче прави избора си през кампанията -  15% са го направили в последните 2-3 седмици, а още (27%) заявяват, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор.

За последните дни са отложили решението си предимно най-младите избиратели и жителите на големите градски центрове. Финалните дни ще са решаващи най-вече за извънпарламентарната десница и за националистическите формации, чиито симпатизанти се колебаят до последно. Трудно могат да бъдат отчетени и ефектите от евентуален корпоративен вот, който бива активизиран в последните дни преди изборите, смятат социолозите.

Проучването на финала на кампанията показва възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при намаляване на относителната тежест на БСП. През последните седмици, залагайки на кампания на успехите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ успява да неутрализира в електорален план щетите от имотните скандали, отчитат от Алфа Рисърч. В обратна посока относителната тежест на вота за социалистите намалява поради няколко причини.

Първата според социолозите е, че социалистите не успяват в рамките на кампанията да развият и наложат нови теми, извън тази за предсрочните избори. Освен това остриетата на Корнелия Нинова за вота не успяха да се превърнат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, особено след личното включване на Борисов в кампанията. От Алфа Рисърч отчитат и трети фактор в спада на БСП - "технологична загуба" на няколко процента, които отиват към "Коалиция за България". Сформираната около АБВ коалиция приключва кампанията с 3.2% сред решилите да гласуват, 80% от които са бивши избиратели на БСП.

Започват евроизборите – 427 милиона души имат право на глас

В дните преди вота най-разколебани са симпатизантите на националистическите формация, които все още се колебаят на кого да заложат в изборния ден, смятат социолозите. Все пак ВМРО запазва позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема водещата позицията сред патриотите. Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкова от НФСБ и Атака (и двете партии приключват кампанията с изравнени позиции от по 2.0%), а от Воля. Шумната и масирана кампания на Веселин Марешки събира не повече от половината от предишния му вот, но привлича вниманието на част от бившите избиратели на Обединените патриоти, отчитат от Алфа Рисърч.

Сред колебаещите се до последно са и десните избиратели, които са основна електорална база на   "Демократична България". В края на кампанията обединението между ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" получава 4.2% подкрепа сред решилите да гласуват. Така, наред с ВМРО и ВОЛЯ, Демократична България запазва шансове за мандат в Европейския парламент, ако успее да мотивира своите избиратели да отидат до урните.

Настоящото изследване е проведено в периода 19 – 22 май 2019г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Меродавни ли са социологическите проучвания при извадка от само 1000 души?! ВМРО обединява патриотичния електорат, заради по ясните си идеи и позиции и заради активната кампания. ГЕБР и БСП ще играят мача докрай.
222
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
За първи път виждам една голяма грешка на социологическите агенции- КОЕТО Е ЯВЕН ЗНАК ЗА АБСОЛЮТНА КОРУПЦИЯ В ТЯХ -В РАМКИТЕ НА 1 ДЕН ИЛИ НА НЯКОЛКО ЧАСА -ЕДНА ПАРТИЯ ВОДИ С 6% ОТ ДРУГА ПОСЛЕ СЛЕД НЯКОЛКО ЧАСА ДРУГАТА Е НА РАВНО С ТАЗИ- СОЦИОЛОЗИТЕ ОБЪРНАХА ИЗБОРИТЕ НА ЕДИН БОКСОВ МАЧ-ПОЧТИ ВСЕКИ ЧАС В РАМКИТЕ НА НЯКОЛКО ДНИ ПРОЦЕНТИТЕ "ИГРАЯТ" ГЛАВОЛОМНО- ТОВА Е НАПРАВО СМЕШНО- БОРИСОВ ОТИШЪЛ В ВАРНА НО БУЛЕВАРДА ПАДНАЛ -%НАДОЛУ- ПОСЛЕ ОТИШЪЛ В ЗАВОД ЗА ОЛИО- % НАГОРЕ-СПРЕТЕ СЕ ЗА БОГА!
221
4
 
7
 
! Отговори
До229 преди 4 години
Вессеремост е символа на Че бе простьо, а не на тиквунека!
220
6
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
След като един народ е толкова *** да избира бандити, корумпирани, мошеници, крадци, неписмени, предатели. Тогава този народ не е жертва а съучастник в престъпление!
219
3
 
7
 
! Отговори
Тт преди 4 години
А бе българи,не разбрахте ли ,че ви управляват само ***,намиращи се във всички партий.Заради това няма един осъден политик.Заради това народа тружения винаги ще е зле и беден.
218
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИзводът е един -Демократична България -бюлетина 13
217
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е ***, както и неговите съучастници!
216
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ КАЗВАЙ ХОП, ПРЕДИ ДА СИ СКОЧИЛ.Финалът е на 26 - ти.
215
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не се е случило в последния момент.Социологическите агенции на на комунистите и през цялото време се опитваха да повлияят на вота ,прогнозирайки победа за собствениците си .Накрая , когато щяха да се изложат като лъжливото овчарче ,смениха плочата и се опитват да замажат фалшивите ноти и да влязат в тон.
214
19
 
16
 
! Отговори
Курнелия - ликвидира преди 4 години
*** е майстор единствено само по "ликвидацията "!Квото е пипнала до днес-все е било ликвидирано!- Техноимпекс- Булгартабак- НЕК......и т. н.!Следва БСП и България!!!!Ще допуснем ли отново това?
213
13
 
7
 
! Отговори
Курнелия крепи Бойко преди 4 години
*** е спасението на Борисов. Докато тя иска властта Борисов е очевидно непоклатим...Не го ли разбрахте все още? Ха-ха-ха...Всички, които помагат на *** да се задържи на власт в БСП всъщност косвено подкрепят Бойко. Това е очевидно и се вижда отлично на всички избори...Падне ли *** от власт в БСП може и да има някакви шансове.
212
11
 
8
 
! Отговори
Курнелия е абсурд преди 4 години
*** очевидно(може би без да иска) помага на Борисов, защото тъкмо когато на него започнат да му се клатят краката и се появява тя и започва да плаши хората, че тя може да стане министър председател. Въпреки, че е очевидно, че народа (те и в БСП половината не я искат) никога няма да допусне *** да ръководи България. Това се вижда вече два пъти поред на избори.
211
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четейки коментарите губя вяра в народа ни. Искат да изринат соц-овете ГЕРБ - с други соц-ове (БСП). Няма значение за кого от двата гласувате, резултатът е един и същ, само че при едните се ускорява. Съвет - НЕ гласувайте за: ГЕРБ, ДПС, БСП, Коалиция за България, Атака, Демократична България, ДОСТ. Всички те имат една и съща цел...
210
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая партия динозавър - бсп - не трябва да съществува!
209
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със Станишев в листите, никой нормален няма да гласува за БСП. Не разбирам как някой може да гласува за Мейдел и жирафа от ГЕРБ.
208
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ и ЦЦ са пътници към забравата!
207
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 4 години
Разни агенции като алфа рисърч, сова харис и т.н ви подготвят за поредната голяма измама в изборите
206
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бсп-пари пригответе дупари за нова изборна загуба.
205
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, хора. Колкото повече минава време, толкова по-*** избори правите. Кой изобщо ви е казал, че трябва да гласувате за БСП. Има си автентични демократи (13) Всички останали са политически траверстити, категорични болшевици (ГЕРБ) - вижте им шефа как задмина кумира си Живков. Какво точно не ви е ясно, че се набутвате в л.айната. Ами, к'от такоз. На себе си се сърдете. Демкрацията е свобода. Ако си изцапал гащие си - сърди се на себе си!
204
2
 
10
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Наивници от всички страни,съединявайте се!?.."Изборите" не ги решават гласуващите.