Кой се опитва да атакува Евроизборите онлайн?

Появяват се нови играчи на сцената
25 май 2019 17:55, Нели Христова
35
Кой се опитва да атакува Евроизборите онлайн?
Снимка: Reuters

Според нов доклад, нови играчи в онлайн пространството се опитват да повлияят върху изборите за Европейски парламент, които вече се провеждат в някои държави, съобщава БТА.

Преди вота, който протича от четвъртък до неделя в ЕС, Институтът за стратегически диалог (ИСД) проучи ситуацията във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия.
"Нови играчи се възползват от липсата на нормативна рамка в интернет. Те често пъти подкрепят враждебни държави като Русия или пък американски лобита, но също така създават свои паневропейски кампании", пише в публикувания вчера доклад.

"Популистки политически партии, крайнодесни кибермилиции и религиозни групи възприемат тактики, които обикновено се използват от държавите", казва лондонският мозъчен тръст.

Приписваните на Русия намеси онлайн по време на президентските избори в САЩ от 2016 г. може да са вдъхновили европейски играчи, които "са заимствали методите на (руския президент Владимир) Путин и ползват автоматизирани фалшиви акаунти в Туитър за по-широко разпространение на посланията си и атакуване на противниците си", се казва в доклада.

Все още обаче е трудно да се установи дали има пряка връзка с политически партии.

В Испания ИСД е открил "координирана мрежа от акаунти в Туитър за разпространяване на антиислямски хаштагове и увеличаване на подкрепата за крайнодясната партия Вокс". Вокс обаче отрича да е свързана с тези акаунти.

Във Великобритания програмите за автоматично постване (ботове) също са заподозрени, че са обслужили в Туитър кампанията на повечето големи партии, но най-много от тях изглежда се е възползвала Партията на Брекзита.
В Полша ИСД смята, че е открил "координирана мрежа от страници, акаунти и групи във Фейсбук в подкрепа на националистичната партия "Конфедерация" и по-широко разпространение на антисемитско и прокремълско съдържание.

Американската НПО "Авааз" сигнализира за 23 италиански страници с общо над 2,46 милиона абонати, които разпространявали "неверни информации и съдържание, целящо да предизвиква разделения", по-специално за миграцията, ваксините и антисемитизма.

В Германия крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е била свръхактивна в дебатите във Фейсбук в периода на кампанията за европейските избори.

ИСД съобщава и за организирани съвместни атаки срещу професионални медии в Германия и Франция.
Според мозъчния тръст европейските избори от 2019 г. се характеризират с послания на омраза в интернет. Идентифицирани са 365 страници, акаунти и групи във Фейсбук, над 1350 акаунта в Туитър и над 100 клипа в ЮТюб, които съдържат послания на омраза, дезинформация или радикални изказвания

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
смееех преди 4 години
Смеееех , смееех, смех ви казвам, ама голем смех ! тотално истрещелите евроатлантикосоросогендарски НПОта са под наркоза
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много удобно подхвърляне на "автентичен" материал:"Кой се опитва да атакува Евроизборите онлайн?"После, като загубим изборите, има ГОЛЯМ ИЗБОР на виновни (вече не само Путин, хи-хи!) че "популистите" набират симпатиите на хората, които НЕ ЖЕЛАЯТ НАШЕСТВЕНИЦИ в собствения си дом !
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БрюкЗелец"... Ние сме умни и образовани!!!"---Абе, умни и образовани ... едни зелки не можете да отгледате като хората. :)
24
1
 
8
 
! Отговори
Брюкселец преди 4 години
До Преди да се влючатПопитай американците какво е България? ХИ ХИ ...
23
1
 
5
 
! Отговори
Брюкселец преди 4 години
До Преди да се влючат ти си имаш късмет че руснак и някакви европейците знаят думичка България!!!
22
2
 
8
 
! Отговори
Брюкселец преди 4 години
До Преди да се влючатТози руснак мисли ,че кирилицата ползват само руснаци. Ние з. европейците знаем че българите ползват латиница. Ние сме умни и образовани!!!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21 пиши спокойно те така или иначе ще се включат ще се разпсуват като селски каруцари каквито и са и така.Америкснските и руски *** им се плаща за това и вече са банални и го знаят но парите идват срещу дейност.Така че ще си псуват ще заплашват ще псуват ще писателстват нищо че никой не им чете глупостите и ще се напънат изходят във форума по всички начини който умеят и така, това д традиция.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първото изречение прави ненужно просължението на статията защото изчерпва всичко.Кой напада с кибератаки Европа не Русия не САЩ а САЩ в съюз с Русия.Преди беше нацистка Германия с Русия и Англия срещу Европа.Новия бастион на нацизма са САЩ и 52 им щат острова Англия и Русия пак бърза да се съюзи с тях и да рушат Европа защото тия три кооониални империи нещо общо имат че все територията пазара иробите не им стигат.Класическото велико адско трио пак е в атака.
19
1
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
Холандия?? не знаех, че има такава държава, но автора *** Христова ме убеди :)
18
2
 
14
 
! Отговори
ЮНКЕРЧЕТО ЩЕ Е преди 4 години
Пак ще се напие като ДОНСКИ КАЗАК и после ще обвини руснаците естествено...
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На крива ракета, Космосът и пречи. До сега само Русия и популистите, а отсега вече и САЩ и Китай им пречат. Недоносените евро-ейски политици и платените им драскачи, наричащи се "свободни медии", не схващат, че в Европа няма нито един нормален човек подкрепящ сбърканите им ценности. Все пак е факт, че има доста ненормални, но не са мнозинство, така, че просто си отивате.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дребен плешив полово неопределен и с име на първичен женски полов белег ...Кой ли може да е ????
15
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Дядоми едно време от руската пропаганда е имало и файда ...всичко казано от тях било също толкова тъпo като сега но поне било на хартия и се ползвала за клoзета ...
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме описание на блядa...Облечен във ватенка и моряшка теляшка със шапка *** смъди на боряшник има домашен медвед балалайка и се моли на Джудже бог ..Кой ли може да е ?
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
евро-атлантико тъпакус вид едноклетъчна бактерия поразяваща с олигофренията си :)
12
15
 
3
 
! Отговори
известно от соца преди 4 години
На руснаците всичката им пара излиза през свирката.Затова имат много постове и много харесвания.
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тролус мускалисПод Вид на тролус комунягос Извесни и като троловете от кoчината
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е против пакта за миграция а Путин е ЗА пакта ....така че не ни месете САЩ такива САЩ онакива ....спрямо кoаката русия са МНОГО по за предпочитане
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кефи ме обаче как либерастката пропаганда и хибдридки слагат всички свои опоненти във един кош,някакви си измислени руски ***,крайно десни,антисемити,анти ваксъри,популисти,хора трепещи малки котенца,пререждащи се в магазина,сключили пактове с демони и интердеменционални зли сили заплашващи транс-атлантическия мир и утопия малеее малеее :)А простичката истина е че нормалните хора просто ви мразим и ненавиждаме абсолютно безплатно и от все сърце :)
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жокер мирише на боряшник жена му работи в бoрдей и гo оправлява джудже бог Кой ли може да в ;)))