ЕНП със 179 места, социалистите със 150. Как ще изглежда ЕП?

Вижте кои ще са ключовите дати от политическия календар
Обновена: 27 май 2019 15:06 | 27 май 2019 06:30, Александър Попов
10
ЕНП със 179 места, социалистите със 150. Как ще изглежда ЕП?
Снимка: Reuters

Прогнозите за разпределението на местата в ЕП, основани на официални и предварителни резултати в 22 държави и прогнози в още 6, сочат, че в новия парламент най-много депутати ще има ЕНП - 179. Това прави 23,83% от местата.

Втора сила ще остане левицата - Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, но както и при ЕНП ще станем свидетели на намаляване на бройката на депутатите при водещите европейски парламентарни групи.

Предварителните прогнози за избирателната активност в ЕС от 50.5% (с Обединеното кралство) показват значително увеличение на участието и най-високата избирателна активност от последните 20 години.

Ето какво показват данните:

ЕНП - Група на Европейската народна партия (Християндемократи) - 179 (23,83% от местата)
S&D - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - 150 (19,97%)
ALDE&R - Група на Алианса на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS - 107 (14,25%)
Зелените/ECA - Група на Зелените/Европейски свободен алианс - 70 (9,32%)
ЕКР - Европейски консерватори и реформисти - 58 (7,72%)
ЕНС - Група „Европа на нациите и свободите“ - 58 (7,72%)
ЕСПД - Група „Европа на свободата и пряката демокрация“ - 56 (7,46%)
ЕОЛ/СЗЛ - Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица - 38 (5,06%)
NI - Независими членове - 7 (0,93%)
Други членове - Новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Парламента с изтичащ мандат - 28 (3,73%)

Първите глобални резултати са базирани на официални финални резултати в 6 страни - Чехия, Латвия, Кипър, Словакия, Словения, Испания; Официални предварителни резултати в 15 страни - Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Швеция; Национални прогнози от 6 страни - България, Франция, Италия, Гърция, Полша и Румъния; Предизборни намерения за гласуване в Обединеното кралство.

Кои са предстоящите ключови дати в европейския политически календар?

28 май: Лидерите на Европейския съюз ще се съберат в Брюксел на неофициална среща, за да започнат сложните преговори за определяне на новия председател на Европейската комисия.

29 май: Членовете на традиционно доминиращия в Европейския парламент блок на Европейската народна партия ще се срещнат в Брюксел. През юни новоизбраните евродепутати ще обсъдят формирането на политически групи в европарламента.

11 юни: Евродепутатите социалисти ще се срещнат в Брюксел.

20-21 юни:
Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят най-важните назначения в ЕС. Освен председател на ЕК, ще бъде определен новият ръководител на европейската дипломация, председателят на Европейската централна банка и председателят на Европейския съвет.

1 юни: Изтича мандатът на досегашния състав на Европейския парламент.

2 юни: Първо заседание на новия състав на европарламента и избор на негов председател.

15-18 юли:
Второто пленарно заседание на новия състав на ЕП е най-ранната възможност за новите евродепутати да гласуват за нов председател на Европейската комисия, предложен от страните членки.

Септември-октомври: Комисиите в ЕП ще гласуват за кандидатите от страните членки за нови еврокомисари. Всяка страна членка на ЕС може да предложи по един еврокомисар. Окончателният екип от еврокомисари, включително и ръководителят на европейската дипломация, трябва да бъде одобрен от ЕП.

31 октомври: Изтича мандатът на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. За същия ден е планирано излизането на Великобритания от Европейския съюз.

30 ноември: Изтича мандатът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Неговият приемник ще встъпи в длъжност на 1 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ep....socialisticheska kolonialna katolicheska offshorna monarhia....
7
0
 
0
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
как може да кажете как ще изглежда - това с или без БрекСит е?!
6
1
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Как ще изглежда ЕП ли, ами брак по сметка между ПЕС, ЕНП и разни зелени не мелят заедно, но за пред хората ще се държат за ръчичките.
5
6
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Плоско изказване. Ще ти дам жокер- дирекнто в LinkedIn ЕК публикува какви ли не позиции за консултанти- финансови, политически, маркетинг, IT и какво ли не. Лично аз имах оферта от тях, но избрах друга работа. Заплатата е доста прилична, но си намерих по-добра работа. Заплатите са над тези на депутат в ЕП. Ама то на такива плиткoумници, като тебе, и да им се обяснява акъл няма. Мисли си, че голямата заплата ей така се взима и нищо не се прави. Да, ама не.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще изглежда ЕП ли? Ами охранени, задоволени с всичко, плуващи в розова мъгла, охранявани и т.н.
3
16
 
7
 
! Отговори
Само СДС!!! преди 4 години
А още по-важното е, че кандидатът на автентичната десница, партията провела най-тежките реформи на прехода, става член на ЕП!
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, надявам се и аз да стана еврдепутат след 5 годинки!Ако се случи, направо не ме търсете. Ше си взимам заплатката, ша си гледам кефа и ехеее. ... кефче!
1
30
 
10
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Най-важното е че тандемът Мария Габриел- *** Майдел натри носа на българските ***. Европа над всичко!