Как да си вярваме, като ни набиват проблемите...

Или как ако нямаме нещо, да си го направим
1 май 2015 18:26, Петя Славова
14
Как да си вярваме, като ни набиват проблемите...
Галин Желязков и Неделчо Богданов. Снимка: Личен архив

Dnes.bg ви среща с интересни личности в новата ни рубрика У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Галин

Галин Желязков е предприемач от Варна. Не обича думата "бизнесмен", тъй като през 90-те години на миналия век тя "бе опорочена от онези, които правеха бизнес. Обичам думата предприемач – позитивна е и хората разбират, че става въпрос да се постигне нещо чрез много труд".

Направил си е НПО, с което помага на младите да започнат да създават собствен бизнес, вместо да стават бели роби по света. Това става чрез обучение и чрез обмен на контакти. Има голям интерес към това начинание, като само през изминалата година през неговата организация са минали повече от 25 души.

Убеден е, че човек си тежи най-добре на мястото, където е роден. И точно затова, след като изкарва 10-ина години извън страната, за да учи в Швеция, Великобритания и Австралия, се завръща, за да продължи да се занимава с бизнес, именно в България. Така подпомага родната икономика, успява да е сред семейство, приятели и хора с неговия манталитет.

"Българският народ е много хубав народ, много земен", разказва ни Галин - Народът е хубав, въпреки че системата, в която живее не е. А и медиите често набиват колко проблеми има у нас. Разказват ни страшни истории. Доста от журналистите се опитват да намерят новина от лошото, а не от доброто. Как да си повярва българинът така?", пита още той.

А защо не тук...

Галин има любопитна рецепта за живота в България. Ако нещо му липсва у нас, не отива в чужбина, за да го посети. Действа радикално, като просто го прави. Така, докато с колегите си обсъждат идеята, че много им се гледа филм на автокино, решават, че като няма такова у нас, ще си направят. Споделят идеята на страницата си във Facebook, и толкова много хора им дават кураж, че налице е вече пътуващото автокино.

За съвсем кратък срок идеята се превръща в реалност. За 25 дни с екипа си Галин обикаля 25 града. "Това е ново за България – споделя той - Седмото изкуство се възприема по друг начин. Най-доброто предимство е, че си в компания на любимия човек, хем си сам, хем си с други. Можеш да си настроиш колко да е силен звука. Целият комфорт, който личният автомобил предлага, е налице. От друга страна може да се съберат приятели, да си вземат по една биричка (без шофьора) и да си обсъждат филма, без да пречат на другите зрители".

Държавата работи

Галин и неговите колеги доста добре успяват да организира всичко. "Общините съдействат изключително много, а хората се забавляват", споделя инициаторът и обяснява, че това е хубав пример как с помощта на държавата могат да се случват нещата. "Ние работим с толкова много министерства и за съвсем кратък срок видяхме как те помагат – разказва Галин - Естествено има тромавост в системата, има определен канален ред, който трябва да се следва, но бюрокрацията в много други страни е доста по-голяма".

На колела...

Турнето с автокиното тръгва с "Българ", който е уловил доста родни черти и е първият български анимационен филм, излязъл на 3D. Режисьор е Неделчо Богданов и го прави по сериала си, който запознатите го оприличават на "Семейство Симпсън". "Ще му помогнем да направи още епизоди от сериала или да създаде още един пълнометражен филм – категоричен е Галин - Трябва да си помагаме като българи".

По думите му, без съдействието на отделния българин, нещата няма да се получат. "Всеки, който отива и си купува билет за "Бързи и яростни", например, подхранва Холивуд. У нас киносалоните печелят по-скоро не от билетите, а от много скъпите пуканки и напитки, които зрителите си купуват преди прожекцията. "И както е добре да купуваме български зеленчуци, е хубаво да купуваме билети за български филми, за да се стимулира киното ни и то да да се разраства. Примерът Галин помни много добре. "Станахме свидетели как у нас "Мисия Лондон" се превърна в по-касов от "Аватар". Това даде началото на процъфтяването на киното ни, след което дойде и успеха на сериалите", казва той.

Киноманиаци

Що се отнася до турнето с автокиното – оказва се, че филмът се възприема доста добре. Покрай този проект Галин се запознава с една личност в Шумен. Младежът е на 18 години. Става доброволец, след като моли да заеме мястото на свой приятел. Става ясно, че само миналата година е бил на 121 кинопрожекции, а още по-миналата – на 118. Пази билетите от всеки филм, както и всички плакати и предмети от различни продукции. Колекцията му се оказва забележителна и Галин решава да я покаже в изложба във Варна. "Много е хубаво, когато видиш млади хора, правещи нещо. Каквото и да е то, трябва да се поощрява".

Мечти и посоки

И понеже колелото на автокиното вече се е завъртяло, Галин и екипа му решават да не спират. Вече са замислили следващият път да има по две прожекции във всеки град. Във Facebook са направили класация на най-предпочитаните филми. Засега тя се води от "Стъпки в пясъка" и "Бързи и яростни 7". "Просто хората искат да го гледат този филм в автомобилите си" – разказва Галин и обещава, че ще го пуснат, заради тях.

Що се отнася до неговия избор за филм, единият е "Откраднати очи". "Много е силен и бих го прожектирал в Южна България, за да действа унифициращо на нацията, вместо разделящо, както доста политици искат, защото е модерно",  категоричен е той. Другият филм, който иска да пусне е "Мисия Лондон", защото е символичен за българското кино като е накарал българите да заобичат съвременните родни филми.

"Много се надявам един ден да видя българина да си вярва, да е амбициран и да обича сънародника си", мечтае си Галин. Убеден е, че това може да се случи, ако млади хора влязат в политиката. Самият той би искал да участва в проекта за електронно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Galinka преди 8 години
chudesna idea - kak li ne e setil adasha da napravi gradini s iabalkovi darveta, kaisievi darveta, orehovi darveta, bademovi darveta, krushovi darveta, slivovi darveta, chereshovi darveta, vishnevi darveta, dulevi darveta, grozdovi darveta, avokadovi darveta, kivi darveta, portokalovi darveta, mandarinovi darveta, limonovi darveta, leshnikovi darveta, rozovi darveta, jasminovi darveta - hem da si hapvat i plodove v aromatnite kinoparkingi?! :-)
10
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Страхотна статия! Пожелавам успех на Галин, както и на всички позитивно настроени за работа и живот хора!
9
7
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Галинчо, ..много си далеч от истината моето момче. Aз си мислех, че като си учил на запад ще си нещо различно от средния ***...а ти вземи прожектирай Бързи и яросстни 7- тази помия за пубери. Акъла ти е като на 15 годишен. Nека ти дам съвет, съгражданино. Ако успееш с добро качество да покажеш " Маргарит и Маргарита, ще имаш убийствени доходи, брачед. Или "Да обичаш на Инат"!
8
2
 
3
 
! Отговори
ynota преди 8 години
До от Сидни Ав$$тралияza teb rodoljubieto i patriotizma sa prazni dumi , nali ???prosto si jalyk, no za syjalenie ne mojesh da go vidish !
7
1
 
1
 
! Отговори
ynota преди 8 години
До Теоblagodaria ti !!!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво на такива идеи, на такива хора, повече такива новини искаме!
5
2
 
13
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Пиша коментар с една едничка цел - нека да има повечко коментари под такива статии. Това е много по-важно за нас, като нация от това което Путин или Обама е казал. Нека има повече позитивни новини и нека се знае, че се четат. Браво на момчето, пожелавам му успех. Всяко начало е трудно, но когато нещата се завъртят стават чудеса. И може би, един ден, когато Галин-овците надделеят над простащината, може би, ще има шанс и за тези, които са навън да се върнат!
4
1
 
4
 
! Отговори
ynota преди 8 години
molia vi pishete pove4e polojitelni komentari ( i polojitelni *** ), zashtoto ot 4etene na otritcatelnite shte prevyrtia i ako niama koi da pretrepia , shte go napravia sys sebe si ! blagodaria vi predvaritelno !
3
3
 
15
 
! Отговори
от Варна преди 8 години
Момчето прави нещо толкова добро за всички нас. И пак 50% злобни коментари, от нереализирали се величия:):). С удоволствие бих отишъл на поляната на авто кино или на лятно кино. Правим такива кина на вилата с проектор, ама не е същотото. Успехи на Галин.
2
2
 
27
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
само който е бил навън и е попътувал знае и оценява българския народ като добър! нека запазим традициите си!!!бъдете здрави българи !!!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема лошо - могъл човекът оправил се :)