У-лицата: Да се връщам? Не, на площад "Република"!

Трагедията от атентатите в Париж през погледа на една българка
Обновена: 28 юни 2016 15:25 | 17 ное 2015 19:30, Петя Славова
34
У-лицата: Да се връщам? Не, на площад "Република"!
Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Павлена Добрева

Живее в Париж повече от девет години, а от последните шест работи като психолог и консултант стратегия и човешки ресурси. По стечение на обстоятелствата, свързани с работата й си остава у дома във фаталния петък вечер. Разбира за случващото се на Stade de France веднага, от телефона си. До 3.00 сутринта следи канала за новини, ужасена и съкрушена от всеки нов акт и нарастване на броя на загиналите и ранените. Има приятели и колеги, които за жалост са били засегнати лично от трагедията: някои като свидетели в « Le Carillon » и « la Belle Equipe ». Други като тежко ранени в "Малката Камбоджа" и "Батаклан". "В този момент е трудно да кажеш, че си късметлия, тогава когато много други са там. - обяснява Павлена - На мястото, където можеше и да си ти и където си бил преди няколко дни. Терористите удариха 10-и и 11-и район, типично парижко място за срещи. Това, което ти остава в такъв момент е да се молиш: да получиш новини от всичките си близки, да има възможно най-малко жертви и силата да е с органите да реда, пожарникарите и медицинските екипи, които бяха на мястото на трагедиите само за 5 минути."

Защо Франция

Павлена е наясно още от началото на образованието си, че иска да учи във Франция. Макар и да звучи тривиално, тя избира тази страна, заради богатата й история, качеството на живот и добро образование. Избира страната, заради перспективите за работа, в които всеки може да се развива не само като позиция, но и като мислене. Харесва й и социалната политика, която  позволява да се помогне на човек, когато има нужда преди той да може да помага на тези след него. "Но преди всичко ми се иска да ти кажа защо останах и защо поисках гражданство, което взех преди 6 месеца. - разказва тя - Останах заради френското свободолюбие. Останах, заради светогледа на една еманципирана и правова държава. Останах, заради нейните морални и социални ценности. Останах и затова да видя как тя ще продължи да се развива, давайки всичко от себе си. Иска ми се да участвам пълноценно в изграждането на нашето "утре" именно тук."

Промяната след Charlie Hebdo и трагедията след 13 ноември

Според Павлена, Франция не се е променила и именно в това е нейната сила. Това се дължи на дълбоката убеденост в ценностите, заложени в днк-ато на нейното общество. "Разбира се французите станаха по-мними, изостриха се някои предразсъдъци към имигранти и бежанци. - отбелязва момичето - Някои започнаха отново да си задават въпроса дали принципа, че Франция е толкова демократична държава трябва да се отстоява, тогава когато ислямът се радикализира. В уплаха и в незнанието си, някои стигнаха до крайна гледна точка, правейки амалгама между мюсюлмани и фанатици. За тази част от народа ислямът стана синоним на омраза, насилие и тероризъм. Ислямът стана причина, а фанатизмът - отговор. Тази ситуация, особено след Charlie Hebdo, позволи на екстремната десница да събере допълнителни гласове. В същото това общество, обаче са и другите. Тези, които вярват, че проблемът е различен и, че неговото решение не е в херметическа имиграционна политика, в презрението към различните и в национализма на всяка цена. Тези другите се събраха на площад "Republika" - януари и сега, въпреки забраната на правителството, въпреки въвеждането на извънредно положение (за първи път след войната в Алжир). Хората пренебрегнаха страха от нов удар, за да кажат едно: Франция няма да се промени, няма да се крие и да спре да вярва в ценностите си.".

Отношението на французите към полицията

"След случилото се с Charlie Hebdo имаше определено негодувания към полицията, засилени от факта, че преди атентата разузнаването пазнаваше и следеше братята Саид и Шериф Куаши. - отбелязва Павлена - Също така, че главният редактор на изданието беше заплашван и му беше осигурена постоянна охрана. В сегашната трагедия нещата са различни. Терористите са по-добре обучени, силно индокринирани, непознати за разузнаването. За един само имаше сведения, но законите тук са такива, че тези, които слагат белезниците са в крайна сметка тези, на които ръцете са вързани. Може да се каже, че цялостно французите бранят силите на реда и защитават тяхната ефективност, хладнокръвие и професионализъм. Възможно е много да се изпише за това, което са можели да направят, но тогава трябва да се знае за всички онези удари, които са предотвратени и за които се мълчи в името на общественото спокойствие."

Политиката на Франция. А сега накъде?

Атентатите промениха геополитическия подход на страната: още на следващия ден бяха ударени важни бази за ИД в Сирия. Президентът Оланд бе ясен. На Франция й бе обявена война и тя е готова да я води. В същото време Павлена не вярва, че Европа, Русия и Америка биха се обединили в името на една обща борба. "Икономическият интерес и жаждата за територия и власт диктуват политическите решения, свеждайки до минимум възможността за коалиция", убедена е тя.

Павлена след трагедията

"Такава трагедия може да ме изплаши чисто човешки и да ме направи по-предпазлива. Но не и да ме накара да избягам. Напротив, случващото се ми доказва колко много френското свободолюбие е здраво и по-силно от всеки опит за подчинение, колко ценностите и морала са дълбоко закодирани в светогледа на обществото им. И това ме връща към всички причини, поради които избрах да дойда и остана в тази страна.  Днес не се питам дали да се върна в България, а в колко часа се събираме на площад "Република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Мич преди 8 години
След толкоз дни препрочитам интервюто и коментарите и се убеждавам, че момичето Павлена е права. Възхищавам се на полицията и стореното вчера в Сан Дени-без предварителни приказки, рано сутринта, на точното място и с успеха на акцишята
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей такива пикливи предатели, като тази да бяха гръмнали терористите.
21
0
 
3
 
! Отговори
Драго преди 8 години
До АнонименИдиот!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Френската джамахирия ли?А не... мерси!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички бедали и нангали да отидат във Франция - тази свободна страна.Ние ще си живеем в подтисната България и няма да страдаме за тях
18
5
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
Когато се говори за Франция, като символ на свободата, трябва да се знае истината за нашите първохристияни, наследници на Орфей, който е създал първата човеколюбива религиозна доктрина, за носителите на "българската ерес" - богомилите. Българските богомили са учителите на албигойците в Южна Франция. Точно богомилите са носители на идеята за свобода, равенство, братство, станала лозунг на френската революция. Идеите на богомилите са в основата на реформацията на Западната църква и на Европа.
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз ги видях как бягаха и пищяха панически блъскайки се един друг през свещи и снимки на загинали само защото арабите говореха на висок глас.Нямаше и помен от силата на Франция от нейните ценности заложени дкт-ато на нейното общество. Жалка картинка са.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на нейния успех , да завърши което обича и да започне работа в Париж. Разбира се че ставаш част от живота , там където си получил всичко ! Защо ще ходиш някъде другаде , където си никой с образованието си ! Там има други ценности !
15
5
 
12
 
! Отговори
и тия и ония преди 8 години
Странно тези от терминал 2 и така наречените бежанци си приличат по едно единственият им стремеж е да се махнат от тук,но когато се срещнат там стават врагове е кое му е хубавото там да живееш в страх ли.
14
6
 
13
 
! Отговори
! преди 8 години
И да питам....коя е Павлена? Франция е символ на болна държава и то по-точно за шизофренична държава! Не може цял свят да знае за ислямистките квартали в Марсилия и Париж, а тя, дъртата Франция да си кара по старо му. Или ще се променят, или ще бъдат претопени! Сами да избират, но за мен тяхното мислене и мисленето на Павлена е малоумщина! Толерантността съществува между две страни, които я приемат. Когато това не е така, единият се нарича хищник, а другият - жертва. *** ЕВРОТОЛЕРАСТИ!
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова ли е зле тука, че дори след терористични атаки не ще да се връща...
12
6
 
14
 
! Отговори
! преди 8 години
Френското свободолюбие е прекалено...хм, ами...прехвалено. Френският народ избива водачите на Революцията, френският народ е този, който е сломен за часове от немците на Хитлер и никога нямаше да се оправи без мощна външна намеса. Когато говорим за общества, то думите са две - немско и японско. Всички други могат да се учат от тези държави...само за този век и двата народа имат две национални катастрофи.....и продължават да са водещи в почти всяка област.
11
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква Франция, там е пълно с н.егри араби, м.аймуни от цялата планета! Предпочитам беден на работното ми място и улиците в България пред *** на Берлин или Париж, а да не говарим за Лондон. Бегай, това са африкански страни
10
7
 
22
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
Еххх... колко точно и ясно се е изразило момичето... тук в България гласност не се дават на такива хора, като нея... дава се гласност на некви пълни *** като Сидеров и разни ми ти "специалисти" политолози дето дрънкат пълни глупости...Жал ми е обаче, че момичето говори с такова възхищение към Франция, а България изглежда за нищо я нама, но... какво друго й остава, тука в БГ такива като нея интелигентни и можещи не ги зачитат.Успех й желая във Франция...
9
1
 
10
 
! Отговори
кака преди 8 години
Вижте ПарижВелико еПожелавам на всеки да види Париж преди са си отиде от тоя грешен свят
8
5
 
5
 
! Отговори
кака преди 8 години
Обичам Париж
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Париж
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами тя ако е *** и ние не искаме да се връщат такива.Няка да я направят на решето с Калашниковтогава нека да говори за свободолюбивия дух на Париш
5
6
 
20
 
! Отговори
истината преди 8 години
Париж - разкошен град, пълен с грозни но много добре облечени жени и арогантни франсета. Да отидеш там за 2 седмици е супер, да живееш там трябва да ти хлопа дъската.
4
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО ДОБРЕ ДА УМРЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ СИТА И СВОБОДНА ОТКОЛКОТО В МУТРОЛАНДИЯ БЕДНА ГЛАДНА И МИЗЕРНА. ПО СРАМНО Е ДА УМРЕШ В МИЗЕРИЯ ОТКОЛКОТО В ОХОЛСТВО.