Свръхдоза българско кино "В Двореца"

29 родни продукции в надпревара за "Балчишкото злато"
Обновена: 10 май 2011 13:52 | 10 май 2011 13:51, Петя Славова
0
Свръхдоза българско кино "В Двореца"
Номинираният за Оскар филм "Кави". Снимка: Фестивалът "В двореца"

Късометражните истории на тазгодишното издание на феста в Балчик ще включва 114 сюжета.

Общо филмите са 65 игрални, 10 анимационни, 29 документални и 10 експериментални. 93 от тях се показват в България за първи път.

Селектираните заглавия са от 39 държави. Българските продукции преминали селекцията са 29, което превръща страната ни в основен претендент за “Балчишкото злато”.

Класацията следват Германия с девет, а Франция и Англия са с по осем кандидата.

Част от богатата програма, която се представя по време на 9-то издание на фестивала, са номинираният за „Оскар” филм „Кави”.

Филмът впечатлява с вълнуваща история за момче, което иска да играе крикет. Вместо това обаче, Кави е принуден да работи в тухларна в Индия, за да изкарва прехраната си.

Пред него стои решение, касаещо робството днес – оцеляваш, приемайки съдбата си, или се бориш, без да си сигурен какво ще постигнеш и на каква цена.

Участват още кипърският мюзикъл „Песента на сирената”, филмът „Този, който прави дъжд” - копродукция между Исландия и Монголия, „Когато пада нощта” от Сингапур и колумбийският филм „200 минути”.

„Реших да участвам във фестивала заради страхотния диапазон от изкуства, които концентрира на едно място.”, заявява Никълъс Грийн, режисьор на боливийския филм „Салар”.

Авторите и продуцентите на селектираните филми ще пристигнат в Балчик, за да представят лично продукциите си и да бъдат оценени от утвърдени представители на индустрията.

Деветото издание на фестивала „В Двореца” се журира изключително от дами - 11 дами, сред които Линда Олшевски (селекционер на Американската филмова академия), Санди Сисел (кинооператор, отличена с награда за цялостен принос към киното), както и Малгожата Потоцка (емблематична за полското кино актриса).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари