Кино тайфуни с нежни имена

Журналистката Елена Йончева, операторът Емилия Стоева и аниматорът Ружа Колева – в журито на фестивала в Балчик
Обновена: 18 май 2011 12:42 | 18 май 2011 12:41,
7
Кино тайфуни с нежни имена
Елена Йончева. Снимка: Международен фестивал за късометражно кино "В Двореца", Балчик

Три са българките в журито на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“, Балчик.

Елена Йончева, доц. д-р Емилия Стоева и Ружа Колева са трите българки, които тази година ще бъдат част от изцяло женското жури на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“, Балчик.

Професиите на трите дами – журналист, филмов оператор и аниматор – в българския език са съществителни имена от мъжки род, но именно те – Елена, Емилия и Ружа – са доказателството, че единствената категория на успешната кариера е професионализмът.

Понятието „гореща точка“ в българската телевизионна журналистика е неразривно свързано с името на Елена Йончева. Чечня, Афганистан, Ирак, Косово, Сомалия, Северна Корея – това са само част от страните, които е посетила Елена, за да отрази бушуващите в тях военни конфликти и безпрецедентни колизии.

Филмографията й включва повече от 25 документални филми, сред които „Сараево“, „Чеченският случай“, „Израел – мир в умовете, война в сърцата”, „Колумбия – кокаиновата джунгла”, „Венецуела – петрол и революция”.

Пред микрофона й застават личности, които не само познава, но и следи целият свят: Владимир Жириновски, Нелсън Мандела, Радован Караджич, Ахмед Шах Масуд, Салман Радуев, Шамил Басаев.

Хубавата Елена е единственият български журналист, който пет поредни години е носител на Наградата за най-добър телевизионен репортер и седем поред години получава Наградата за най-добър документален телевизионен филм в България.

Емилия Стоева е една от малкото жени на българското кино, които постигат успешна кариера зад камера. Филмов оператор на повече от 40 документални, научно-популярни и рекламни филми, преподавател и приятел на стотици студенти по Операторско майсторство от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, Нов български Университет и още младия столичен Професионален колеж по екранни изкуства, Емилия е автор на единствения у нас Английско-български речник на кинотермините и алманаха за млади професионалисти Визуалният брак между електронно и фотохимично кино.

През 2010 година заедно с един от топрежисьорите на планетата – Оливър Стоун, Емилия Стоева е в журито на Международния филмов фестивал в Сингапур.

В днешния лексикон на българското кино името й е синоним за неизчерпаема творческа енергия и отдаденост на професията.

Ружа Колева е едно от младите, но вече утвърдили се имена на българската анимационна школа, която в условията на родната действителност, трупа успехи от другата страна на Океана. Творческата й биография включва проекти за едни от най-големите компании в бранша, като Dream Works, канадското студио Синар, Студио Джанго.

Тя е един от аниматорите на многократно награждаваните „Артур“, „Трио Белвил“, „Легендата за Десперо“ и номинирания за „Оскар“ „Илюзионистът“. За фестивала „В Двореца“ Ружа ще долети от Лос Анджелис, щата Калифорния, където живее и работи в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
яловица
7
6
 
2
 
! Отговори
Марк до 4 преди 12 години
Грамотен или неграмотен , но не чакам на държавната цицка!А това е най-важното!Но за чугунените , *** мозъци това е непонятно!
6
5
 
3
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Ленчето е половин рускиня, както и бившото и гадже Сергей!Запознали се в Москва!Някой съмнява ли се чии каое разузнаване ги е вербувало!?!?5 е прав!
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тая е гнусен червен кърлеж
4
2
 
14
 
! Отговори
Кат преди 12 години
Ружа Колева е направо в космоса на световната анимацията и се съмнявам да е взела от хляба на който и да е неграмотен иконописец. И трите мацки са много сериозни професионалисти и "тази" включително.
3
7
 
5
 
! Отговори
Марк преди 12 години
не чета подобни материали!Само дебело искама дапозчертая:ИЗДЪРЖАМЕ ЕДНА ГРУПА ХОРА - НАРЕЧЕНИ КИНАДЖИИ - КОИТО ТОЛКОВА ГОДИНИ ЕДИН СВЕСТНЕН ФИЛМ НЕ СА НАПРАВИЛИ!ТЕ ВСЪЩНОСТ ПРАКТИКУВАТ ЕДНО СКЪПОПЛАТЕНО ХОБИ, КОЕТО ИМ ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА СЕ НАДУВАТ И ДА СЕ ПРАВЯТ НА НЕЩО ПХОВЕЧЕ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, КОИТО ГИ ИЗДЪРЖАТ!дА СЕ СПРЕ КРАНЧЕТО И ВСИЧКИ ДА СИ ИЗКАРВАТ ПАРИТЕ КАТО МЕН - НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР!!!/зА СВЕДЕНИЕ АЗ- ПРАВЯ ИКОНИ!/
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и на мен
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази ми е крайно противна...