"Живият огън на традициите" с Теодосий Спасов

Котел посреща второто издание на феста от 23 до 25 юни
21 юни 2017 12:44, Александър Попов
0
"Живият огън на традициите" с Теодосий Спасов
Снимка: фондация "Пътят на Траките"

За втора година Фондация "Пътят на Траките" и община Котел организират единствения по рода си фестивал "Живият огън на традициите". Той ще бъде под надслов "Символ и Ритуал" и ще се състои между 23 и 25 юни тази година.

Много музика, танци, вкусни гозби, демонстрации на занаяти, бит и култура очакват всички присъстващи на събитието. Теодосий Спасов, който е лице на фестивала, ансамбъл "Пирин" и Нина Николина са сред специалните гости, които ще се включат в символичното запалване на "Живият огън на традициите".

"Тази година фестивалът се провежда под надслов "Символ и Ритуал" защото искаме да разкажем на младите хора на България за онези магични български ритуали като нестинарството и русалийските обреди. Ще разкажем за Обладаните от Огъня и за Русалиите, за моминските наричания по Еньовден", обясняват организаторите.

Поради големия интерес към събитието тази година, домакините от Котел са се погрижили и за любителите на къмпинг туризма. Специално за тях е отделено място за палатков лагер.

По идея на Диана Късметска, създател и организатор на "Живият огън на традициите", ще се представят типични български одежди и носии, както и символи, свързани с облеклото на българката от едно време и и тяхната съвременна интерпретация. Проекта ще бъде визуализиран от Елена Тихомирова, която е и водеща на фестивала с помощта на доброволки от цял свят.

Традициите са в основата на вярата и самоопределянето на един народ и затова общностите на Котел – българи, каракачани, турци и роми ще представят типични за тях гозби, кулинарни техники и битови предмети.

Във втория ден на фестивала Нина Николина ще изпее автентичните песни, с които е израснала.

В рамките на събитието поканените официални лица ще проведат дискусии на тема - как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът е подкрепен от Министерство на туризма, ЮНЕСКО – България, ИЕФЕМ – БАН, много дипломатически мисии и др.

Ето и програмата на феста:

23 юни

14:00 ч. - Отваряне на фестивала
19:00 ч. - Официално откриване на фестивала              

Концерти НУФИ “Филип Кутев” - Котел
Теодосий Спасов, Младен Малаков, Галина Дурмушлийска             

Базар на занаятите

Запалване на "Живият огън на традициите". Традицията повелява момците да запалят буйни огньове и да ги прескачат, за да са здрави и силни през цялата година. Огънят ще бъде запален чрез изкуството и танца, за да се прогонят магьосниците, които крадат берекета на земята ни.

24 юни

09:00 часа - Отваряне на Фестивала
10:00 часа - Еньовден, момински ритуал "Еньова буля"                

Занаятите на България - демонстрации и работилници, техники, багри, символи. Демонстрации на българските килимарски школи на Чипровци и Котел

11:30 часа - Откриване на арт инсталацция "Под едно небе" - общностите на Котел - българи, каракачани, турци и роми. Кулинарни изненади на традиционните за региона гозби - чевермета, кукуреци и др. Презентация на елементи от традиционното облекло на българите и тяхната съвременна интерпретация. Детски работилници по занаяти и анимация.                

Концерти Ансамбъл "Пирин" и Нина Николина                 

Представяне на ритуалите "Нестинарство" и "Русалийски игри"

25 юни

Образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца, конкурс "Детска рисунка"

Базар на занаятите

14:00ч Официално закриване на фестивала

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари