"Варна Лит" събира писатели от цял свят

По време на фестивала се връчва и наградата "Димитър Димов"
23 май 2019 12:55,
2

След по-малко от седмица стартира третото издание на "Варна Лит“ 2019 – фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред младите.

"Платформата цели да приобщи към четенето подрастващите", каза в студиото на "България сутрин" писателят и организатор на събитието Захари Карабашлиев.

От думите му стана ясно, че и тази година на събитието са поканени писатели от цял свят, които ще посетят редица училища във Варна.

"Желанието ми е да докоснем децата по такъв начин, че литературата да оживее за тях във въображението им. Няма по-красиво от това да четеш книга, в която се припознаваш", посочи Карабашлиев.

Тази година мотото на фестивала е "Истории и история". Международното участие ще е от Русия, Армения, Франция и други.

"Искаме нашите лични, човешки истории да станат част от голямата история, за която учехме в училище. В тази връзка обявихме конкурс, който да провокира децата да търсят лична история в семейството си – за някой дядо или баба, например", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

За първи път ще бъде връчена и наградата "Димитър Димов", за която има 6 номинирани романа. Има дефицит на разказвачи, но не и на герои и истории, смята писателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
КАК ДОПЛУВАХА преди 4 години
до ВАРНА. По море или по магистралата....
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ботев и Вазов не са получавали никакви награди затова са велики .