Порто стъпва в България чрез школата на Пламен Марков

С развитите страни може да се сравняваме само с децата, смята Марков
20 окт 2014 15:48, Александър Попов
3
Порто стъпва в България чрез школата на Пламен Марков
Треньорите на Порто проведоха първо занимание на българска земя днес. Снимка: Dnes.bg

Тази седмица - от 20 до 24 октомври, португалският футболен гранд Порто организира камп в столицата за деца от 6 до 14-годишна възраст. Заниманията се водят от португалски треньори, като в сряда и петък те ще бъдат отворени за всички желаещи. Официален партньор на събитието е Детска академия по футбол (ДАФ), начело на която е бившият футболен национал и селекционер на България Пламен Марков. Пред Dnes.bg той разкри повече за сътрудничеството между ДАФ и Порто, за проблемите в детско-юношеския футбол, както и за причините за слабите резултати на националния отбор.


Как се стигна до сътрудничеството на ДАФ с гранд като Порто?

Началото бе поставено по време на международен турнир в Германия през лятото, на който участва нашата школа с деца, родени през 2004 и 2005 година. Представители на двата отбора са провели предварителни разговори, които бяха продължени във времето и в крайна сметка се стигна до желанието за това сътрудничество.

Какво ще донесе то на вашата школа?

Само положителни неща. Не искам да ги степенувам, но много важно е за нашите треньори да се запознаят с начина на работа на треньорите от детската школа на Порто. Португалия е една от страните с най-котирани треньори в Европа, резултатите от 10-ина години го показват. Порто е първата португалска школа, която е продала в чужбина треньори в лицето на Моуриньо и Андре Вилаш-Бояш. Така че от гледна точка на методиката нашите треньори ще могат да се обогатят. Друга важна цел е как и какво ще възприемат децата. Вярно е, че за една седмица трудно могат да се променят някакви навици, но ще почустват един друг начин на работа, по-различен. И не на последно място, смятам, че това е пътят да вървим напред. След като имаме обединена Европа, е нормално и ще имаме възможност да си сверим часовниците къде се намираме. Това е добра реклама и за нашата школа, за пътя, по който сме избрали да работим.

Вече пристигнаха португалски треньори у нас, какво ще включва в бъдеще това сътрудничество?

Все още не съм преговарял с ръководството на Порто, но след тези първи контакти се надявам догодина наши деца да отидат на тренировъчен камп в Португалия заедно с наши треньори. Това ще бъде един допълнителен опит за ДАФ, необходим е за всички нас.

Няма как да не направим сравнение, че драстично отстъпваме на Порто по отношение на базите - един от най-наболелите въпроси в детско-ношеския футбол?

Така е, но ние като школа не може да направим много в тази насока, трябват инвеститори. На този етап не разполагаме с такава възможност и за това казвам, че държавата, в частност общините, трябва да предоставят терени, за да се изграждат игрища и стадиони. Иначе футболът ни трудно ще върви напред. В момента само хора с друг бизнес могат да помогнат при изграждането на тези терени. Като казвам, че държавата е загърбила спорта, имам предвид, че тя не поддържа дори собствените съоръжения, които са изградени през годините. Вижте стадионите, на които играят именитите ни отбори - почти няма такъв, който да отговаря на изискванията за международните турнири.

Не е ли това порочен кръг - черпите опит в методиката от най-добрите, а терените ни не отговарят на изискванията?

Истината е, че това е проблем, който пречи в ежедневната работа. Но това в крайна сметка са нашите сили и възможности. Ние трябва да направим така, че съобразно нашия потенциал да вдигаме нивото. Ако не искаме да усъвършенстваме нашите треньори, няма как да имаме развитие. Не само ДАФ, изключвайки ДИТ, няма друга частна школа, която на този етап да купи земя, да направи терен, и да развива футбола си като самостоятелна единициа.

А какви са вашите амбиции за развитието на ДАФ?

Движим се в развитието си постепенно, на този етап имаме и международно участие, макар и само с една възраст. Взаимодействието с Порто е друга стъпка в нашето развитие, ако продължим по същия начин ще се увеличат и апетитите ни. Децата ни от набор 2004-2005, с които работим вече 2-3 години, показват развитие и намеренията ни поне на този етап е да продължим да ги развиваме не само до 13-14 годишна възраст, но и по-напред. Но нека не бъдем категорични.

Разговаряхте вече с треньорите от Порто, какви са техните първи впечатления от работата с децата?

Децата на този етап, както и при тях, тренират и работят, само че при тях от едно голямо количество деца избират най-доброто под формата на пирамида и най-добрите попадат в елитните им формации.

Тук има сблъсък с философията на ДАФ, която дава възможност на всички деца да тренират и няма специална селекция.

Точно така, аз споделих какви са нашите възгледи и те подкрепиха моята идея. Колкото повече школи като нашата дават възможност на децата да спортуват, толкова по-добре. Убеден съм в идеите си и според мен и БФС трябва да направи всичко възможно да масовизира спорта - така ще излизат и повече добри деца. Ако се развиват правилно, ще станат бъдещите играчи, които ще защитават името на България.

Различните възрасти играят в първенства, остава впечатлението, че резултатите са най-важното нещо. Така ли е?

Не, поне в ДАФ не е така. Досега не съм търсил на нито един от треньорите отговорност защо сме загубили, защо нямаме позитивни резултати или не сме победили с някакъв голям резултат. Също така никога не съм си позволил да проявявам вмешателство в работата на треньора, за избора му кое дете ще играе. Давам пълен картбланш на треньорите да работят според техните виждания и представи за развитие.

В по-малките школи като вашата често се наблюдава текучество на деца към по-големите. Какво е вашето мнение за това движение?

Отдавам го като голяма амбиция на родителите и съответно - грешка. Може да звучи нескромно, но съм убеден, че ние не отстъпваме като методика на другите клубове. Но го има едно бързане да се премине в отбори като Левски и ЦСКА, те са марки, за да не изпуснат тези клубове. Според мен децата трябва да продължат развитието си при нас, на този етап ние подготвяме кадри и за тези отбори. Често децата отиват в по-голям клуб, но повечето не играят веднага и разбират, че нещата не са толкова прости. После търсят обратния път, защото на никого не е приятно да не бъде даден шанс.

Няма как да не ви попитам като бивш селекционер за положението в националния отбор. Любо Пенев ли е виновен липсата на резултати?

Не, аз много пъти съм го казвал и ще повторя - това ръководство на футболния съюз не прави нищо друго освен да сменя треньори. Ако ме питате с какво ще запомня мандата на Борислав Михайлов, това е именно със смяната на треньори. Как така пък нито един не ставаше досега? Уволняват ги с единствената цел да се прехвърли отговорността върху треньора. А пък те като ръководители - безгрешни.

Какъв е изходът - смяна на ръководството?

Естествено, тотална смяна. Изходът е сериозна реформа във футбола, а и в целия спорт. И друг човек да застане начело и да работи по същия начин ефект няма да има. Резултатите ще бъдат същите. За да стане българският футбол на средно европейско ниво, и то след 10 години, трябва да се започне с най-малките. В цяла България да се работи сериозно с децата, после да постигат успехи като юношески формации. Както през 80-те години, когато България бе водеща страна в детско-юношеския футбол. И чак тогава може да разчитаме, че сме създали играчи, които да са конкурентни на връстниците от други страни. С развитите страни не можем да се сравняваме нито като финанси, нито като бази. Единствено сме конкурентни с нашите деца. И за да станат добри нашите деца, трябва да променим методиката си на работа, футболните клубове и БФС да обърнат внимание и да наблегнат на работата с децата. Това е пътят.

Защо след като има толкова проблеми в БФС, опозиция липсва? Вие сте едно от малкото лица на тази опозиция.

Това ръководство на БФС има политическата подкрепа на една партия, а останалите явно са съгласни. На този етап на политиците не им пука за развитието на спорта. Това бе една от причините да вляза в предизборната кампания, да се опитам да променя статуквото, естествено ако ми се гласува доверие. Защото това статукво е неразбиваемо сега. Мачът е уреден както на вота на парламентарните избори, така и при избора на ръководство на БФС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Пламен МарковПортоДАФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Това е един от малкото треньори и също като личност, който ми харесва .Харесва ми неговто виждане за футбола в България .