70 бона за най-скъпият футболист в "А" група

Има и такива, които треперят за прехраната на семействата си
28 апр 2015 07:00,
23
70 бона за най-скъпият футболист в "А" група
Снимка: Reuters

Лъскави автомобили, тлъсти сметки в заведенията, красиви момичета с фриволно поведение, налудничави прически и модерни дрешки. Общо взето, с това се изчерпва профила на средностатистическия играч от "А" група. Поне в представите на обикновените хора, принудени да блъскат от сутрин до вечер, за да си осигурят насъщния.

Макар обаче да са закичени с претенциозния етикет "професионален футболист", доста от ритнитопковците у нас също треперят за прехраната на семействата си, а високият жизнен стандарт им се струва като далечна мечта, пише в. "Досие".

Да, отбори като "Хасково" и "Марек" са част от елитната ни дивизия, популярна още като "групата на майсторите". Те осигуряват месечни заплати от порядъка на 1000-1500 лева - нелоши пари за Хасково или Дупница. Но нека гледаме реално - в София здрави и прави момчета в разцвета на силите си безпроблемно ще си намерят по-доходна работа.

В скорошно интервю бившият собственик на "Локомотив" (Пловдив) Константин Динев направи тъжна констатация: "Не е нормално заплатите на "Лаута" да са като в моя ресторант "Кошарите". С други думи - настана време, когато може да изправяш на крака горещите фенове на един от най-популярните клубове у нас, но въпреки това да заработваш повече като... сервитьор.

След оттеглянето на Динев управлението на пловдивското "Локо" е поверено на феновете. И резултатът е катастрофален - бюджетът за заплати на първия отбор бе свит до 35 000 лева месечно. Дори и при този санитарен минимум парите на футболистите се бавят, а те са принудени да бойкотират тренировки. Неотдавна в "Локо" празнуваха с титлата, а черно-белия екип обличаха великани като Любо Пенев. Уви, златната епоха приключи, а пачките и безкрайните купони са само избледняващ спомен.

Още по-рязък бе преходът при градския съперник "Ботев". Само допреди година и половина клубът сякаш бе поел към висините - могъщ спонсор в лицето на КТБ, амбициозен благодетел, за какъвто се пишеше Цветан Василев и обещание за строеж на чисто нов стадион. Проектът бе поверен на най-успешния ни клубен треньор през новия век - Станимир Стоилов-Мъри, а по-късно в щаба като директор бе привлечен Димитър Димитров-Херо.

В "Ботев" започнаха да пристигат играчи със статут на звезди от румънското първенство, а според неофициална информация тунизиецът Юнес Хамза се е разписвал срещу 60 000 лева на месец. За възнагражденията на самия Мъри и на легионерите в състава му също се носят легенди. Чувалите с пари обаче не донесоха бързи резултати - "жълто-черните" се добраха само до финал за Купата на България и до едно относително успешно участие в предварителните кръгове на Лига Европа. С аферата КТБ всичко се разпадна - Любо Пенев, който наследи Стоилов, се тръгна след по-малко от месец на поста. Чужденците се разбягаха като по команда (с изключение на полския вратар Адам Стаховяк и на чешкия халф Тамаш Иршак), а издръжката на отбора бе свита до минимум.

Разград е бленуваният Ел Дорадо на българския футбол. Напук на посевместната криза и стягане на коланите, "орлите" непрекъснато вдигат собствената си летва. Колко струва на Кирил Домусчиев лукса да привлече и задържи футболисти на прилично европейско равнище? Едва ли някога бизнесменът ще извади на светло счетоводните книги, но това само засилва слуховете и догадките. Особено предвид вълната от подновяване на договорите на героите от марша в Лига Европа и Шампионската лига.

Легендата Козмин Моци, магическият плеймейкър Марселиньо и непробиваемият десен защитник с бразилска техника Жуниор Кайсара са най-високоплатените двигатели на проекта "Лудогорец", известен още като "националната кауза". Твърди се, че всеки от тях прибира между 30 000 и 40 000 евро. Точно така - по 70 000 лева месечно. Това е 100 пъти над средната работна заплата за страната. Всъщност в Разград обикновени бачкатори няма - легионери като Браян Ангуло, Роман Безяк, Фабио Ешпиньо, Александър Барт, Дани Абало и Върджил Мисиджан със сигурност заработват суми от порядъка поне на 50 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Ванко преди 8 години
До RADНереални пари за България.
15
0
 
7
 
! Отговори
RAD преди 8 години
До 17След като апелираш да си направим сметката, предлагам да си направиш следната сметка и ти:1-ви квалификационен кръг = 200 000 евро2-ри кв.кръг = 300 000 евро3-ти кръг = 400 000 европлей-оф = 2 000 000 европобеда в група = 1 500 000 евроравенство = 500 000 евроТова е без телевизионни права , приходи от билети и рекламаНе казвам, че Домуса не е далавераджия, но определено и отборът си заработва парите
14
1
 
2
 
! Отговори
Луд преди 8 години
До АнонименАбе 19, заплес сплескан, как да няма приходи, а как ти звучат 25 млн. лева от участието в европейските клубни турнири ? Поинтересувай се и каква е средната посещаемост на стадиона в Разград. Гледай си там мизерния живот и не си пъхай носа при успелите !
13
0
 
3
 
! Отговори
ц ц ц преди 8 години
България никога няма да се оправи докато постоянно гледаме в паницата на другия.Никой не казва колко са тренирали и колко гаджета и алкохол са пропуснали да изпият защото с години не са стъпвали в дискотека.както и да е. Статията е Бай-Ганьовщина. Съжалявам че днес.бг(нах-дибрата спорт мен бг медия) публикуват подобна мерзавщина.
12
0
 
1
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Оправете си заглавието, неграмотници! Аман от шуробаджанащина!
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и Лудогорец пък един отбор.Добре,че е Домуса да им взема мачовете.Тази година в евротурнирите ще ги видим какви са калитковци
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искам да го купя тоя със 70 000 лв заплата и ще го спукам от копане на нивата ми.айде да видим колко ще издържи.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Футбол се прави с много пари. Със 2-3 млн. не можеш да правиш футбол. Трябват от 20-30 млн. нагоре. За да дадеш на някого заплата десетки хиляди/стотици хиляди лева/долари/евро, то той трябва да ти изкарва милиони лева/долари/евро. В България към момента реално трябва да има първенство само с един клуб - Лудогорец, който донякъде се доближава до средните западни клубове. Другите към момента за нищо не стават, докато не се намерят собственици с десетки милиони лева/долари/евро...
8
0
 
23
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Както много неща в нашия живот, така и спорта е тотално опорочени! Играеше се някога за улицата, за училището, за квартала, за селото или града момчетата си бяха наши близки, родни. По инерция години наред/ някъде до средата на седемдесетте , / стадионите все още се пълнеха. Е, а сега, когато всичко е "бизнес" и по стадионите има 200300 варвари /пардон "фенове"/, охранявани от 400500 полицаи, да те е страх да приминеш покрай стадиона не да си вътре !И кого ще гледамДжонджо от Занзибар !?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10 Пенев е играл за Локомотив Пловдив !!!! Не много мачове, но последните му в професионалният футбол бяха за Локо Пловдив !
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенев играч на Локо?!?! Кога ?!?! Тази статия е пълна боза !
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...живи да ги оплачеш горките.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има добри и слаби сервитьори, добри и слаби хирурзи, добри и слаби футболисти.В България добрите хирурзи НЕ взимат повече от сервитьорите! Взимат много повече.За слабите - не отговарям. Никой не е длъжен да му осигурява добро заплащане, само защото е хирург.Нищо не е по-различно при футболистите.
3
0
 
48
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
България е страна на абсурдите. Щом един сервитьор взима повече от един хирург, то защо да не взима и повече от един футболист.
2
5
 
2
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
ti ne6to za evrofudbol dasi 4ul
1
4
 
58
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Стадионите - празни. Клубовете почти не печелят пари от продажба на билети. Първенството ни - сред най-слабите в Европа. Трансфери в чужди отбори - рядкост.Пари от реклама ?Кой ще рекламира нещо в българския футбол ? Това по-скоро ще е антиреклама ...Тогава откъде идват тези огромни пари във футбола ?Да, знам, че ще ми посочите футболните президент-мафиоти, но те не са луди да хвърлят пари на вятъра.Знаете ли откъде идват милионите ?От уредените мачове/първенства ! От ЗАЛАГАНИЯТА !