Окончателно: Димитър Бербатов сложи край на футболната си кариера

Сърце не ми даваше да призная, каза голмайсторът
19 сеп 2019 18:02, Нели Христова
60
Окончателно: Димитър Бербатов сложи край на футболната си кариера
Снимка: Reuters

"Сърце не ми даваше да изляза и да го призная до този момент. Трябва да призная и да го заявя, че това е краят на моя футболен път",  с тези думи Димитър Бербатов официално обяви края на своята футболна кариера, точно девет години след паметния хетрик срещу "Ливърпул" с екипа на "Манчестър Юнайтед".

"Когато обичаш нещо толкова много, не можеш да го признаеш. Отлагах го във времето, но в един момент трябваше да го кажа. Този момент дойде", добави футболистът пред Darik Radio. По думите му, хората по света отдавна знаели, че той повече няма да играе, но сега дошло времето да го каже на глас.

"Още ми се играе, няма как да не ми се играе", каза Бербатов, който е един от най-успешните нападатели в Европа.

Бербо е Футболист №1 на България рекордните седем пъти. Роден е на 30 януари 1981 г. в Благоевград. В първи и втори клас тренира лека атлетика и скок на дължина. Към футбола се насочва на 10 години, започвайки в школата на Пирин. Извън футбола негови хобита са рисуването и баскетбола.

Изиграва 660 мача, вкарва 273 гола. Прекарва пет сезона в Леверкузен, впоследствие е купен от Тотнъм. Играч на „шпорите“ е три сезона, в които се разписва 27 пъти. През месец септември 2008 г. минути преди затварянето на трансферния прозорец Бербатов преминава в Манчестър Юнайтед. За българина са заплатени 30,75 млн. паунда и по този начин той се превръща в най-скъпият футболист, купуван от сър Алекс Фъргюсън до този момент.

През третия сезон в Манчестър Юнайтед Бербатов е сред водещите играчи във Висшата лига по голове и асистенции. Той е първият футболист в историята на тима, който отбелязва хеттрик на вечния враг Ливърпул от Втората световна война. Това става на този ден преди точно 9 години.

През 2010 г. бележи 5 гола на Блекбърн в един мач. По този начин влиза в историята на Висшата лига, защото е първият футболист, който вкарва толкова попадения в рамките на един двубой. През сезон 2010/2011 Бербатов е голмайстор на Висшата лига.

Българинът е купен от Фулъм, после играе за Монако и ПАОК. За последно беше част от индийския Керала Бластърс.

Капитан е на националния отбор по футбол на България от 2006 до 2010 г., когато се оттегля от него.С 48-те отбелязани попадения Димитър Бербатов е рекордьор по голове за националния отбор заедно с Христо Бонев.

Още спортни новини четете на сайта на Gol.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Митко, често гледам головете му в Тотнъм и МЮ. Наистина има уникални.
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е КАКВО СЕГА ПАДНАЛ Е ДОСТА НИСКО ЧАК В ИНДИЯ НАКРАЯ , БИЛ Е НЯКОГА ДОБЪР НО С ВРЕМЕТО ОТСЛАБНАЛ И НАКРАЯ АЙДЕ ЧАО
55
0
 
6
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
Което прави впечатление е че през 2008-*** с цена 30 млн. е най-скъпият футболист в Манчестер и 10 години по-късно из Европа се говори за трансферни суми от по 300-400 000 000 ?...Играта и футболът отдавна са в 3-та глуха , важното е да се въртят едни пари.
54
12
 
1
 
! Отговори
сс преди 4 години
че на кой ще му липсва?
53
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сбогом Берболина!
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любо Пенев? Муахаахахахахахахаааххаах.....
51
16
 
3
 
! Отговори
Albanian Plovdiv преди 4 години
Средна работа футболист, твърде далече от Любо Пенев например. Фактът, че напусна национала в един от най-тежките моменти завинаги хвърли петно върху него. Оттогава не го следя и не ми е интересен. Никой не го и помни вече май
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митето чрез фондацията си за таланти не спонсорира само футболисти, а всякакви деца с талант. Хасан и Ибрахим пианистчетата дето бяха в тандем с Крисия са спонсорирани от тази фондация на Митко преди Дългия да ги надуши.
49
2
 
18
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
Аз, ако бях на мястото на Бербатов или щях да си бия шута от националния много по-рано заради Бобчовци, Лечковци и хейтърчета или щях да остана още малко тоя рекорд за голове да го направя още по-голям...Берба е последният добър БГ футболист и с неговото отказване оставаме без читав футболист. УСПЕХ БЕРБА!!!
48
13
 
3
 
! Отговори
Петров преди 4 години
като гледам коментарите не е постигнал кой змае какво Бербатов, освен да нстрои хората срещу себе си.
47
8
 
3
 
! Отговори
- преди 4 години
Е, и???
46
4
 
2
 
! Отговори
Стати Стик преди 4 години
Той е първият чужденец с това постижение, ама явно списувателят на статията не е бил наясно с това, което е писал...
45
4
 
33
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
До всички плюещи:Когато постигнете 1:100 от неговите постижения...., когато прославите името на България много пъти...., когато измислите благотворителна кауза и се борите за нея....тогава и само тогава може да си отворите миризливата уста! Чиста злоба от празни хора!
44
3
 
21
 
! Отговори
Дракон преди 4 години
Да тройка срещу Ливърпул бе яко, а 5 те гола срещу Блекбърн Роувърс. А ако Сонг му бе подал тогава за 6-ти щеше да остане завинаги в английската футболна история.Някой преживяваше,че не бил вкарал на Левски. Че те тия и тогава и сега са толкова умрели, че не заслужава да им вкарваш..Браво Митко, и за фондацията най-вече!!
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям е! Браво!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние доста по-отдавна му сложихме края, а сега чакаме да си изпълни заканата, че един ден ще дойде да ни "оправи" футбола.Още ти е много косата, баце!
41
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ви кажакариерата му свърши откакто търкаше пейкатаи се разхождаше по терена за адравето пък и една кариерана манекен и балерина
40
1
 
4
 
! Отговори
Борислав преди 4 години
Естествено, не може да е футболист до пенсия. Този спорт е за млади, не е за хора със средна възраст.
39
1
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Те глей, какъв премиер си избраха, нищо чудно, че Митко е легенда.
38
12
 
13
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
Бербатов се приближава към група квартални хлапета играещи футбол и плахо запитва:- Момчета, може ли да поиграя с вас?- Разбира се, сядай - свойски му отвръща едно от, посочвайки близките пейки.