Почина Хари Грег – героят от Мюнхен на "Манчестър Юнайтед"

Той спасява треньора Мат Бъзби от горящия самолет
17 фев 2020 12:20, Нели Христова
20
Почина Хари Грег – героят от Мюнхен на "Манчестър Юнайтед"
Снимки: БГНЕС

На 87 години почина Хари Грег - футболист на "Манчестър Юнайтед" и един от оцелелите след трагедията край Мюнхен през 1958 година.

Грег си печели прозвището "Героят от Мюнхен" тъй като той започнал да вади пътниците от горящия самолет, разбил се край немския град.

Ирландецът подписал с "Манчестър Юнайтед" само два месеца преди трагедията, в която загиват 23-ма души.

"Хари почина спокойно в болницата, обграден от своите близки", съобщават на страницата си от фондацията, която Грег основава.

Хари Грег е вратар в отбора на талантливи млади играчи на сър Мат Бъзби, познат като Бебетата на Бъзби. Той подписва с "Юнайтед" през декември 1957 година за сумата от 23 хил. паунда - рекордна по онова време за вратар.

На 6 февруари 1958 година тимът на Бъзби се връща от Белград, след като се е изправил срещу Цървена звезда. Самолетът, в който са футболистите, се налага да кацне междинно в Мюнхен, за да презареди с гориво. След като два пъти е отказано да излети отново заради тежък снеговалеж, самолетът най-накрая тръгва към Манчестър. Ала още преди да излети се случва трагедията - машината попада на неизчистен участък, хлъзва се, минава през оградата и забива се в разположени наблизо къщи и се запалва.

Две седмици след трагедията Грег успява да запази вратата на "Манчестър Юнайтед" чиста от набезите на ФК "Шефилд Уензди". Той е категоричен, че няма да остави трагедията да бележи нито кариерата, нито живота му.

"В една секунда беше светлина, на следващата - тъмнина. Нямаше викове, нямаше човешки звуци - само ужасното смачкване на метала. Навсякъде хвърчаха искри", разказва Грег. Той успява да се измъкне от развалините, но се връща обратно за да измъкне част от пътниците, влючително Вера Лукич - бременната съпруга на югославски дипломат, и нейната дъщеря Весна. След това измъква някои от футболистите и мениджъра Мат Бъзби.

8 от играчите на "Юнайтед" загиват.

Времето на Грег в отбора на Червените дяволи е белязано от контузии. Той излиза в 247 мача за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Почивай в мир преди 4 години
силно се замислих че нито веднъж неотдадох почит на този георичен мъжага. Поне една фанелка с неговото има да си бях купил. Срам ме е. Фен съм на ливерите. Но ние тачи и уважаваме смелите,честните и всеотдайни мъжаги.Почивай в мир драги Хари.още потъжно ми става че се радвах на онова с ашладисаните косми кой знае от къде оскубани и засадени на главата му та когато си свали шапката саде муи и сини пеперудки воловарки по главата му от която мирис на недобре убрисан и умит заден седящ орган се носи
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почива в мир! Бил е достоен човек.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14 Алкохолик Що за идиотскиии въпрос, бе алкаж? Райън Гигс- най- голямата легенда на Манчестър Юн, какво може да направи с националния отбор на Уелс- футболното джудже както са известни такива тимове?Все едно да ме питаш:" Той Джордж Уея спечели Златната топка навремето, но с националния отбор на Либерия що го няма никъде по първенства?"Тъпооо, а?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 16 Ако няма какво да казваш по темата си мълчи, *** пепи. Що си вреш човката където не ти е работа и където грам не разбираш от футбол?
13
0
 
1
 
! Отговори
пепи преди 4 години
отново простаците с прощатината си
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Я ми кажи тези велики футболисти според теб какво спечелиха на национално ниво? Дъвката мачкаше съдиите в Англия и това е факт и дори децата го знаят
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 11 Алкажа Хауърд Уеб ли направи велики футболисти от Сър Райън Гигс, Поул Скоулс, Дейвид Бекъм, Рой Кийн, Дуайт Йорк, Анди Коул, Гари Невил, Петер Шмайхел...???Това беше златното поколение на Манчестър Юнайтед! И нито тоя съдия, нито Сър Алекс ги направи такива, а таланта им!Както Пенев не направи от Стоичков и компания златното поколение- просто събра диамантите на едно място. Той не ги е правил, а просто ги събра от 93 та срещу Франция и след това 94- та в САЩ, убитааак ливърпулски.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
6 винаги е повече от 3. Свиквай с това , че тази година идва 7мата. С пенсионирането на дъвката и най-вече на Хауърд Уеб Юнайтед заеха мястото където са били винаги, а именно средата на таблицата. До година няма евро турнири и няма да дойдат добри футболисти. Ливърпул се събуди и много мишки се скриха в пещерите
9
3
 
1
 
! Отговори
Червеносатанисти преди 4 години
Манчестъро Юнайтед Червенобрадите крадци ЗАКРИВАЙ и връщай за пореден път всички спортове на ГЪРЦИЯ да ги очовековечават още веднъжАнглийската пиратска червенобрада СФИНКСОВА империя няма нито грам чест и достойнство дори за разлика от Римската империя които доброволно след гладиаторския експеримент връщат спорта там от където са го взелиВеликият им червенокос идеолог АВРААМ СТОКЪР не е ли забелязал че Ромул и Рем са фантасмагория като Граф ДракулаКонстантинопол и Рим-вампири а ?Острова?
8
2
 
3
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
Когато Ман Юнайтед е газил наред всеки в Европас и КЕШ , и е играл полуфинали и финалим в КЕША...Къде е бил жалкия Пуляс ?...ММ ?НИКЪЕ..НЯМАЛО ГИ Е . ЧАААК ДО 1977 Г.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Така е, и няма по щастлив от мен сега, но е имало лоши моменти и за двата отбора. След катастрофата именно Ливърпул са дали на Юнайтед играчи за да завършат сезона си. Преди всичко сме хора , а после фенове на отбори. Лошо неща са тези , но се случват. Да не забравяме и 89 година Хилзбъро.
6
9
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТУК преди 4 години
мана има 34 точки а Ливърпул има 77 за кво става въпрос за някъв мач 1961ва на кой му пука вее
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
За разлика от теб, аз се интересувам от футбол и съм изгледал и прочел доста неща за катастрофата, но как мога да обясня това на човек, с който ни делят 3 вагона книги. А и не вярвам да има истински футболен фен да не знае за " бебетата на Бъзби"
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Стефан Цанев е жив.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 1 Алкохолик, то оставаше и да кажеш нещо лошо за човек, за който даже не си чувал през жалкия си живот.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е десетки пъти повече човек от лейката Елтон Жон!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Дано почива в мир. Фен съм на Ливърпул от 23 години, но не мога да кажа лошо за този човек