Разследват Кавани заради пост Gracias, negrito

Футболистът може да бъде наказан за 3 срещи
30 ное 2020 15:03, Елка Василева
25
Разследват Кавани заради пост Gracias, negrito
Снимка: архив, БГНЕС

Английската Футболна асоциация (ФА) започна разследване срещу нападателя на Манчестър Юнайтед Единсон Кавани заради пост на испански в социалните мрежи, който в определен контекст може да се смята за расистки.

33-годишният Кавани асистира за един и вкара другите два гола за Манчестър Юнайтед при успеха с 3:2 над Саутхемптън в неделя.

За представянето си уругваецът получи куп похвали, а под едно от благодарствените съобщения от фенове в Instagram той написа: "Gracias, negrito". Малко по-късно това съобщение бе изтрито, предаде БНР.

На испански особено в писмената реч думата "negrito" може да се използва със значение на "скъпи" или "любим". В английския обаче, както и често в устната реч на испански тази дума се свързва с обидното расово определение "негър".

Преди години друг уругваец - Луис Суарес, бе наказан за 8 мача, след като нарече защитника на Манчестър Юнайтед Патрис Евра "negrito" по време на мач между двата отбора.

Ако бъде доказана вината на Кавани, той ще получи наказание от минимум три мача по точката за дискриминационен и расистки език в правилника на Футболната асоциация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Адолф Кюмюра преди 3 години
Ей, така зорлем ще се завърна -- от либерастка глупост!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам, кво обидно има да наречеш нещо с името му? Ако трябма да мисля, на всеки език по света, кое фонетично съчетание е обидно някъде, трябва да спра да говоря. Не-гърът си е не-гър, както ютията е ютия, просто така се обозначава черен човек.
17
2
 
1
 
! Отговори
Майкаиндия преди 3 години
Негритос е по-обидно от Ром. Разбрахте ли, Белуги такива бледолики.?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също мисля, че не думата определя хората! Например думата цеганин я смениха с ром и с какво се промениха цеганите като станаха роми?? И вече думата ром е синоним на думата цеганин!
15
2
 
7
 
! Отговори
Леле до 16 преди 3 години
Вярно ли? Аз пък мислих, че това е испанската дума за черен . А в Щатите как ги наричат изобщо не ме касае! Сравнението ти с турското "рая" е обидно и неадекватно.Друго ги обижда. Но да знаеш, че както съм чувала родни ... Да се псуват на "ей, ...!", а не на "ром", така съм чувала *** да се наричат "***"... Явно само за такива като теб е расистко. Дано плащат добре в тея НПО-та, че да не се излагате за жълти евроцентове...
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Н-то се смята за обидно не защото значи черен и не може да га кажеш, а защото така са се обръщали робовладелците към робите. Все едно турчин да каже на българин рая. Затова на английски се казва "black", black people", а не н. Но в други езици явно има проблеми.
13
2
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Големи изгъзеци .....белите (това расистко ли е ?) сме дискриминирани ! Значи как да нарека тъмнокож ? *** - расистко! Бял - още по расистко .........? Ами осъдете режисьорите и продуцентите направили филма "Бледоликия ездач" ! Това е расистко !?п.с. Дори не е искал да напише това което тия разследват .....
12
0
 
6
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Добре, значи ако спомене Fantastic N***o и ще го накажат да не играе?
11
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Не думата определя хората. Ако почнат да ги наричат белуги до половин година това ще е лоша дума.
10
0
 
15
 
! Отговори
Двоен аршин преди 3 години
А Ман (аман) Юнайтед що бяха облечени в черно тоя мач?!? На мaймyни ли се правят или се подиграват на неrроидите?!?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На черното не можеш да кажеш бяло.
8
1
 
16
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
Хахахаха ,на човека му забраняват да говоли на майчиният си език... Истината е че латино-испанският е неприемлив за новите ценности , при тях е напълно в реда на нещата непознат мъж да нарече -скъпа, красавице, сърчице, слънчице , живот мой и др.под. - клиентка в бар/магазин. Но по закон , в Испания това се счита за насилие и може и до съд да стигнеш.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забранявай Испанския.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За некви постчета? Че тва не е реалния живто бе! Нета! Квото става в нета си остава в нета... Аман!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама те са си ***, бе!!! Значи бял не е обида, ама *** е?!?
4
1
 
25
 
! Отговори
oho boho преди 3 години
Ами да казваме на църното бяло ли?Не мога да разбера ***защо се обиждат на ***. Все едно мечките да се обиждат, че са мечки?
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А черно на испански как е ? Да не би да е negro? За един преател питам.Писнаха им кръвосмешенията с братовчедите им на англетата и забленуваха ***.
2
0
 
21
 
! Отговори
Габровеца преди 3 години
В САЩ нямаше да стане така, щото Кавани щеше да се води латинос и като такъв е в защитената категория дето не могат да бъдат гонени за расизАн.Явно вече имаме нюанси, хахаха.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До там води невежеството наказват се невинни.