Почина футболната легенда Георги Димитров-Джеки

Петкратен шампион на страната с ЦСКА, през 1985 г. е футболист номер едно
Обновена: 8 май 2021 20:02 | 8 май 2021 20:00, Анисия Иванова
29
Почина футболната легенда Георги Димитров-Джеки
Снимка: БФС

Българският футболен съюз с огромно прискърбие съобщава, че днес след продължително боледуване ни напусна един от най-великите футболисти в историята на страната ни Георги Димитров.

Легендарният централен защитник е роден на 14 януари 1959 г. в с. Гледачево, а кариерата си стартира в старозагорския Берое. След само един сезон е привлечен в ЦСКА, където бързо се превръща в основен лидер, записвайки 270 мача и 31 гола във всички турнири за "червените" в рамките на почти цяло десетилетие. През 1986-а осъществява трансфер във френския гранд Сент Етиен (54 мача, 3 гола), а две години по-късно се завръща в ЦСКА, за да добави нови 22 мача и 2 гола за "армейците". Завършва кариерата си с екипа на Славия през 1990 г., припомнят от БФС.

Димитров е петкратен шампион на страната с ЦСКА, три пъти печели Купата на България, също толкова трофеи има и в турнира за Купата на Съветската армия. Полуфиналист за Купата на европейските шампиони през 1982 г., полуфиналист в КНК през 1989 г.

За българския национален отбор дебютира на 29 ноември 1978 г. срещу Северна Ирландия и общо изиграва 77 мача за представителния тим, в които бележи 7 гола. Цели 56 двубоя носи капитанската лента на България, в това число - на финалите на Световното първенство в Мексико през 1986 г.

През 1985 година е избран за Футболист номер едно на страната.

След края на състезателната си кариера Джеки, както го наричат запалянковците, е треньор на Марек (на два пъти) и Велбъжд (Кюстендил), а в последните години бе част от структурата на Българския футболен съюз.

Ръководството и служителите на Българския футболен съюз изказват най-искрените си съболезнования към близките и роднините на знаменития Георги Димитров.

Поклон пред светлата му памет!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЧовек сам се води до състояния с неправилните си мисли храна непиене на вода - чиста и неправилен живот.Смърт няма. Тялото умира.Човек е жив -вижда тялото си ,погребението, хората и ги чува - те не могат, само в сънищата. Душата и съзнанието са вечни.Всичко е енергия във Вселената. Христос възкръсва и затова се празнува най големия празник Великден.Защото Животът е вечен. Душата има много животи на земята идва да се учи израства и изплаща грешки.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поклон !Забравиха да споменат,че бе съпръг на певицата Кристина Димитрова.
19
2
 
17
 
! Отговори
Цесекар преди 2 години
До 19 ВидинЗа съжаление колега, си абсолютно прав. Ситуацията в нашия футбол е трагична. Като си спомням мачовете на Б. Михайлов срещу Щутгарт, как му се възхищавах. А сега като гледам под негово ръководство докъде я докарахме, направо ми се плаче от яд.
18
1
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Не разбирам защо е това очерняне,все едно ни е враг.Човекът си е отишъл,нека го помним като забележителен футболист от ЦСКА и нац.отбор.Бог да го прости.
17
1
 
33
 
! Отговори
Видин преди 2 години
Левскар съм от дете, но в случая цвета няма никакво значение, а и нито Левски вече е онова в което се влюбих като дете , нито ЦСКА е онова ЦСКА което уважавах и за което играеше Джеки. Като знам какво представлява футболът ни сега и чуя новината, че си е отишъл този футболен Великан направо ми се плаче.Почивай в мир, майсторе !!!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня един мач-ЦСКА-Ботев Пд през 80-те.Блангев от Ботев се нахвърли в/у Динко/брата на Гошо/.И Гошо веднага изтича и удари един тупаник на Благо......и ги изгониха
15
9
 
6
 
! Отговори
Болярин преди 2 години
Оставил човекът много след себе си, но в крайна сметка като почине, излиза все едно - вятър работа (с др. Думи - торба с л.айна). Ще го помня, снажен и много сърцат на терена. Не беше и много глупав като другите футболисти, макар и простоват да изглежда отстрани
14
2
 
26
 
! Отговори
Т преди 2 години
Вече памет, наборе! Велик си!
13
2
 
29
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
Не забравяйте и по- малкият му брат Динко , заради контузия без време прекрати с футбола.... А двамата можеха да станат централни защитници на нивото на Барези/ Малдини.......Уви !
12
2
 
45
 
! Отговори
АНОНИМ преди 2 години
Много ,много добър футболист-талантлив и голям боец!Поклон !!!
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добър, елегантен, снажен, с лидерски качества. Алкохолът го съсипа...Поклон!
10
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би най-добрата двойка централни защитници на националния отбор заедно с Арабов.Бях лапе тогава и съм му вземал автограф.Мир на Душата му!
9
34
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
То добре бил е футболист ама що не качите една негова бебешка снимка ! Там надявам се е още по млад и красив!
8
2
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият ми мач в живота на В.Левски-1985 г.-България-Франция 2:0.С голове на Г.Димитров и Наско Сираков.Бях 15годишен хлапак.Поклон,Джеки!От един левскар.
7
15
 
10
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
До Умен и красивУмен,красив ,но пpocT,язък...
6
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левскар съм,но е дал много на българският футбол.Поклон!
5
3
 
77
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Поклон, легендо! Не мразете, уважавайте успешните, без значение от клубната пренадлежност
4
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да го прости!
3
21
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Злобата която строи от теб не може да бъде компенсирана от фалшивата демонстрация на близост с Бог, това е голям грях и се наказва по един единствен начин.
2
14
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набор на бибитко е. Ама толкова години е бил на терена и нито веднъж не е късал минискус за разлика от жипко бибитко. Играеше със сърце и душа. Бог да го прости. Хубавите хора си отиват. Остават грозните и подли душички. Тях и Бог не ги иска.