7,20 лв. - здравна вноска за безработни

Вноската скача, защото от 2008-ма минималният осигурителен доход стана 240 лв. (220 лв. през 2007 г.)
25 яну 2008 11:42, Златко Желев
9
7,20 лв. - здравна вноска за безработни
Снимка: Dnes.bg

От 1 януари 2008 г. лицата, неосигурени на друго основание (безработни, които не получават обезщетение за безработица, социално слаби, неполучаващи социални помощи и др.) трябва да внасят месечно не по-малко от 7,20 лв. за задължително здравно осигуряване, съобщиха от Националната агенция по приходите.

От началото на тази година новият размер на минималния осигурителен доход е 240 лв. (220 лв. през 2007 г.).

Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 6% върху 120 лв.

Формуляр на декларацията за регистрация на самоосигуряващо се лице може да бъде намерен на интернет страницата на Националната агенция за приходите – www.nap.bg


9
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 7 години
До Филип Николов
Много ми е интересно като си безработен как си плащаш вноските?!?!
Явно аз нещо недоумявам от къде взимаш пари ? Би ли ме осветлил по въпроса за да започна и аз да си ги плащам!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
edin ot mnogoto... преди 7 години
neka zapo4na s tova....kogato izliazoh ot kazarma vav voeneta mi kni6ka me vodeha kato zidaro maza4..normalno sleh vav stroitelni voiski zakoieto mnogo sajeliavam 4e ne samo tiah a i izop6te niama kazarama v bg:)--ako ne e platena razbira se..po4nah rabota tuk tam pla6taha,,no sega i tuk i tam niama pak i biat:) sega sam na 31 izbiagah v germania,niama kak,,gadno e no maika balgaria nedava,kolkoto i da iskat horata da pomognat.ta nie sme kle4ki na po golemi te darvari,,taka 6et e,,:( :( :(
8
0
 
0
 
! Отговори
Димитров преди 8 години
Здравната каса е най корумпираната система която може да съществува.Ако не така нека някой да ме упровергае....Всички които като мен си плащат осигуровките и в крайна сметка като отида на лекар и наистина съм болен ми трябва платен отпуск за да ме прегледат което може и да се случи ако не съм умрял пред кабинета.Да не говорим ако се наложи операция и т.н нещо много спешно недай си боже лекарите са същите *** и те чакат само да дадеш парички и тогава те поглеждат с две очи. Защо не може като в цял свят да си плащаш осигуровките и да ти се натрупват и като се наложи да си тегли който си иска лекар от там а няма никаква прозрачност и тези пари са за скъпи коли и други такива на разни наши псевдо управници на ги *** всичките!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
Идеята е държавата да наказва тези, които не са инициативни (т.е. не печелят пари).
6
0
 
0
 
! Отговори
Люси преди 9 години
Напълно съм съгласна всеки сам да си плаща здравните осигуровки, напълно съм съгласна който не си е платил да няма право на безплатно лечение, но не съм съгласна здравните осигуровки да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички, вкл. и за безработните, при забавяне да има лихва, в същото време ако си с прекъснати права и си плащаш за същия период да продължаваш да дължиш осигуровки и лихви (за една услуга плащаш 2 пъти + лихва) и не съм съгласна при това положение работещите да плащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и фонд безработица. Просто не виждам къде отиват тези пари, да не говорим за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ДОБРОВОЛНИ... глупости.
Казано с други думи, човек работил 10 години на добра заплата, плащал всички осигуровки и данъци и разни глупости за безработица, когато остане без работа за 3 месеца освен, че няма никакви доходи, няма право на безплатно лечение, няма право дори на издаване на медицинско за нова работа безплатно и същевременно дължи здравни осигуровки и съответно лихва (ако не открадне от някъде пари за да си ги внесе навреме)..........
Пълен абсурд, пълна недомислица, както се казва "*** работа"
5
0
 
0
 
! Отговори
Dr Ox Boli преди 9 години
KOGATO VLEZESH V MAGAZINA ,NIKOI NE TE PITA KAKAV SI.....AKO ISKASH DA SI KUPISH XRANA-SHE VZEMESH AKO IMASH PARI...TAKA E SAS ZDRAVEOPAZVANETO...MNOGO MARZELIVI BALGARI IMA I MALKO XORA,KOITO DA DAVAT SREDSTVA ZA ZDREVETO SI...
NAPALNO PODKREPIAM DA SE PLASHA KAKTO PRI ZABOLEKARITE-INMASH PARI PRAVISH SI ZABITE,NIAMASH PARI,XODISH S 4ENETA....
MOLIA SABUDETE SE BALGARI...
4
0
 
0
 
! Отговори
Филип Николов преди 9 години
Безработен съм. Внасям си сам вноските. Искам всички да го правят.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
... а аз питам обратното - как е възможно ***, които са здрави и прави, но не желаят да работят и не са изкарали и една надница през целият си излишен живот, да се търкалят с месеци по болниците и да се лекуват с порите, които ние внасяме, след като сме ги платили с труда, потта и кръвта си? КОЙТО НЕ ПЛАЩА - НЕ ПОЛУЧАВА - всичко останало са комунистически глупости... Лошото е че в България има комунизъм само за ***, а за Българите - див капитализъм.
2
0
 
0
 
! Отговори
ToOoNeR преди 9 години
Пълният парадокс на тази страна - лице след 12 месеца на трудова борса не се води безработен! Т.е. на реално ще му вземат 7.20 лв - това е възможно САМО в България!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 9 години
В България май няма кой да спазва законите и конституцията!Как е възможно официално регистриран безработен,без доходи, без собственност и спестявания да плаща каквото и да било!Какви са тогава ангажиментите на държавата и защо плащаме осигуровки!

Цветът на менструацията подсказва за здравословни проблеми
Цветът на менструацията подсказва за здравословни проблеми

Цветът на менструацията подсказва за здравословни проблеми

Женствени къси прически (галерия)
Женствени къси прически (галерия)

Женствени къси прически (галерия)