Липсата на реформа - основна причина за проблемите в здравеопазването

Това показа проучване на puls.bg
11 сеп 2009 17:26,
14
Липсата на реформа - основна причина за проблемите в здравеопазването
Снимка: Puls.bg

 

"Не се отделят достатъчно средства за здравеопазване”, „Здравеопазването ни е далеч от Европа”, „Българите се чувстват болни и стресирани” – това са основните изводи от проведените анкети на страниците най-посещавания онлайн здравен портал Puls.bg, обявени в рамките на инициативата „Здравен дебат”.

Данните бяха представени на пресконференция, състояла се на 10 септември.
 
В събитието взеха участие: 
 
доц. Тодорка Костадинова - парламентарен секретар към Министерство на здравеопазването
г-н Харалан Александров - социален антрополог
г-жа Теодора Захариева - “Център за защита правата в здравеопазването”
д-р Слави Близнаков - "Център за здравни политика" - независим експерт
доц. Николай Габровски - представител на Puls.bg и инициатор на „Здравен дебат”

В рамките на събитието бяха обявени и дискутирани ключови моменти относно актуалното състояние на здравната система, финансирането в здравния сектор, удовлетвореността от здравните услуги и очакванията на българските граждани към системата на здравеопазване.

Кратките анализи, които всеки от присъстващите направи, бяха в две насоки:

липсата на реформи е довела до негативни резултати за всички участници в процеса на здравеопазване - пациенти, лекари, мениджъри, т.е. налице е спешната нужда от радикални реформи
в обществото има слабо разбиране за предизвикателствата пред реформата в здравеопазването, следователно е необходим активен диалог в публичното пространство. 

Резултатите от анкетите показват, че според 60% от българите здравеопазването ни не е на европейско ниво, а около 64% са убедени, че системата е корумпирана. 
 
Над 53% от анкетираните посочват стреса, лошото здравеопазване и личната безотговорност към здравето, като основни причини да боледуваме често.
 
Според д-р Слави Близнаков, експерт от центъра за здравни политики, проблемите са на ниво система, а не толкова на ниво медици. Той съпостави резултатите от анкетата на puls.bg с друга, показваща че 90% от пациентите, които са се лекували в дадено лечебно заведение, са готови да постъпят отново в него, ако им се наложи. Около 95% от болните пък са отговорили, че харесват лекуващия си лекар. 
 
Д-р Близнаков заяви, че са необходими спешни реформи в сферата на здравеопазването.

Той е убеден също, че в момента 2.5 млн. работещи българи издържат цялата система. Крайно време е държавата да плаща изцяло осигуровките на пенсионерите, децата и инвалидите, а не да само една трета от вноските им, допълни той.
 
Според социалния антрополог Харалан Александров има някакъв парадокс в резултатите от анкетата, защото през последните години болниците са оборудвани с модерна апаратура, а лекарите непрекъснато повишават квалификацията си.

В същото време усещането на обществото е на неудовлетвореност от системата. Хората имат чувството, че нещо в управлението на публичната сфера е изпуснато, подчерта Александров.

„Новият екип на Министерство на здравеопазването е поел отговорност да реформира системата“ заяви доц. Тодорка Костадинова, парламентарният секретар на здравното министерство .

Тя припомни изследване на Световната здравна организация, според което след 20 години близо 76% от жителите на света ще бъдат над 65 г.

По думите й у нас възрастните хора се увеличават с по-бързи темпове, затова е необходимо сериозно преструктуриране на сектора, за да се отговори на нуждите на населението.

"В момента сме се заели с кризисен мениджмънт на най-задлъжнелите болници и очакваме да има сериозно подобрение във финансовото им състояние", допълни доц. Костадинва. Тя каза още, че ще се пишат нови закони, които да помогнат за намаляване на лекарските грешки. Медиците от своя страна ще си правят професионални застраховки. 
 
Чрез инициативата си „Здравен дебат”, която се провежда на страниците на Puls.bg, екипът на сайта ще продължи да предоставя възможност за активен диалог между потребителите и представители на здравния сектор.

До момента в рубриката „Здравен дебат” са дадени над 240 коментара, както от пациенти, така и от реално работещи в системата професионалисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ирката-лекар преди 14 години
Има и куп други неща- не че съм гениална, но 26 г работиш , виждаш ги -особено след реформата и нищо... Активно участвам на форуми с НЗОК и Лек. съюз, казват се нещата,но много приказки -малко действия.Нашите политици са плахи,популисти-на всички да се харесат.А простичките неща в историята показват, че значимите политици и у нас и по света са отстоявали идеи и не са били харесвани за времето ,в което са живяли.Ако имаше малко по-смели българи???Аз за съжаление не съм... но ми се иска "там горе"
13
0
 
0
 
! Отговори
ирката-лекар преди 14 години
и то " добрите богати" - защото лошите никога не стигат до плащане на реални вноски.Когато покриеш нещо скъпо поне наполвина е различно, отколкото да си измиеш като Пилат Понтийски ръцете-ами Вашият лекар ще реши/ама всеки месец подписвам регулативен стандарт за направления-е кой тогава решава ???Пилат?*част от парите доплатени за здраве да не се облагат с данък /част казах/като се е наложило да си доплатиш стент, клапа, ядреномагнитен резонанс-нека малко те отбремени държавата с данъка.
12
0
 
0
 
! Отговори
ирката-лекар преди 14 години
*намалете обема на пакета"задължително здравно осигурени"-това и това ти се полага ,но със сигурност можеш да го получиш..А не имаш право по каса на скенер, хормони,дрън-дрън...ама не днес щото няма лимит.Покрийте част от скъпите неща, малко доплащане от пациента и ... ама пак ще кажете бедните, босите, пенсионерите...Добре , ами тези които плащат високи вноски и поради заетост не могат по 3 ч да чакат за направлени..те защо все да си плащат винаги двойно. Ами да се погрижим и за богатите...
11
0
 
0
 
! Отговори
продължение-ирката л преди 14 години
как се усвояват и малкото пари за здраве: прекалено много нерентабилни болниципрекалено много назначение в Зд каса ,РИОКОЗ,РЦЗ.... хората си кютат там на не-големи заплати,но спокойно,кафенце,отпуски,болнични...всичко ти е споко.Да се натоварят тези звена,да се повишат заплати само на можещите и да се опростят правилата на контрол над лекарите.Малко правила, ясни формулировки, високи глоби, но само за злоупотреби/а не 90 лева за една сбъркана рецепта без умисъл/
10
0
 
0
 
! Отговори
irkata-lekar преди 14 години
Много са проблемите но аз като дългослужещ обикновен лекар бих ги формулирала:*липса на кадри/мед, сестри,лекари/-няма как да се случи добро опазване на здравето без кадри.Всички искат да станат АГ или хирурзи,където има нерегламентирано заплащане.А човек ражда 1-2 пъти в живота си, оперира се 1-2 ,но често иам обикновени здравни проблеми. А никой не желае да стане мед .сестра, педиатър,интернист...Не съм аз който да каже защо.*лощо усвояване и на малкото "здравни пари"-
9
0
 
0
 
! Отговори
Доктора преди 14 години
Дааа , крайно време е малките болници където почти НИЩО не се прави по медицинските стандарти да станат САМО едни пансиони !!! Пари наистина НЯМА достатъчно и затова НЕ трябва да се "източват" от тези болничи със старата апаратура и повечето лекари БЕЗ специалност !!!
8
0
 
0
 
! Отговори
vazmuten преди 14 години
kakvo tarsi v tozi forum taka narechenia "sotsialeh antropolog"? toy li shte dava akal? razkarayte tova leke!
7
0
 
0
 
! Отговори
К преди 14 години
Мисля, че "Наблюдател 1" ви е отговорил. В Западна Европа плащат големи осигуровки, но получават качествено здравеопазване. При нас плащаш символични осигуровки, но доплащаш(солено) за всичко. Това е принципната разлика. Ние копирахме почти всичко от САЩ - реформите, които се извършиха до момента са препоръчани от американски специалисти. Останаха да се извършат още 2 - здравна и образователна. Дано новото правителство реши да вземе за модел европейска, а не американската здравна система. :)
6
0
 
0
 
! Отговори
dok преди 14 години
nezabavna reforma v zdraveopazvaneto.
5
0
 
0
 
! Отговори
ANTONIM преди 14 години
Постоянно си задавам въпроса "Защо трябва да наливаме пари в бездънната пирамида наречена Здравна каса?". До сега колкото пъти ми се е налагало да ползвам здравни услуги, винаги съм плащала - за мамографски преглед, за цитонамазка, миналата година за операция на счупения глезен, сед тово за гипса. Няколко хиляди съм наляла в така наречената Здравна каса и какво от това - не съм получила никакви здравни услуги за това без да съм си платила отново. Крайно време е да се замислят нашите законотворци
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Имам задължително и допълнително здравно. Колко пари искате още??!!??Как ще стига като наливате всички средства е една бездънна кофа и крадете безобразно????Искам лична партида, стига с тази солидарност!!Не искам да издържам цинаги и псевдо социално слаби!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Здравеопазването ни е на този хал, понеже е копие на здравеопазването на САЩ
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
корупцията в тази сфера няма дори да намалее, а камо ли да изчезне. а лекари и сестри в общински и областни болници ще озлобени още по-вече, защото НЗОК запълва дупките в бюджета си с глоби от същите болници, които пък отиват за тяхнипремии. Така за реално свършена работа на лекари , сестри и санитари при което болния е оздравял и е доволен и дори почерпил от благодарност-вместо да си получат възнагражденията специалистите плащат глоби-"премии" за служителите на НЗОК
1
0
 
0
 
! Отговори
sasho преди 14 години
Мутрите - вън от политиката !!