Как ще се лекуваме в болница през 2010?

Всяка болница, която сключва договор с НЗОК, трябва да осигурява 24-часов прием
21 яну 2010 19:55,
68
Как ще се лекуваме в болница през 2010?
Снимка: Булфото

През 2010 г. всяка болница, която иска да сключи договор с НЗОК, трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием при спешни състояния.

За сключване на договор ще се изисква наличието на лекари по съответните специалности на основен трудов договор в болницата.

Лечебните заведения за болнична помощ трябва да разполагат и с необходимата апаратура, както и да имат клинична лаборатория.

Болниците, които не отговарят на тези изисквания, няма да могат да сключат договор със здравната каса за съответните медицински дейности.

Това обаче няма да затрудни достъпа на пациентите до нужната медицинска помощ и до болница. Навсякъде ще продължат да съществуват центровете за извънболнична помощ, каквито са ДКЦ-тата, медицинските центрове, както и филиалите на Спешна помощ.

Всеки пациент, който почувства неразположение, трябва да посети личния си лекар, а ако смята, че проблемът е сериозен, може да потърси директно Спешна помощ.

В първия случай лекарят ще го прегледа и ще прецени дали има нужда от лечение в болница. Ако смята, че е така, той ще му даде съответното направление, което важи 30 дни.

Ако пациентът има нужда от незабавна помощ, а най-близката болница няма капацитета да осигури нужните медицински грижи, Спешният център ще го откара до най-близката клиника, в която може да се извърши лечението.

Ако състоянието на пациента не е спешно, той сам ще трябва да се придвижи до болницата, в която иска да се лекува. За спешни състояния се смятат всички, които застрашават живота на човек или могат да доведат до съществено увреждане. Такива са инфаркти, инсулти, отравяния, травми, изгаряния.

Ако човек директно е потърсил Спешната помощ и се окаже, че има нужда от незабавна помощ, тя ще е длъжна да му окаже медицински грижи и при нужда да го закара до най-близката болница, където може да получи нужното лечение.

Освен от личните си лекари пациентите ще могат да получават информация кои болници по какви специалности работят със здравната каса от районните здравни каси, от регионалните центрове по здравеопазване, болниците, както и на горещия телефон на НЗОК – 080014800.

През тази година всеки здравноосигурен пациент ще е длъжен да плаща потребителската такса от 2% върху минималната работна заплата от 240 лв. Това прави по 4,80 лв. на ден.

Тази такса се дължи само през първите десет дни от престоя в болница, след това тя е 0 лв. От таксата са освободени деца до 18 години, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социалнослаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, хора с увреждания и други.

Тази информация заедно със списък с консумативите и дейностите, които не покрива НЗОК, трябва да бъде обявена на достъпно място във всяка болница.

Целта на този списък е всеки човек да знае точно за какво може да му се искат пари при лечението и така да се ограничат нерегламентираните плащания в системата.

При постъпване и изписване от лечебното заведение всеки пациент ще може да получи информация за вида и обхвата на оказаното лечение, както и финансова информация за вида и размера на заплатените при престоя му в болницата медицински дейности (извън обхвата на задължителното здравно осигуряване).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
******** преди 14 години
ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА СИ НАМЕРЯТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР ,ЗАТОВА....И В СПЕШНА ТРЯБВА ДА ПРЕГЛЕЖДАМЕ И ЛЕКУВАМЕ КАШЛИЦА И ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА НАПРИМЕР ОТ ТРИ ДНИ....
27
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Казвам, че нещата куцат, защото на много места центровете за спешна помощ се обръщат на селски здравни участъци през почивните дни и вечер след 18 часа. Сещате ли се защо?
26
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Ами за Ваше нещастие съм колега. И да ми говорите, че всички са отговорни и квалифицирани? Знаете ли колко от ОПЛ нямат специалност? И колко от тях не са минали даже през курсовете? И колко от тях не могат да бъдат намерени за елементарни неща? И при колко липсва елементарна клинична оценка за болния? Знаете ли какви диагнози получавам всеки ден по талоните за хоспитализация? Не казвам, че работата Ви е лека, но ако Вие си я вършите като хората, има достатъчно, които не го правят.
25
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 14 години
Предложението ти е перфектно !Но това обсъждане е за чисто професионално ниво.
24
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 14 години
До 21 пост ns gendorfДано не си колега!При ОПЛ не куцат нещата!!И всички са отговорни и квалифицирани.Куцат нещата при тези дето си останаха консултанти от страх ,че няма да си наберат необходимите 800 пациента и сега си разменят талони и " си връщат " пациенти...........
23
0
 
0
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 14 години
Колеги имам предложение. Защо не отворим една нова тема например на форума на ***.puls.bg с примерно заглавие "ЗДРАВНА РЕФОРМА" и там да пишем. Защото има много ценни коментари и тук и другаде из Интернет, които за съжаление постепенно се затрупват и обезличават. А в тях има много истини и не бива да останат нечути.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Живеем в Испания и миналата година правихме операция на сина ми,За нея не планихме нищо а условията бяха прекрасни Стая с климатик с телевизор с баняНа сутринта след операцията дойдоха сестри за да изкъпян дететои това е в държавна болница Кога и в България ще стане така Не ме разбирайне погрешно и тук здравеопазването има проблеми но когато отидеш на лекар той не гледа колко ти е дебел портфейла и имаш ли осигуровка или не За мен лично НЗОК е пирамида още един начин да се вземат пари от народа
21
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Ами то това е целта, колега. Да си намалят разходите, като не плащат за труд. В същото време, ако върнете един пациент с гнойна пъпка от 4 дни вкъщи, се надава вой до небесата. Голяма част от случаите трябва да се поемат от личните лекари - например човекът, който обяснява, че е бил с болка в кръста. Там много куцат нещата.
20
0
 
0
 
! Отговори
ER_Dr преди 14 години
"За спешни състояния се смятат всички, които застрашават живота на човек или могат да доведат до съществено увреждане" и т.н. - в това няма нищо ново, това е Чл.99 от Закона за здравето. Но как трябва да се постъпи, ако потърсилият спешна помощ няма нужда от такава, ето това пак остава неясно, т.е. ще си остане както досега. Кога ще има клинични стандарти за спешни състояния, също не се споменава. С една дума, Спешната помощ ще си остане същата - безплатна селска лечебница.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти съзнаваш ли колко несъстоятелно от правна гледна точка е последното ти предложение? Че аз мога да отида и да натопя всеки, когото си пожелая, че ми е поискал пари. Болниците са го измислили - отиваш и плащаш на касата на болницата, ако нямаш осигуровка или направление.А от първото ти предложение следва, че касата ще фалира за има-няма 3 месеца. Те издържат, защото не плащат 2/3 от разходите за лечението на повечето болни.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
с sms те учат българино къде е болницата и как да се лекуваш до кога ще търпиш унижениото?Когато отидеш в болницата тя прилича на *** ,а служителите и те гледат като просяци и ще исцедят и поледната стотинка от джобати бедняшки!
17
0
 
0
 
! Отговори
f1 преди 14 години
Трябва парите,които пациента плаща за лечението си,чрез протокол и фактура от болницата-да бъдат платени на РЗК.А те от своя страна преведени на болницата.Пари кеш да не се дават на ръка,а ако лекар поиска пари от пациент неправомерно-да се уведоми гл.лекар на болницата,прокуратура и полиция! Че щял доктора да отрича-нека да го докаже!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
pipe преди 14 години
Нека всеки каже, когато дойде плочкаджия да ти слага плочки колко струва труда му и какъв документ получи от него за парите, също и при автомонтьора, фризьорката и т.н. Разбира се,без да подценявам професиите. Искам да стисна ръката на госпожата от чистата и непорочна правосъдна система :-))))
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво направи след това, като работиш в правосъдието? Мълча си като бита Мара. На кого се сърдиш?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
алоооооооооооооо правосъдието по-добре млъкни
13
0
 
0
 
! Отговори
мами преди 14 години
Да приготвят по едно хапче и който се разболее да му го дават и така няма да има нужда и от лекари .Това което става сега е пълен геноцид към народа .Без нищо да се промени ликвидират болници с един замах още колко хора ще останат без работа .Какво му е на Г-н ДЯНКОВ идва от Америка с пълен джоб пари и окото му не мига за болния български народ -- физически и психичиски.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не вземат рушвети ли?! Преди пет години платих рушвет от 300 лв. за операция на детето ми. А работя в правосъдието...може би заради това ми взеха толкова малък рушвет!?
11
0
 
0
 
! Отговори
@*@*@* преди 14 години
"Ако състоянието на пациента не е спешно, той сам ще трябва да се придвижи до болницата, в която иска да се лекува. За спешни състояния се смятат всички, които застрашават живота на човек или могат да доведат до съществено увреждане. Такива са инфаркти, инсулти, отравяния, травми, изгаряния."ЕТО ТОВА ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ПАЦИЕНТИТЕ А НЕ ДА ПОЛЗВАТ СПЕШНА ПОМОЩ КАТО ЗА ТАКСИ ИЛИ ЗА КАШЛИЦА И РАЗ--ВО ОТ ТРИ ДНИ ДА ТЪРСЯТ БЪРЗА ПОМОЩ.........
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайде бе, напиши едно именце, не се крий като мишка. После ще виеш срещу корупцията, ама като мълчиш я подкрепяш, разбери!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами защо отиде там? Във ВМА не се влиза току-така. Има и други болници в България! И какво направи след това, оплака ли се някъде?