Роми учат роми как да се пазят от морбили

Започва кампания за превенция срещу разпространението на болестта
7 апр 2010 15:00,
71
Роми учат роми как да се пазят от морбили
Снимка: БГНЕС

Над 7 хиляди души са заболели от морбили само от началото на годината, а за миналата седмица са регистрирани 1185 болни, предимно деца от ромски произход.

Дори бебе на 15 дни е с шарка в смолянската болница, при положение че децата би трябвало да имат имунитет до едногодишна възраст, особено ако са кърмени.

Тревожните данни бяха обявени на пресконференция по повод старта на кампанията „Млади роми за по-добро здравеопазване в България”. Началото на кампанията съвпада с Деня на здравния работник – 7 април.

98% от заразените са роми, защото те не са ваксинирани, каза д-р Ангел Кунчев, шеф на дирекция „Надзор над заразните болести” в МЗ.

Причините за плъзването на заразата са много: не само защото ромите нямат доверие на докторите, а и защото на много места самите лекари са отчели фиктивна имунизация на ромски деца.

Още по темата

Най-силно засегнати в момента са областите София, Добрич, Силистра, Търговище и Бургас.

Затова едва ли някой по-добре от самите роми могат да свършат по-добра работа в ромските махали, защото ромите ги познават и на тях имат доверие, заяви д-р Кунчев.

С информиране на ромската общност за необходимостта от имунизации срещу морбили са се нагърбили около 32-ма младежи от ромски произход, студенти по медицина.

Кампанията ще се проведе с подкрепата на МЗ и Институт „Отворено общество” в градовете София, Лом, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Д-р Кунчев отчете, че от края на 2009 година и началото на 2010 година има регистрирани 10 хиляди болни деца, но в същото време 110 хиляди са направените имунизации.

Антон Чинков, стажант от програмата за специализанти от ромски произход, посочи, че МЗ е отпуснало 5 млн. лв. за купуването на ваксини срещу морбили, с които ще бъдат имунизирани още близо 200 хиляди роми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Ти вземи десет *** у вас. Парите са МОИ!!!!! Не размивай понятията. Не са на целия български народ. Взети са от всеки КОНКРЕТЕН джоб. Т.е. от всеки един от нас. Ние имаме имена и фамилии. Ние плащаме данъци, не ***. Т.е. парите са лично мои, лично наши! Аз не искам моите пари да се дават за ***...Ама личи си, Бат'Бойко ти е подпалил гъзчината.
45
2
 
3
 
! Отговори
баба Лена преди 14 години
Роми учат роми как да се пазят... СЛЕПИЯТ УЧИЛ ГЛУХИЯ КАК ДА ЧЕТЕ !!! Това не са ли хора или са животни та да се учат на съвсем елементарни хигени навици ! Да попитам от чий джоб са тия пари за тяхната имунизация ! Предполагам са от джоба на тия които имат само задължения без никакви права!
44
2
 
6
 
! Отговори
стг преди 14 години
с изваряване на заподозряния *** се постигат добри резултати
43
2
 
5
 
! Отговори
laverda преди 14 години
а може с циан калии
42
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 14 години
Не може да се опази от морбили. Няма начин. За каква невъзможна дивотия пак точат бюджета?
41
6
 
3
 
! Отговори
до 27 Анонимния преди 14 години
не че оправдавам рома изнасилил дете...но не забравяй че педофилите които ги арестуваха през последните няколко седмици са само българи..не знам защо въобще не ги давате за примери...каква е разликата? или понеже е Ром и е виновен винаги, но когато е българин и педофил-халал да му е..така ли да се разбира..изказваме се както ни оттърва..само расизъм без покритие...
40
1
 
6
 
! Отговори
sredenprys преди 14 години
Големо учене ше падне:)Как ше го краднат после тфа морбили, не ми е ясно, ама *** работа, де да знаеш
39
2
 
2
 
! Отговори
Човек преди 14 години
Ти вземи поне един човек в сърцето си! Парите не твои, а наши, на целия български народ! Расизмът е ниско състояхие на духа.
38
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 14 години
на ази статия - напрао на коментарите слязох без да я четацигаите - на биогаз и нека се плодятс един *** - 300 км извънградско
37
1
 
8
 
! Отговори
Ха преди 14 години
Ти ако ги чустваш сънародници ами вземи си 10 у вас нито са ми сънародници нито никакви. Не ги искам, не са хора а ***, не искам да се дават мои пари за тях и да ми се обеснява че няма пари за пенсии, да мразя ги и не го крия. Ако искате го наречете расизъм, расова нетърпимост както искате.
36
2
 
6
 
! Отговори
he преди 14 години
И кво ги учите "со мангес" те могат да си искат не се безпокойте това го могат генетично. Бе не ви ли е срам бе един патрон 7,62 е 2 лева, разстрелвайте ги да не се мъчат
35
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Не вероятно а определено. Ти го доказваш
34
0
 
3
 
! Отговори
Човек преди 14 години
Щом знаеш що е ДДТ, сигурно си пудрен с него като малък, за да те пазят от бълхи и въшки. Отдавна не се употребява и е забранен този химически продукт, защото се натрупва в организма и предизвиква сериозни заболявания. Вероятно и мозъчни...
33
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Преди малко забравих да допълня - *** и комунист се лекуват само с ДДТ
32
1
 
1
 
! Отговори
Човек преди 14 години
Ти си вече заразен.
31
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 14 години
От целия форум ти лъжеш най-много. А езика ти е не кучешки а йезуитски.
30
3
 
1
 
! Отговори
Човек преди 14 години
До рагневените човечета! Най-голямото престъпление в съвременния свят е лъжата, а вие, които се самозалъгвате със собственната си "чистоплътност", замислете се какво вършите, служейки си с този кучешки ( циничен) небългарски език!
29
1
 
8
 
! Отговори
Ясен преди 14 години
Наложи ве на жената да лежи в инфекциозно отделение 98% вътре роми..........това са хората които източват здравната каса ,а не внасят нито лев...
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия проклети *** ще ни заразят и нас. трябваше да ги *** докато беше време.
27
1
 
10
 
! Отговори
сиска преди 14 години
е болно ни е обществото, как да не ни е болно, разядено е че чак миришка, как иначе ще оправдаем милионите левове които им се дават на ромите за помощи, редят се на банкомата пред дома ми и ми махат да ида да им изтегля парите, че те не "му разбирали на туй нйещо", болни сме я, че им позволяваме толкова волности, те са най облагодетелстваната нация, живеят в чужда държава като малцинство а са мнозинство.