Роми учат роми как да се пазят от морбили

Започва кампания за превенция срещу разпространението на болестта
7 апр 2010 15:00,
71
Роми учат роми как да се пазят от морбили
Снимка: БГНЕС

Над 7 хиляди души са заболели от морбили само от началото на годината, а за миналата седмица са регистрирани 1185 болни, предимно деца от ромски произход.

Дори бебе на 15 дни е с шарка в смолянската болница, при положение че децата би трябвало да имат имунитет до едногодишна възраст, особено ако са кърмени.

Тревожните данни бяха обявени на пресконференция по повод старта на кампанията „Млади роми за по-добро здравеопазване в България”. Началото на кампанията съвпада с Деня на здравния работник – 7 април.

98% от заразените са роми, защото те не са ваксинирани, каза д-р Ангел Кунчев, шеф на дирекция „Надзор над заразните болести” в МЗ.

Причините за плъзването на заразата са много: не само защото ромите нямат доверие на докторите, а и защото на много места самите лекари са отчели фиктивна имунизация на ромски деца.

Още по темата

Най-силно засегнати в момента са областите София, Добрич, Силистра, Търговище и Бургас.

Затова едва ли някой по-добре от самите роми могат да свършат по-добра работа в ромските махали, защото ромите ги познават и на тях имат доверие, заяви д-р Кунчев.

С информиране на ромската общност за необходимостта от имунизации срещу морбили са се нагърбили около 32-ма младежи от ромски произход, студенти по медицина.

Кампанията ще се проведе с подкрепата на МЗ и Институт „Отворено общество” в градовете София, Лом, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Д-р Кунчев отчете, че от края на 2009 година и началото на 2010 година има регистрирани 10 хиляди болни деца, но в същото време 110 хиляди са направените имунизации.

Антон Чинков, стажант от програмата за специализанти от ромски произход, посочи, че МЗ е отпуснало 5 млн. лв. за купуването на ваксини срещу морбили, с които ще бъдат имунизирани още близо 200 хиляди роми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Над 7 хиляди души са заболели от морбили само от началото на годината, а за миналата седмица са регистрирани 1185 болни, предимно деца от ромски произход."Добре де, а колко трябва да се заразят за да се обяви епидемия?Заради тъпия свински грип медиите ореваха всичко за няколко пикливи случая!И защо само сред ромите? През последния месец познавам двама души дето се заразиха от морбили - не са ***! Няма никаква пречка след като има епидемия от болест, предаван по въздушно-капков път, тя за 4 месеца да обхване цялото население на един град! Да не би ромите в София да са сегрегирани в обществения транпорт, търговските обекти, заведенията и болниците?
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Другите "човеци" ако искат да станат човеци ще трябва доста здраво да поработят. Обществото ни не е "болно" а е гневно. Гневно е заради привилегиите които имат *** в нашата държава. Те са споменати в предишните коментари. Гневно е и заради престъпността им. Преди дни 17-годишен "ром" изнасили 9-годишно дете. Да се срамуваме. Ние??????????? Срамувай се ти защитнико на "ромите"
24
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 14 години
*** не са мои сънародници, защото не са от моя народ и моята вяра.Ти сигурно сега седищ на Позитано 20 и плачеш не за ***, а защото Бат'Бойко ти подпали ***.*** се лекува само с ДДТ
23
18
 
1
 
! Отговори
Човек преди 14 години
Вие, дето пишете така грозно за страданието на други човеци, ДЕЦА, май не са ви чисти мислите, и ви е много *** устата. Ромите са наши сънародници и българите трябва да се срамуваме, че обществото ни е БОЛНО!
22
1
 
7
 
! Отговори
Йово преди 14 години
"98% от заразените са роми" - Ами *** къпят ли се - не , плащат ли здравни осигоровки - не. Сега ще ги ваксинитраме с нашите пари. Нали сме съюзници на САЩ там който не си плаща задълженията към държавата го гледат като мръсно куче и никои не му обръща внимание. Всеки е длъжен да си отговаря за себеси а не да се надява все някои друг да го издържа за всичко.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И да допълня към Баш *** - братя ***, правете секс с презервативи. Няма нужда при всяко *** да правите деца. Вярно, че секса е измислен за правене на деца, ама понякога на човек му се иска по-често, пък да не може да изгледа толкова деца. Всякакви видове презервативи има - по 25 стотинки има даже в аптеките, пак ще ви свършат работа.
20
2
 
13
 
! Отговори
капитал преди 14 години
Пазете се *** , че сте нашия национален капитал ! Ако ви няма кой ще ни граби, изнасилва и убива бабичките по селата ? А пък и в полицията големи съкращения ще започнат и безработица ще има !
19
1
 
21
 
! Отговори
Баш Манго преди 14 години
Братя ***, всеки път когато крадете нещо, без значение дъли е кабелето, д'ли е тръбътъ, дъли е вудътъ, се заразявате с тез гадни болести (разбирай морбели, спин, бременност). Затова спрете да крадете и ще бъдете здрави завинаги!
18
0
 
15
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
На нищо не можеш да научиш човек, който е родил житейското прозрение: "Най-мразим га *** удари токъ, оти не моем му го върнем!!!!"
17
4
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 14 години
Бай *** мисли за международното полужение.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не само *** не признават сапуна. Въпрос на лична хигиена е. Виждал съм и много "бели" в градския транспорт, които ту се хващат за дръжките, ту си пъхат залъци в муцуната със същата ръка. И мъже и жени. Отврат.
15
2
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 14 години
ДО 11: МНОГО СТЕ ПРАВ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ И ВЧЕРА ГО ПИСАХ ПО ПОВОД НА НЯКАКЪВ КОМЕНТАР,НА ТЯХ ИМ ПЛАЩАТ ТОКА И ВОДАТА,ТЯХ ГИ ЛЕКУВАТ БЕЗПЛАТНО,ОБУЧАВАТ ГИ БЕЗПЛАТНО,ЦЕЛЕВИ ПОМОЩИ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА И ПР.,А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА НИ ЯДАТ КУЧЕТАТА.ТОВА ЛИ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ НА РОМИ.ОБЪРКАЦИЯ Е ДЪРЖАВАТА НИ.
14
2
 
15
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Тая статия, като някакъв виц ли трябва да се приема?
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
защо сред *** няма доктори ?те дали ще оцелеят без намесата на белия човек ?
12
0
 
21
 
! Отговори
естет преди 14 години
дайте да се разберем, нека просто да ги наричаме ***. защото ром е съвсем друго понятие.
11
7
 
17
 
! Отговори
Дражко преди 14 години
Лечението е:С чукчето за пържоли-рязко между очите!Само един път!При повторно заболяване-2 пъти!!!И повече болестта не хваща.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да не ги лекуват , така малко ще им си намали популацията , че много се навъдиха.Излиза , че те са на почит в държавата , за колко важни проекти не достигат средства , но за ромите МЗ е отпуснало 5 млн.лв за закупуването на ваксини.
9
2
 
24
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
Говорите за дискриминация срещу ромите , а истина е , че има дискриминация срещу българите.Те живеят на наш гръб. Не внасят нито здравни , нито социални осигуровки , крадът дворовете и къщите ни , крадът ток , вода , кабел и хайде да не изреждам , още какво , че ще стане много дълъг списъка.Те са паразитна структура , която никога няма да се интегрира в съвременното общество , защото са мързеливи и крадливи.ПОМОЩ , кой ще защитава нас българите от ромската напаст? !!!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
еио преди 14 години
шкурка
7
1
 
10
 
! Отговори
fg преди 14 години
***