През юни можем да сменим личния си лекар

Става лесно чрез попълване на регистрационна форма
31 май 2010 13:08,
40
През юни можем да сменим личния си лекар
Снимка: БГНЕС

В периода от 1 до 30 юни всички здравноосигурени граждани имат право да сменят общопрактикуващия си лекар, съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това може да стане, без да се налага пациентът лично да се отписва от листата на досегашния си лекар. Смяната става по служебен път в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) по местоживеене, уточняват от НЗОК.

Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. В РЗОК има информация за местата, откъдето формата може да се закупи.

При новоизбрания общопрактикуващ лекар заедно с регистрационната форма се представят здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

Ако гражданинът все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на личен лекар, посочват от Здравната каса.

Следващата смяна на личен лекар ще бъде през декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Случайно попаднах отново на тази статия и прочетох отбраната на медицинското съсловие по повод моята проста сметка за потребителската такса.Никой не е имал доблестта да каже какви са реалните доходи на един семеен лекар.Той не се храни от потребителската такса, а от парите, които му се привеждат за прегледани пациенти - амбулаторните листове ги пише и подписва сестрата.Предполагам, че идва време, когато НАП ще се заинтересува от това.Въобще: системата на отчитане на семейните лекари и сбъркана.
39
0
 
4
 
! Отговори
eсти преди 13 години
до даола извинявай но си толкова елементарна в мислите си и толкова не си запозната със системата ,че е загуба на време дори да се направи опит да ти се обясняват някои елементарни нещта.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до ТИТИ - При токава изречение се пише2/двойка/ - като отклонил се от тематаХа ха ха
37
2
 
1
 
! Отговори
тити преди 13 години
а кога ще сменим цялото правителство със ново
36
0
 
14
 
! Отговори
Do BG преди 13 години
въпроса е много по- сериозен - не опира "до умилкване"!!!Парадоксално е - при тази световна депресия да се обърнеш срещу едиственото съсловие ,което е добронамерено и отзивчиво е ИСТИНСКО БЕЗУМИЕ!!!Това е основна Носеща колона в държавата!В лекарски кабинет трябва да се влиза като в храм - идваш за помощ!!Наглостта ,грубостта Трябва да се санкционират със закон!!
35
0
 
12
 
! Отговори
BG преди 13 години
я не говорете срещу лекарите си,че лошо ви се пише.да не се надявате,че разни азиатци дошли тук на гурбет ще ви обърнат внимание.Утопия.като остареят сами управляващите сега,пак ще се умилкват на медицината ни.Защото лекарят си е лекар до края си,а всичко друго е преходно.
34
1
 
11
 
! Отговори
без коментар преди 13 години
Даола - богати джипита няма! Описах ти реалността и не само аз.Не пресмятай 1000 пациетга Х2.40 всеки месец ,щото сметката ти наистина е без кръчмар пък има риск и да умреш от завист без истинска причина Ха ха ха
33
0
 
9
 
! Отговори
истина е преди 13 години
от такса за потребление са освободени - децата до 18 г,всички по списъка за по- тежки заболявания ,които пък са ежемесечно посещаващи кабинетите !и ,социално слабите.,Пенсионерите "минават" с 1 лв / но за тях - нищо против!/та таска плащат само здравите между 18 и 65 г ,които влизатв кабинета веднъж на няколко години!,а някои от тях вадят 20 лв банкнота и са"с притеснени " ,че нямат никакви дребни!!и остава за другия път!!...Така ,че Даола успокой "чистата си неупотребена съвест", 92101
32
0
 
10
 
! Отговори
авицена преди 13 години
Много те бива в сметките без кръчмар! Защото това се вижда- една кръчмарска сметка! Ако мислиш, че е толкова лесно, заповядай, стани лекар! После набери пациенти (като на свой човек съфорумец ще кажа, че практика под 1000 човека осигурява на лекаря толкова голяма заплата, че чистачките в ресторанта не биха се хванали за нея), после оцелей на свободния пазар на услугата! И пак заповядай да правиш сметки. И ако чакаш да забогатееш от такси по 2.40, не се лъжи - повечето хора не ги дават!
31
0
 
4
 
! Отговори
авицена преди 13 години
To че може, може, ама не го прави!
30
1
 
8
 
! Отговори
хипократ преди 13 години
През юни всеки българин може да се окъпе и смени долните си *** преди да отиде на лекар
29
0
 
11
 
! Отговори
ЖАЛКА СИ преди 13 години
сестрите регулират потока на пациентите и уреждат формалностите по таксата за потребление ,за да има време лекаря за съществената си работа,още по важно е това да става в отсъствие на титуляра ,защото заместника не познава пацинтите.Елементарно е Даола!!
28
0
 
11
 
! Отговори
реалност преди 13 години
пАК ДО дАОЛА:ДЖИПИТАТА МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ГОДИШЕН ОТПУСК САМО И ЕДИНСТВЕНО АКО ПОСОЧАТ ЗАМЕСТВАЩ ГИ ЛЕКАР, НА КОГОТО ЗАПЛАЩАТ ЗА ВРЕМЕТО В КОЕТО ОТСЪСТВУВАТ
27
0
 
9
 
! Отговори
без коментар преди 13 години
Даола,Много се лъжеш!!Здравната каса по договор дава в месеца еднократно по 1.37 лв за пациент над 65г и по 1.26 лв за децата до 18 г и по 1.05 лв за възрастта мужду 18 и 65 год.Да приемем ,че става въпрос за 1000 пациента !!по- лесно е за смятане - средно става въпрос за 1300 лв ,които са за : Наем,ток ,вода ,асансъор ,охранители консумативи ,заплата за сестра и санитар и ОСИГУРАВКИТЕ ЕЖЕМЕСЕЧНО ! е КОЛКО МИСЛИШ ОСТАВА ЗА СЕМЕЙСТВОТО НА ДЖИПИТО?!?!
26
12
 
0
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Някои сестри,когато семейният лекар е в отпуска , се разпореждат както си знаят - взимат потребителска такса наред по 2.40 и за направление и за да изписват лекарства по здравната каса. И ако дойдат 10 души - това е нещо обикновено - те си взимат 24 лв. Освен това здравната каса доплаща за всеки над 60/63 г още по 1.40.Здравната каса плаща дребни суми за всеки записан в списъците на джи пи-то всеки месец.Ако се не лъжа по 2 лв. И ако той има 500 болни ? А кой контролира отчетите за прегледите?
25
0
 
7
 
! Отговори
пациент преди 13 години
Голяма глупост е тая смяна на 6 месеца - таман се опознаете и тичай за смяна щото си мислиш ,че при другия е по -различно .Условията трябва да се сменят!!На ЕГН да има натрупване на внесените пари или различни нива нао сигуряване.
24
0
 
7
 
! Отговори
пациент преди 13 години
Голяма глупост е тая смяна на 6 месеца - таман се опознаете и тичай за смяна щото си мислиш ,че при другия е по -различно .Условията трябва да се сменят!!На ЕГН да има натрупване на внесените пари или различни нива нао сигуряване.
23
0
 
11
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Та моля ви ,внимавайте с приказката .И колкото сте критични към лекарите ,моля ви ,поне 1% от тази критичност оставяйте и за собствените си постъпки.И когато говорите за т. н. Пътеки си знаете ,че тези пътеки са в полза повече на пациента - защото за лечението му плаща Здравната каса и ако не е в пътека ще си купува всичко от собственияа джоб ьвключително и таска за персонала.Та като клюкарите за пътеките знайте ,че режете собствения си клон!!
22
0
 
11
 
! Отговори
действителен казус преди 13 години
Качвам се на задната седалка на таски и неволно слушам разговора на седящеия от пред с шофъора:"Лоша работа ,ти казвам!В болница да не смееш да влезеш ,все в ръцете те гледат ,само пари чакат .....шъ съ мре ,ти казвам...."И кагато слезе ...разпознах моя си пациент ?!?!"Кога бе Иване не съм те изпратил където е необходимо и колко пари ти взех аз или колегата??"Като се сконфузи човека се притесних ,че ще ми отвори сериозна работа...."Докторе ти не бе ,то приказката е такава..........
21
0
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
Точно пенсионерите ти "изяждат" осигуровките, защото хем държавата не им внася осигуровките, хем те са най-големите ползватели на здравни услуги. Как искаш да не доплащаш, след като само 1,5млн. се осигуряват, при това повечето са върху минимална. *** виж какво е пред кабинетите - само бабитии, млад човек не може да припари - ще го изядат с парцалите. Хаби се лекарски труд за изписване на рецепти само.