Горските плодове поддържат мозъка млад

Полифенолите в тях имат силно антиоксидантно действие
25 авг 2010 11:02,
2
Горските плодове поддържат мозъка млад
Снимка: БГНЕС

Къпините, боровинките и ягодите съдържат много полифеноли - съединения, които помагат на мозъка да извършва важни
"поддържащи" функции, съобщи Daily Telegraph.

Плодовете с тъмнооранжеви, червени и сини пигменти могат дори да обърнат процеса на загуба на умствени способности,
твърдят американски учени, позовавайки се на резултатите от двумесечно лабораторно изследване с плъхове, получавали много такава храна.

Освен в плодовете, полифеноли има в някои зеленчуци и ядки. Те са с антиоксидантно и противовъзпалително действие, което предпазва от намаляване на умствените способности.

Полифенолите в горските плодове помагат на клетки, наречени микроглии, да почистват токсични протеини, свързани с
отслабването на паметта и други симптоми за намаляване на функциите на мозъка.

С остаряването микроглиите се справят все по-зле със задачите си и се натрупват отпадъци. Полифенолите им
помагат да се справят по-добре, обясни ръководителят на изследването Шибу Пулоуз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
12
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Знайно е,че всичко директно от природата, в естествена форма и състав, е полезно.При съвременните условия става все по-трудно, сам да си доставяш горски плодове.
1
1
 
10
 
! Отговори
Ани преди 13 години
То друго не ни остава, освен да хващаме гората.