Край на протези и шини при счупени крайници

Лечението с "течни кости" ще започне след три години
Обновена: 14 дек 2010 14:03 | 14 дек 2010 14:02,
5
Край на протези и шини при счупени крайници
Снимка: Видка Атанасова

Вещество, създадено от американски и канадски учени, което се впръсква в счупената кост и възстановява структурата, може напълно да замени металните конструкции и протезите, използвани при фрактури, съобщи Компюлента.

Наноматериалът, разработен от проф. Томас Уебстър от Брауновия университет на САЩ, съдържа нуклеинови киселини, аналогични на ДНК. Всяка молекула има двойка ковалентни връзки, които я съединяват с други молекули.

Непосредствено над химическия състав на "сместа" е чудодействал Хишам Фенири от Университета на Албърта (Канада). Съобщава се, че в състава на веществото не се съдържат елементи, които са чужди на човешкото тяло, а само въглерод, азот и кислород.

След като попадне в организма, материалът се втвърдява (това става при температурата на човешкото тяло), самоорганизира се в тръбовидна структура, която напомня на костната тъкан.

В пространството между "нанотръбичките" могат да бъдат добавени лекарства (антибиотици, противовъзпалителни средства) и фактори на растежа. По здравина и други механични свойства полученото вещество не се различава от обикновената кост, твърдят авторите на изобретението.

Учените са сключили договор с компанията Audax Medical, която разработва технологии за лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Сега новото вещество трябва да премине през серия клинични изследвания. В случай на успех през 2013 г. започва промишленото производство на "течната кост" под название Arxis. Очаква се тя да струва около 1500 долара, което е относително ниска цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обаче ще остане повторното чупене ако се е втърдило накриво
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оплакванията към тия на, които си плащал, не към пироговци
3
0
 
16
 
! Отговори
богнострокулум преди 13 години
e, не е така ! Новите технологии винаги имат занчение. За по-бедните може би в по-далечно бъдеще, но все пак са от занчение ! По възрастните си спомнят как преди по-малко от 20 години, беше едва ли не невъзможно човек да си позволи персонален компютър, докато сега той е вече част от стандартното обзавеждане...Ще мине време, технологията ще изплати инвестирания в нея интелектуален труд и неизбежно ще поевтинее, ставайки масово достъпна !
2
8
 
10
 
! Отговори
SP преди 13 години
И за това "удоволствие" в Пирогов ще ти поискат 15 000 лева, вместо да ти сложат шина за 3 000 лева! Нищо, че си си плащал цял живот осигуроввките. Това няма никакво значение.
1
11
 
3
 
! Отговори
Говориш Глупости преди 13 години
Глупости на Търкалета.