Смъртността при пациентите, приети през уикенда, е по-висока

В почивните дни болните рядко могат да разчитат на качествена медицинска помощ
Обновена: 14 дек 2010 14:00 | 14 дек 2010 14:00,
17
Смъртността при пациентите, приети през уикенда, е по-висока
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-голямата част от смъртните случаи, регистрирани в болниците, са на пациенти, хоспитализирани през празничните или почивните дни.

Това сочи съвместно проучване на специалисти от университетите в Суонси и Оксфорд, съобщи АМИ-ТАСС.
Според събраните статистически данни пациентите, приети в почивен ден, имат 13% по-висок риск да починат, а ако денят е празничен, рискът скача на 41%.

Изводите са направени въз основа на осемгодишен период на болнични данни на регистрирани пациенти. Най-висок процент смъртни случаи е имало при хора, приети със стомашно-чревни проблеми, страдащи от язва или гастрит.

Много от пациентите, приети в петък, не са получавали необходимото ендоскопско изследване през идващите почивни дни.

Експертите са установили още, че през уикендите и празниците в болниците сред пациентите все повече са младежите на възраст от 18 до 24 години.

Сред тях смъртността е 0,2%, а при възрастните над 85 години – до 20,9%.

Установено е, че в почивните дни пациентите рядко могат да разчитат на качествена медицинска помощ. През тези дни специалистите отсъстват, а прегледите и изследванията се провеждат не толкова задълбочено.

Освен това през тези дни е възможно и забавяне на дигностицирането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: уикендрисксмъртност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обърнете внимание, проучването е за Англия, страната в Европа, където специалистите получават най-големи заплати. Обърнете внимание на смъртността в цитираните доклади и си напрвете сметка преди да оплюете лекарите в БГ следващия път.
16
1
 
5
 
! Отговори
us преди 13 години
необходимо е българинът включително и младите майки да знаят ,как да свалят висока температура и вече след това да се търси мнение на лекар.не е толкова слажно да се реагира ,но явно по къщите не се разберат помежду си,а да не говорим какво става сред медиците!
15
0
 
4
 
! Отговори
мама преди 13 години
Голям късмет е да си има човек свестен личен лекар.Мога да се похваля с това,че тя си има договор с медицински център и на практика ние сме с 24-часова помощ.Дай,Боже,всекиму!
14
0
 
6
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
Няма място за паника. Статията е за Англия. Там нямат такова правителство като нашето. *** вие к'во мислите бе, че Бойко не чете статистики ли? Той тая статистика я е получил със СРСта още преди публикуването и вече е взел изпреварващи мерки. Затова от догодина всички болници и кабинети у нас ще работят изключително само нощем и в почивни дни. Ония ще ни дишат прахта по показател ниска уикенд смъртност!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За такива заплати- такова работно време
12
1
 
7
 
! Отговори
бг пациент преди 13 години
Ужас! И в Англия ли лекарите в почивните дни почиват. Нямат ли си министър, който да им обясни, че трябва да се работи и нощем и по празниците, 24часа в денонощието, 365 дни в годината, а през 3 години и 366.
11
0
 
2
 
! Отговори
Елхана преди 13 години
Много съм жалостива, защо някои хорица не могат да преценят кога точно да се разболяват
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затова се казва почивен ден - ден в който да починеш
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Установено е, че в почивните дни пациентите рядко могат да разчитат на качествена медицинска помощ. През тези дни специалистите отсъстват........но пък винаги има кой да ти прибере дневната такса за "престой в болница" !!!!!!!
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бялата мафия не работи през почивните дни, нощно време и на празници.
7
0
 
5
 
! Отговори
авс преди 13 години
не съм сляп, мога да чета, споделям и бг новина към оксфордската, нещо лошо?
6
0
 
2
 
! Отговори
авс преди 13 години
ами никой, едва ли простотията, ширеща се тук ще ме спре
5
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
не знам към кой терминал ще се насочиш, само гледай да не е към Оксфорд, щото прооучването е от там. май не си прочел добре, а веднага ако е нещо лошо го отнасяш към бг
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми отивай към терминал 1 или терминал 2. Кой те спира?
3
2
 
5
 
! Отговори
авс преди 13 години
...изходите са два - Терминал 1 и Терминал 2 на летище София, вече опира до оцеляване някак си, това е тъжната истина.Горда стара планиназабрави своите чеда,до ней Дунава синейи сърца ни почерней.....
2
6
 
1
 
! Отговори
abc преди 13 години
Преди месец двегодишната ми дъщеря вдигна много висока температура, над 40 градуса /два дни по-късно й се постави диагноза скарлатина!!!/, денят беше СЪБОТА, обадих се на 150, на 112, на педиатъра, на кой ли не и познайте - вдигнаха ми само от 112, обаче никого не изпратиха, уж екипът тръгваше всеки момент, така и никой не дойде, с лекарства, които имах някак си свалих температурата, исках да се оплача, да ги съдя, да извикам медиите, да направя нещо, да ме чуе някой, но знаете ли...
1
2
 
2
 
! Отговори
Унас не е така , преди 13 години
"дигностицирането" е образцово и делник и празник .