Кардиолози: БГ е първа по внезапна сърдечна смърт в ЕС

Те протестират срещу орязването на пари по две клинични пътеки
Обновена: 29 дек 2010 15:27 | 29 дек 2010 15:27,
122
Кардиолози: БГ е първа по внезапна сърдечна смърт в ЕС
Снимка: Булфото

България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в ЕС. Това заявиха лекари от Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.

Те алармираха за драстичното орязване на финансирането на две клинични пътеки (КП) през 2011 г.

При простото сравнение с предвидените за следващата година цени на пътеките – 286 лв. за КП №40 "Постоянна електрокардиостимулация" и 2814 лв. за КП № 41 "Интервенционално лечение и свързаните с него диагностични катетризации при сърдечни аритмии" става ясно, че тези средства изобщо не покриват цената на стимулаторите и съвременното лечение.

НЗОК плаща цената на стимулатори, които не вършат работа и не решават проблема на пациентите.

Възражението на лекарите е адресирано до министрите на финансите и здравеопазването, до изпълнителния директор на НЗОК и до БЛС. Те са изпратили призив и до парламентарната комисия по здравеопазване, както и до упоменатите институции.

"С орязването на клинични пътеки бюджетът ще спести 25 млн. лв., а само от клинична пътека № 41 ще спести 200 хил. лв., но дали от правителството са изчислили ефекта върху човешкия живот и колко българи ще си отидат от света заради тази спестовност", заяви председателят на сдружението д-р Светослав Йовев.

Неговият колега доц. Чавдар Шалганов посочи като пример, че за година у нас се правят 300 аблации (метод за изгарянето на източника на аритмията), докато в съседна Сърбия, която дори не е член на ЕС и е съизмерима с нас по население, те са 840 на година.

"Пациентската драма е най-голяма, тъй като те трябва да извадят непосилна за тях сума, за да се спасят", посочи д-р Йовев.

"Следва драмата на лекаря и на трето място – загубата за болницата, която трябва да се погрижи за тези пациенти. Проблемът може да се нарече на този етап "мисия невъзможна", смята д-р Йовев.

"При пациентите, които не могат да си позволят това съвременно лечение, всеки трети умира вкъщи", каза той.

Ситуацията в България е трагична и според Европейската асоциация по сърдечна аритмия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
2
 
! Отговори
Жертва преди 6 месеца
Д-Р Боян Кунев е престъпник! По-некадърен лекар, злобен и арогантен едва ли може да бъде срещнат! За него са важни единствено парите! След толкова много негови грешни решения е чудо, че останах жив! Бягайте от този псевдо лекар, псевдо човек!
117
2
 
5
 
! Отговори
Олег Дамянов преди 6 години
До д-р Боян Кунев , надявам се да си този доктор за който се представяш , тъй като съм бил в НКЦ , така наречената 3 та градска . При направени ми две аблации , можеш ли да ми отговориш защо все още имам ритъмни нарушения , вече доказано с кардиограма . И за този един сантиметър отклонение , фаталния , ще поемеш ли отговорноста за това което ще ти покажа на кардиограмата ? Ако имаш доблеста може да се свържеш с мен на 0887796902 Олег Дамянов
116
0
 
8
 
! Отговори
Просветен преди 13 години
Дано не попадна в ръцете на кардиолог, който не знае какво точно значи "sudden death"! Колкото до аблацията, освен добра подготовка, трябва скъпа апаратура - това не е горене на брадавици.
115
7
 
2
 
! Отговори
СКАГ преди 13 години
Не знаеш ли- да ти кажа тогава- защото за да специализираш кардиология трябва да имаш вуйчо владика или да бутнеш рушвет и то сериозен. Нещо друго?
114
2
 
13
 
! Отговори
д-р Боян Кунев преди 13 години
Страшен трън в очите са ви заплатите на инвазивните кардиолози. Знаете ли, че специалисти по вътрешни болести има под път и над път във всяко градче. С електрофизиологично изследване и аблация на сърдечни аритмии, в България се занимават 4 човека. Никой друг няма необходимата квалификация, или пък апаратура или не е склонен да поеме отговорността. Защото 1 см отклонение може дa e фатален. Част от тези 4-*** имат и специалност "Вътрешни", но никой интернист не би могъл да върши тяхната работа.
113
0
 
5
 
! Отговори
Инфаркт преди 13 години
Бай Иване, що не се изучиш за инвазивен кардиолог, като са им толкоз високи заплатите?
112
0
 
3
 
! Отговори
anq преди 13 години
Настъпиха времена когато липсва всякакъв морал. На никой да нямаш доверие. Не твърдя, че преди го имаше. Не знам, чии грешки нацията ни изплаща и кога ще станем една нормална страна.
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално - всички лекарски грешки ги пишат "сърдечна недостатъчност"......
110
0
 
5
 
! Отговори
мая преди 13 години
Е,по първи няма да станеме....кой трябва да се срамува?Лекарите или управляващите?
109
5
 
8
 
! Отговори
а.а преди 13 години
Според мен кардиолозите вдигат този шум защото свикнаха да получават сериозни заплати, които някога лобито на доц.Финков им осигури.Не е нормално да получават са два-три пъти по-високи възнаграждения от тези на интернисти, хирурзи, онколози и т.н.Никой няма да върне пациент с инфаркт, това са само безпочвени заплахи.
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Недей лъга,такива като тебе и шик коли имаха(разбирай-ново жигули),и цветни телевизори радуга имаше за тях без опашки,и луксозни дрехи;)А на Нова година ядяха банани и мандарини на корем.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Понеже такива като тебе лежаха, крадеха и получаваха пари за нищо, затова сега младите бедстват, разбра ли? Това, че не виждаш смисъл от ЕС говори какъв *** си. Поне *** на една екскурзия.
106
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
ДА!
105
4
 
5
 
! Отговори
до 100-наздраве преди 13 години
Стоя си днес пред телевизора, пия си червено винце с мезе, гледам новините. Там показват най-големите хитреци на България-не са си сменили личните документи когато трябва- да не вземат да се минат да чакат. Сега зъзнат цял ден в студа и се чудят кой да изкарат виновен за собствената си"хитрост". Чак като ги заплашиха с глоби, тогава се сетиха. Но за това са виновни всички други, разбира се!
104
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
прав си, мъртвите не печелят
103
3
 
9
 
! Отговори
живковист преди 13 години
Така ще е ,не предполагахме ,че до тук ще стигнем. Лошо било преди 10-ти. Като се замисля май лошото беше ,че нямаше шик коли ,телевизори и луксозни дрехи. Ама плюсовете са май многократно повече. А щях да пропусна файдата от европейския съюз е ,че можем свободно да си лаем. Ама на гол тумбак чифте пищове.Жалко за младите. Те незнаят в какъв рахатлък живеехме. те се правеха ,че ни плащат , а пък ние се правихме ,че работим. Живота беше спокоен и ядехме не СТ. Планина а БДС без ЕТА и ГМО.Е**бем
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това са 0,0001 %, въобще не ги вкарвай в схемата, и не се прави на умен, сега поне има интернет и хората могат да четат, няма как да ги излъжеш, още малко ще кажеш че природата се е объркала и сега остава на лекри и фармацевти да ни спасят, и за това ще им плащаме до живот, не се излагай, по-умен си от това, виж кой печели
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, има вродени заболявания и генетична предразположеност. не става само с ядене, тряба и акъл.
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, с промяна на храненето и малки промени в начина живот могат да се избегнат сърдечно съдови заболявания, които противно на всеобщото схващане не са резултат от еволюцията през милионите годинино не къде по-изгодно е да има безброй клиенти нон-стоп, които да генерират приходи, и за медиците и за фарма-***
99
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай Иване, ако изобщо знаеш какво е сърце и как се работи с него, няма да пишеш простотии. Инвазивните кардиолози заслужават и 100 000 лева заплата.