Хепатит А – болестта на мръсните ръце

Специалисти съветват как да се предпазим
Обновена: 5 яну 2011 17:31 | 5 яну 2011 17:25,
35
Хепатит А – болестта на мръсните ръце
Снимка: Булфото

„Човешкото фекално замърсяване, а него го има в изобилие, трябва да се знае, е основният начин да се зарази човек от хепатит А“, каза на пресконференция днес д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница – София.

Той обясни, че е изключително важно да се спазва добра лична хигиена – да се мият ръцете след посещение на тоалетна.

„Ако човекът до вас обаче има странни хигиенни навици, вие нищо не можете да направите, ако щете да се скъсате от миене“, категоричен беше д-р Мангъров.

Ваксинирането срещу хепатит А е единственият начин хората да се предпазят, отбеляза той.

Д-р Мангъров е категоричен, че задължителната имунизация би спестила огромни средства на държавата, защото НЗОК дава за лечението на всеки пациент 800 лева, а две дози от ваксината са 100 лева, а тя може да се поставя след първата година от раждането.

51 пациенти с вирусен хепатит А са приети в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив от 25 декември до днес.

Това съобщи д-р Андрей Петров – началник на хепатитното отделение към болницата.

По думите му през последните месеци се наблюдава увеличение на заразените, но все още не може да се говори за епидемия.

Още по темата

Председателят на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ д-р Станимир Хасърджиев обясни, че заразата се разпространява от човек на човек – чрез замърсена храна и напитки.

Той повтори, че единственият начин на предпазване е редовното миене на ръцете. Според статистиката от средата на 2010 година е започнало постепенно увеличаване на броя на заразените с хепатит от 50-60 до 270-280 души седмично.

Д-р Хасърджиев не се ангажира с мнение дали има предпоставки да се обяви епидемия, но беше категоричен, че и без да е обявена, мерките за защита са едни и същи.

Притеснителното според него е, че симптомите на заболяването не са характерни. Най-честите оплаквания са болки в мускулите и ставите, гадене, загуба на апетит, температура.

Много е вероятно пациентът и дори личният лекар да обърка заболяването с грип например, каза Хасърджиев. Най-характерните оплаквания са пожълтяването на лицето и склерата на окото, но на този етап от болестта инфектираният е заразил поне десет души, отбеляза председателят на сдружението.

80% от заразените с хепатит А изобщо не осъзнават, че са болни, заяви д-р Мангъров. В Инфекциозна болница стигат само онези, които пожълтяват, а този симптом невинаги се проявява, т.е. много хора изкарват вирусното заболяване „на крак“.

**********************************

Хепатит А (известен и като болестта на мръсните ръце) е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (HAV). За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време на болестта черният дроб се увеличава и възпалява, той заздравява напълно и без дълготрайни увреждания при повечето хора. След преболедуване на хепатит А се създава траен имунитет.

Поради начина си на разпространение вирусът на хепатит А има епидемичен характер и след това изчезва. Част от хората имат изградени антитела срещу вируса му, въпреки че не са имали клиничните признаци на болестта и не са се разболели. Вирусът на хепатит А много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво.

Как можем да се предпазим?

Поставяне на ваксина срещу хепатит А – най-добрият метод за превенция. Могат да се ваксинират всички над 12-месечна възраст. Важно е да се има предвид, че родените след 1992 г. са ваксинирани срещу хепатит В, но нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А. Родените преди 1992 г. нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А или В.

Спазване на добра лична хигиена – старателно миене на ръцете след ходене до тоалетна или смяна на памперси; използване на индивидуални кърпи и прибори при заразен член от семейството.

Внимателно измиване на плодовете и зеленчуците или обелване.

При контакт със заразен от хепатит А – до две седмици след контакта Световната здравна организация препоръчва поставяне на ваксина за хепатит А. Допълнителна възможност е инжектирането на имуноглобулин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 13 години
До: Георги Следвам медицина - последна година. Знаеш ли, колко велико ще е, ако има ваксина срещу хепатит С, с чийто вирус човек се заразява и живее дълго без да знае, докато в един хубав ден разбере, че черният му дроб се е предал и няма спасение. А иначе хепатит А е най-лкият, който не дава хронични усложнения, но все пак е неприятно. Съветвам младите хора, които може да нямат имунитет към този вирус да се изследват и да се имунизират.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добро утро!
30
0
 
7
 
! Отговори
Ганка преди 13 години
До смешника,който обяснява как живеят хората в Америка.Да скъпо е да си оправиш зъбите,но бъди сигурен на 100 %,че ако твоите познати говореха английски и бяха интегрирана в американското общество нямаше и да помислят да се върнат в ***.Медицинските услуги са на светлинни години.Там си родих детето,докато бях в болницата имах чувството,че аз и моето бебе сме най важните,такова внимание ни се отдели.Така,че глупости не дръ.нкай
29
2
 
34
 
! Отговори
сапуна помага преди 13 години
Споделяйки лични впечатления трябва да ви информирам, че освен *** има и доста българи които не си мият ръцете след пикник и акник, "странни хигиенни навици", както е спменал др. Мангъров. Това са хора 'дето си мислят, че *** им са стерилни и няма проблем след това да се ръкуват с вас или да пипат повърности които пипат и други! Да, да... ама - не! Ако сред вас има такива нека ми слагат минус на коментара, другите да слагат плюс за да направим статистика! Анонимността е гарантирана ! :D
28
1
 
9
 
! Отговори
ОХ - НЕБоли преди 13 години
Пич , хвани някоя булка да я оправиш , за да видиш как ще ти минат и пъпки и сърбежи и други нощи гостенки
27
2
 
10
 
! Отговори
Пъпка преди 13 години
Георги, пъпките са ти само от ваксината, ша знайш. Нема начин да са от друго.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може да има някои вредни неща във въздуха от заводите, при всичките *** които ядем, дишаме и пием е като руска рулетка от какво ще се разболеем. Знаете ли колко хиляди хора за умрели от рак на белите дробове, докато хората разберат че азбеста е канцерогенен и спрът да го слагат на пътни настилки :-). Има много други такива примери.. хората ежедновно се тровят със всякакви ***. Вакумираната храна има токсични изпарения от топлия найлон при запчетването и лепилата.. и т.н. и .т.н.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя план ран-ът е пълна глупост. В америка хората живеят по-скапано от колкото в българия. Моето семейство сега живее много по-добре от колкото през 90те год.Имам познати, които са живяли в америка и са се върнали в БГ. И там е мизерия, имат лъскави неща, но си скъсват задниците от работа. Като се разболееш, после няколко месеца работиш да си погасиш кредита за лечението. Зъбите неможе да си направи човек там. Докато въздишаме по лъскавото, не разбираме че нашия живот не е толкова зле.
24
0
 
7
 
! Отговори
Стоян Канев преди 13 години
Георги, това е от хормоните, няма нищо общо с ваксината. Като станеш на 33, тогава ще усетиш разликата.
23
5
 
4
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Относно ваксинирането - като бях на 16год си направих ваксина срещу хепатит А, Б и С. Някъде година след това почнаха да ми излизат пъпки - нормално акне за всеки на тая възраст. Обаче вече съм на 26год и съм все така.. с много мазане и миене горе долу нищо ми няма. Но все си мисля, че тия ваксини са виновни. Тия ваксини са нож с две остриета.. вкарваш си нещо в тялото и само се надяваш, всичко да мине както докторите го казват.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ръцете, чисти или не, нямат никаква връзка. Нито твоите, нито на жена ти, балдъзата ти или колегата ти. Никой не е казал да не пазиш хигиена. Проблема според мен е в здравната система. Сега някой здравно неосигурен и болен може да не отиде на лекар и да не го приберат в инфекциозното. Просто не знае, че лечението му е безплатно или пък си мисли, че е обикновен грип. И по този начин да зарази сума ти народ. Каквото предполагам, че се и случило.
21
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Извинете,планът е "РАН ЪТ",малка печатна грешка!
20
4
 
12
 
! Отговори
БГ преди 13 години
ПЛАНЪТ "РАН-ЪП",В ПЪЛНО ДЕЙСТВИЕ!!! !!! ???
19
7
 
21
 
! Отговори
Глаксо Смит Лайно преди 13 години
Някой явно пак има залежали ваксинки за пробутване.
18
1
 
11
 
! Отговори
Зелен лимон преди 13 години
До 16: И какво променя това? Хепатит А пак е болест на мръсните ръце, независимо дали са твоите или на готвача, кръчмаря, колегата, жена ти, децата ти или случаен пътник в градския транспорт. Думите ти само доказват, че не всичко е под наш контрол и при пълна изрядност от наша страна пак може да се заразим. Това не е причина за песимизъм и равнодушие, нито пък повод да зарежем личната хигиена.
17
1
 
8
 
! Отговори
zara преди 13 години
За мен това си е епидемиологичен взрив. Стара постановка е обявяването на епидемия при отчитане на 1000 души заболели. Единственото инфекциозно отделение в областта е в нашата болница и то е с 40 легла, а пациентите са ни над 200. Повечето от заболелите са от областния град, има единични случаи от Казанлък, Гълъбово, като сред болните няма роми, подчерта още д-р Колев. tOVA NE E MOE IZKAZVANE VIJ KOI GO E KAZAL,,,,
16
10
 
3
 
! Отговори
11 преди 13 години
NEE LI BILGARSKA MNOGO STE CHISTI BA. KAKVA RARLIKA IMATE OT SIGANITE SE CHUDYA?????????????
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз определено не съм сигурна, че имОнизацията ще ме спаси, но това съвсем не са докторски глупости, а много сериозни неща, които говорят за качеството на живот на българина.
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само неграмотен може да напише такова заглавие. Българската журналистика - царете на клишетата. При това се лансира очевидна глупост. Интересно, че има хора, преболедували и пак си мислят че ниската хигиена е основната причина за заразата. То това важи и за обикновен грип. При хепатит А основното е не личната хигиена на заразения, А НА ТЕЗИ С КОИТО КОНТАКТУВА. Ако отидеш на кръчма, където готвача е болен от хепатит, дори по 7 пъти на ден да се дезинфикцираш с хлорна вар, резултата е същия.
13
9
 
4
 
! Отговори
лукавия преди 13 години
докторски глупости мислите че като сте изрядно чисти и си направите имонизация болестта няма да ви засегне