Колко птици зимуват у нас?

Заради високите температури броят на водолюбивите птици намалява
Обновена: 31 яну 2011 13:00 | 31 яну 2011 13:00,
0
Колко птици зимуват у нас?
Червеногуша гъска. Снимка: Булфото

Колко птици зимуват у нас при 10ºС? Отговор на този въпрос се опитаха да намерят служители и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БЗДП) по време на изминалото среднозимно преброяване на водолюбивите птици.

Данните за птиците са събрани в периода 14 до 16 януари като са обхванати над 200 места в цялата страна. Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, организирани в 45 екипа, обиколиха всички водоеми в страната в рамките на трите дни.

Още по темата

Високата температура от над 0ºС вероятно е причината птиците да намаляват с повече от 50% за последните 10 години. През 1997 г. птиците са били над 700 000, а през последните години са около 300 000.

„Тъй като броят на зимуващите птици е силно зависим от метеорологичните условия, една от възможните причини за тази дългосрочна негативна тенденция е затоплянето на климата” – коментира националният координатор на преброяването Йордан Христов.

„Птиците, които идват да зимуват у нас от север, предпочитат да останат в северните на България страни, тъй като времето у нас е твърде топло за тях.

Същевременно, броят на птиците, които в миналото рядко са зимували у нас се увеличават в сравнение с данните от преди 10 години.

Имайки предвид средното годишно повишаване на температурата в страната с около 0.6ºС, тези изменения в численостите на птиците са поредните доказателства за затоплящия се климат на глобално ниво”, каза още Йордан Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари