Цели 5 години са нужни за отказ от цигарите

Най-тежкият период в спирането на пушенето са първите седмици
Обновена: 1 фев 2011 10:08 | 1 фев 2011 10:08,
73
Цели 5 години са нужни за отказ от цигарите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик.

При това успехът идва едва на седмия път, твърдят учените от университета в Ланкастър, съобщи Daily Mail.

Резултатите са получени въз основа на анализа на поведението на три хиляди пушачи, успели да се откажат от тютюнопушенето.

Най-тежкият период в отказването са първите седмици, когато състоянието на пушача много напомня това на махмурлука.

Учените съветват хората по всякакъв начин да се опитат да се отърват от всяка мисъл за цигари. Като например да съставят списък с причини, заради които са се решили на смелата стъпка.

Половината от тези, които се опитват да се разделят с цигарите, се връщат към тях през първите десет дни.

Средната възраст на хората, опитващи се да спрат цигарите, е 27 години. Едва три месеца след последната изпушена цигара те вече се чувствали непушачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз също направих месец без цигари. Успех на всички в това начинание :)
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най гадно е да ги спреш и да те блъсне кола!И за кво ги спря?Така или иначе ще се мре...И да не пуши и да пуши човек пак ще умре и какво????Е по- приятно е да не пушиш ,а най-приятно е да не ги почваш но....
27
1
 
17
 
! Отговори
ВЪЛЧО преди 13 години
ЦИГАРИТЕ ИЛИ СЕ ПУШАТ ИЛИ НЕ. ПРИ ТЯХ НЯМА ДНЕС ПО МАЛКО ЦИГАРИ НО УТРЕ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ СТАВА. ОТКАЗВАНЕТО Е ОТ РАЗ. ВЗЕМАШ КУТИЯТА И Я ХВЪРЛЯШИ ДО ТУК-АКО НЯМАШ ИНАТ КАЗАНО НА БЪЛГАРСКИ ИЛИ МОДЕРНО ВОЛЯ СИ ЗАГУБЕН. ЕДИН МЕСЕЦ СИ РАЗДРАЗНИТЕЛЕНИ СЛЕД ТОВА ДА НЕ ТИ ПУКА-ТА И КАКВИ ЦЕНИ СА 4.70 ЛВ-УЖАС. ХЕЙ ХВЪРЛЯТЕ ЦИГАРИТЕ ТАКА ЩЕ СЕ СПАСИТЕ И ОТ ХОРАТА КОЙТО НА ВАШ ГРЪБ ЗАБОГАТЯВАТ-ТОЕСТ "*** +"
26
1
 
10
 
! Отговори
Promise преди 13 години
От утре ги спирам - обещавам!
25
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма нищо по лесно от това да откажеш цигарите! Аз съм го правил вече над 100 пъти!
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що така като ги спра и ми се сменя мисленето?Десет месеца издържах,но повече неможах.Пуша по 3 кутии.Нощем ставам към 3:00часа да дръпна една.Докато ги бях спрял пак ставах ,но хапвах нещо.Качих 30 кила и сега едвам си обувам чорапите.Ужас!Но спра ли ги почвам да ги сънувам:(.Сънувам как пуша,пуши ми се!По някога си мисля,че пак тънко съм минал защото са само цигари а не е дрога,че досега да ме няма с това пристрастяване.Но ставам адски нервен като ги спра и предпочитам да пуша засега.
23
4
 
29
 
! Отговори
Fullrange преди 13 години
Това са тъпотии!!! Всичко е въпрос на воля и желание. Аз бях пушач около 10 години. Пуших по кутия на ден. Реших да ги спра и ги спрях от раз. Вземах Табекс 3 дена и си казах, че може и без Табекс и без цигари. Вече 2 години изкорених навик и желание. ТРЯБВА ДА СИ КАЖЕШ КРАЙ!!! ХВЪРЛАШ КУТИЯТА В КОША И ПРЕКРАТЯВАШ!!! ВСИЧКО Е ВОЛЯ, И ПОСТАВЯНЕ ЗА ЦЕЛ!!!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Родители, като го четете това мислете за децата си, много често който пуши, не смее да направи забележка на детето си, даже има случаи да дават цигари и на децата си. Откажете ги ако не заради вас, то поне заради тях. Писна ми да работя с деца, които крадат за да си купят цигари - това е страшно направо. Колкото по-рано ги откажат- по-добре, защото ако на такава ранна възраст пропушат, после много трудно ще ги спрат ако поискат - не бъдете егоисти и мислете за тях
21
1
 
29
 
! Отговори
..::whAZZzup::.. преди 13 години
Не пуша от 7 години - спирането на гадния навик е ужасно трудно, но пък си заслужава - животът е много по-хубав без цигари.... което един пушач няма как да го разбере, докато все още пуши...
20
0
 
24
 
! Отговори
Бивш пушач преди 13 години
Пушех ги от 30 години. Накрая по две кутии на ден. С тях лягах, с тях ходех до тоалетната през нощта, с тях започвах като се събудех. Много отрицателни неща се изписаха против "Табекс" - а (хапчетата, не цигарите) и всичките изсмукани от нежеланието на пушачите наистина да откажат цигарите. Не ме разбирайте неправилно, не им правя безплатна реклама, но те ме отказаха от цигарите точно за пет дена. Вече шеста година не пуша, не ме и дразни тютюневия дим. Да го бях направил по-навреме! Успехи!
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борбата е безмилостна жестока, както е казал поетът, но пък усилията си струват! Започнах да се радвам на всяка глътка въздух, вече не се задъхвам като преди, а и не на последно място остават ми пари за по-важни неща. Изобщо хубаво е, нобеше трудно! Ама много трудно! Обаче знем, че си е струвало! Повярва ли човек, че има смисъл битката е наполовина спечелена! Остава да удържиш на желанието да запалиш "само една като за последно", защото направиш ли го край! Със сигурност няма да е последна!
18
1
 
22
 
! Отговори
Зиг преди 13 години
Днес е трети ден откак "спрях" цигарите. Не ми липсва никотинът. Липсва ми навикът. Ей на, вчера ударих колата. И първата мисъл - трябва да запаля. Все едно това ще промени нещо в положителна посока. Иначе относно статията и махмурлука - абе моето в момента си е баш махмурлук, ама няма нищоо общо с цигарите :) А, няма нищо общо и с удрянето на колата, да отбележа!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на този с единия месец, обаче внимавай - баща ми ги отказва за по един месец няколко пъти! Ако си силно зависим, може да се подхлъзнеш когато си мислиш, че си вече силен - някое гадно събитие, стрес да те накарат отново да пропушиш. Помни - много хора без тях могат, но с малко не могат - като при алкохолиците. Номерът е да застиш тази зависимост с някоя по-полезна - например хоби, спорт, разходки, сниги, цветя - и те ти бъркат в джоба, обаче поне не вредят. Внимавай с храната - не преяждай
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик."Е, айде сега, губи! Ще каже човек, че през тия 5 години не се занимава с нищо друго, освен с отказване на цигарите. И какво искате да кажете с това заглавие и с тая статия: пушете си, щото иначе губите 5 години. Нищо не губите, а само печелите. Аз не пуша вече 6 месеца. Чувствам се прекрасно, макар все още да ми липсва.
15
0
 
17
 
! Отговори
Асен преди 13 години
Абе това за петте години не знам дали е вярно, но 2 ги направих! Отказах ги от един път , а не постепенно! Трудни са първите седмици , или може би месеци...не съм правил статистика!
14
0
 
32
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Похвалете ме колеги, повече от месец не пуша! :)И знаете ли, кое най-много ми помага! Финансово-политическата мотивация ;)Не ми вземат вече левчетата акциз за финансиране на японски екскурзии и *** издръжки!Помислете като мен, поне още 5 ще се откажат :))))Не е лесно, но се справям и мотивите ми са сериозни. Успех на всички, които ме последват
13
7
 
12
 
! Отговори
пена преди 13 години
пушех по една кутия на ден. сега има дни, в които изобщо не запалвам, но има такива, в които запалвам по 1-2 цигари. мисля си, че от само себе си ще дойде денят, в който няма дори да се сетя да запаля. Изводът според мен е, че човек не трябва рязко да спира цигарите, защото се подлага на огромен стрес и мисли само за това. Сега в дните, в които пуша по 1-2 цигари и то от най-леките, мога да кажа, че изобщо не чувствам тежест или задух...
12
1
 
26
 
! Отговори
Vi преди 13 години
Спрях да пуша преди 12 години. Първия месец беше доста труден - така наречения никотинов глад, но се преодолява. След това навика и той се избива трудничко, но става. И помнете - само едно дръпване повлича още и после цигарка, *** само една, и още една и т.н. и целия зор примерно 1 или 2 месеца ако си издължал без да пушиш отива на вятъра. При мен това беше ключа за бараката. Когато прескочих една година без цигари вече бях уверен, че съм ги спрял. Но най-важото е да си го поставиш за цел.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама като иззидаш подпорната стена на язовира,че като хапнеш,че като пиеш чашка вино,че като захапеш една цигара....ето,това е удоволствие !!!!! и като се присетиш колко и какво си бачкал за тази дневна кутия,и чии джобове пълниш...и ти мине мерака за цигара.
10
14
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 13 години
Много *** статия и много *** твърдения-5 години ? хахах тия май си нямат друга работа