Правят регистър на лекарските грешки

Лекарят не е извънземен, а обикновен човек, каза шефът на БЛС
Обновена: 8 фев 2011 19:39 | 8 фев 2011 19:36,
102
Правят регистър на лекарските грешки
Ръководството на БЛС Снимка: БТА

Българският лекарски съюз обсъжда идеята да води собствен регистър за допуснати лекарски грешки. Това съобщи председателят на БЛС Цветан Райчинов на пресконференция по повод зачестили публикации с негативен характер в медиите по  отношение на лекарското съсловие.


Райчинов даде примери с твърдения в медиите, че  лекари убийци продават трупове на погребални агенции за 500  лева, което по думите му е крайно непочтено, недопустимо и  невъзможно да се случва. 
 

Лекарите от Горна  Оряховица, обвинени в убийството на бебе, нямат никаква вина, очакваме извинение от страна на  институциите, заяви Райчинов. В отговор на въпрос той каза, че  от БЛС не са получили документацията по случая, а и в закона не  е регламентирано такава да им бъде предоставяна.

Още по темата
Българските лекари в голямата си част са достойни хора и  изключителни професионалисти, заявиха в отворено писмо от ръководството на БЛС.  Лекарят не е извънземен, не е и божество, а обикновен човек, а като човек винаги можеш да  сгрешиш, допълни Райчинов.
 

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков  заяви, че "медийната война спрямо съсловието ще доведе само до  едно - да тласне българските лекари към терминал номер 2 на  летище София".
Според председателя на БЛС в 60 процента  случаите на лекарски грешки са системни, а в 40 процента -  индивидуални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
4
 
! Отговори
До разбирател преди 13 години
Човече, луд си, при това много. Предвид мнението ти за лекарите, може да отидеш на врачка, екстрасенс, чекръкчия, да ти отвори чакрите, белким ти мине. Но се съмнявам, че някой може да ти помогне!
99
0
 
7
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Нищо лошо. Паралелно трябва да се прави регистър и на лекари-жертви на пациентски тормоз. Един медал има две страни! Не може да се абсолютизира само едната страна! Преди години трябваше да викам бърза помощ. Мислех, че ще ме откарат в Пирогов и се бях облякла. Никога няма да забравя погледа на системно бито куче на лекаря, когато си помисли, че за пореден път е разкаран напразно. Помогнаха ми експедитивно и с вещина вкъщи. Оттогава изпитвам желание да тупам всеки, който ги разиграва.
98
1
 
7
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
ми като няма лекари, така ще е
97
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Не знам защо ме нападнахте, като че ли не съм потерпевша. Аз никъде не споменах за лекарска грешка, а за разкарването на хората.
96
0
 
8
 
! Отговори
? преди 13 години
Спешен е случая ако има опасност за живота на човек или за трайно увреждане на здравето. В спешния център ако няма ортопед кой да прави гипсови превръзки? Тук няма опасност за живота. Гипсирането на ръка може да се осъществи и малко по-късно. Може да са нужни допълнителни изследвания за преценка на необходимото поведение на ортопеда иначе може да се направи грешка. Относно болничния лист- това няма нищо общо със здравното осигуряване по НЗОК. Кое точно е лекарската грешка тогава?
95
0
 
6
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
сега ще ти кажа кое е лекарска грешка, грешно поставена диагноза, грешно лечение, неглежиране на случая, такова нещо има ли при теб
94
0
 
6
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
1. счупена ръка не е спешен случай, инфаркта е спешен случай2.осигурено, не осигурено, като няма специалист, кой искаш да те намества3. ортопеда е прав, болнични с оздават от GP-тоТака както са тръгнали нещата, една таква травма ще ти струва още бовече болки, нерви и пари, дори може да се наложи и по-далече да ходиш
93
5
 
0
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Питате къде е лекарската грешка, не знам дали е лекарска или на системата, но имам поне два въпроса 1.Как така счупената ръка не е спешен случай за Асеновграския спешен център2.Как така здравно осигурено лице ще го разиграват като *** в студа, посред грипна епидемия .3.В крайна сметка, кой е прав ортопеда или джипито.Моето разкарване напред назад ми струваше много болка, нерви и пари.Добре, че все пак Асеновград е близо до Пловдив
92
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Взех си картона, снимката от рентгена и листа и заявих, че ще отида в здравната каса. Ортопеда ме спря и ми даде 14 дни болничви , трябва да нося гипса 30 дни.Записа ме на комисия за продължаване на болничен и днес след контролен преглед ми писаха в лист да се удължи болничния.Утре ще одида на комисията.
91
1
 
1
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Какво да правя , хайде пак в Пловдив. Но уви.Лекаря, който ме прегледа в спешния си беше отишъл.Колегите му отново ме запращаха при джипито в Асеновград.Но на мен така ми беше причерняло от болката, разкарването и унижението, че не се сдържах и повиших тон.След позвъняване по джиесем на прегледалия ме ортопед, същия каза да отида на другия ден след обяд в поликлиниката на УМБАЛ "Св.Георги ". И ето ме отново на следващия ден в Пловдив. И отвово ортопеда започна да ме препраща при джипито.Взех си
90
0
 
6
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
Дани! и сега въпроса е къде е лекарската грешка
89
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 13 години
От Пловдив ме изпратиха за болничен лист в Асеновград при личния лекар с обяснението, че първите 14 дни се давали от него.Върнах се в Асеновград, но не би.Личния лекар така ми се навика,не било нейно задължение, а на ортопедите в Пловдив.Направо ми идваше да се откажа изобщо от болничния и да поискам от работодателя неплатен отпуск.
88
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 13 години
НА 26 ЯНУРИ ПАДНАХ И СИ УДАРИХ РЪКАТА. бЕЩЕ 8,10 Ч. СУТРИНТА.ДЖИПИТО МИ БЕШЕ НА РАБОТА СЛЕД ОБЯД.ОТИДОХ В СПЕШНИЯ ЦЕНТЪР, НО ОТ ТАМ МЕ ИЗГОНИХА ИЛИ ПО-ТОЧНО ИЗБУТАХА.НЕ БИЛО СПЕШЕН СЛУЧАЙ.В 13,30 ЧАСА ДЖИПИТО МИ ДАДЕ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ОРТОПЕД, НО ОРТОПЕДА В АСЕНОВГРАД РАБОТИ ДО ОБЯД И СИ БЕШЕ ТРЪГНАЛ.ОТИДОХ В ПЛОВДИВ В СПЕШНИЯ ТРАВМАТОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ.ПРЕГЛЕДАХА МЕ, НАПРАВИХА МИ СНИМКА И МЕ ГИПСИРАХА ЗА ПОЛОВИН ЧАС. РЪКАТА МИ Е СЧУПЕНА.ПОПИТАХА МЕ ДАЛИ РАБОТЯ, СЛЕД КАТО КАЗАХ ДА МЕ ИЗПРАТИХА
87
0
 
5
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
до 86, този анонимния съм аз, иначе да, знаеш ли как се молят, че и обещават всичко... чете ли какво е каза Хипократ преди сума ти години по тоя повод
86
0
 
4
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
смешни сте, аре малко и почивка да имаме, а! става ли? или ти какво, искаш да ти работим непрекъснато и да, пиша си от личния компютър, ако искаш мога да ти кажа колко струва, ако те интересува де
85
5
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 13 години
"Молиш за помощ"???? Ти си яко сломен от живота!!!
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
РАЗБИРАТЕЛ, тогава не говори така за тези, които един ден ще ги молиш за помощ и кое е задължително по нашите закони???
83
6
 
0
 
! Отговори
смешни сте преди 13 години
Всъщност, колко от вас в момента са на работа и пишат на служебните компютри?
82
5
 
1
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 13 години
НЕ МОГА ДА СЕ ЗАКЪЛНА, ЗАЩОТО "ДЖИ ПИТО" МИ Е НА 27 ГОДИНИ, И МИ Е ХУБАВО ДА Я ПОСЕЩАВАМ, ПЪК И ТЯ МЕН, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПО ВАШИТЕ ЗАКОНИ И АЗ НЕ ИСКАМ ДА ГИ НАРУШАВАМ !
81
6
 
2
 
! Отговори
смешни сте преди 13 години
Вероятно, но не всички са алчни като вас. Стига си писал, провери, някой може да чака пред кабинета ти.