Човекът отговорен за наводненията

Бедствията са свързани с климатични промени, предизвикани от човешката дейност
Обновена: 17 фев 2011 17:16 | 17 фев 2011 17:16,
0
Човекът отговорен за наводненията
Снимка: Булфото

Парниковите газове, предизвикани от човешка дейност, са свързани все по-често с проливни дъждове, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от АФП.

Учените са съгласни, че парниковите газове затоплят планетата и че след време това може да доведе до повече водни изпарения, по-голяма влажност и по-проливни дъждове.

Резултатите от двете изследвания обаче за първи път свидетелстват за увеличаване на проливните дъждове през втората половина на миналия век вследствие на климатичните промени, както и за особено големи наводнения във Великобритания.

Двете изследвания показват, че последствията от човешката дейност за интензифициране на валежите и свързаните с тях наводнения вече са откриваеми, заяви Ричард Алън от катедрата по метеорология в университета на Рединг.

В рамките на канадско изследване е анализирано глобалното увеличаване на проливните дъждове между 1951 и 1999 г. За първи път обаче това увеличаване е свързано със симулации за климата, които включват дължащите се на човешката дейност парникови емисии.

Британско изследване дори стига по-далеч и установява връзка между климатичните промени и голямото наводнение във Великобритания през 2000 г. Учените констатирали, че рискът от наводнение е по-голям в случай, че парниковите газове са взети под внимание в симулациите, отколкото ако не са. В два от три случая открихме приблизително удвоен риск, заяви съавторът на изследването Майлс Алън от Оксфордския университет.

За целите на британското изследване са ползвани хиляди компютри, за да се симулира климатът през 2000 г. в Англия и Уелс, където октомври и ноември м.г. са били най-влажните месеци, откакто са започнали да се събират климатични данни през 1766 г., преди индустриалната революция.

Резултатите от двете изследвания са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
sisi преди 12 години
KLIMATI4NO URAJIE - HAARP, TOVA E PRI4INATA ZA MNODO ,,PRIRODNI,, KATAKLIZMI....