Въздухът у дома по-опасен от градския?

Понякога вдишваме много вредни частици и вещества
Обновена: 17 фев 2011 13:29 | 17 фев 2011 13:29,
31
Въздухът у дома по-опасен от градския?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ясно ни е, когато въздухът навън е замърсен – това се дължи на уличния трафик или промишлена зона. Оказва се обаче, че въздухът у дома може да е по-вреден, отколкото този навън.

В затворените помещения въздухът също може да съдържа олово от проникналите замърсители отвън. Освен това в него се намират формалдехид, радон и летливи химикали, съдържащи се в почистващите препарати.

Освен това има и твърди частици домашен прах, които включват екстременти на насекоми, акари, мухъл.

Вследствие на дългогодишното вдишване на замърсения домашен въздух могат да се развият най-вече алергични заболявания и астма.

Доброто уплътняване на съвременните жилища са причина за задържане на замърсителите във въздуха вътре много повече от преди. Това задължително налага често проветряване.

Честото хигиенизиране

Натрупаните с годините различни химични вещества и алергени в жилището могат да се отстранят успешно с прахосмукачка с филтър, включително и бром, огнеупорни химикали, полен и олово. Макар и ограничено, съдържанието на олово в прахта е токсично за организма ни - вреди на мозъчната дейност, централната нервна система и бъбреците.

Препоръчително е да се отделя повече внимание на ръбовете, стените, килимите и меката мебел при почистването и филтърът на прахосмукачката да се сменя редовно.

Влажност

Влажността влияе на степента на разпространение на алергените в помещенията. Ето защото желателно е тя да е около 30-50%. По-високата степен на влажност води до поява на плесен и мухъл у дома. Те отделят спори във въздуха, които също вредят на здравето ни. Акарите се размножават много повече при висока влажност.

Използването на климатик и средства за отопление, които изсушават въздуха е добър вариант за намаляване на влажността на въздуха през студения период.

Задължително е филтърът на климатика да се сменя редовно според указанията на уреда. В противен случай той създава условия за разпространение на натрупалите се микроорганизми.

Проверка за радон

Радонът е радиоактивен химичен елемент, който може да се намери, както в старо, така и в ново жилище. Представлява газ без цвят и мирис. Повишава риска от рак на белите дробове.

Радонът се получава от естествения разпад на уран. Открит e в почти всички видове почви. В дома може също да се озове.

Тестът за наличие на радон в дома е евтин, лесен и бърз. Ако той се окаже положителен, трябва да се прибегне до специалното отстраняване на вредния газ.

Ароматите

Приятният и освежаващ аромат в жилището, получен с помощта на ароматизатори, омекотители и почистващи препарати, всъщност е вреден за здравето. Голяма част от ароматите са получени от петролни продукти без да бъдат тествани за вредата им при вдишване.

Фталатите са група химични вещества, естери на фталовата киселина, които се използват често за ароматизиране на препарати и освежители, но главно за подобряване гъвкавостта на пластмасата.

Почистващите препарати могат да бъдат заместени със сок от лимон, оцет, сода за хляб, а зелените растения у дома почистват въздуха и усвояват химичните замърсители, освободени от синтетичните материали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
18
 
! Отговори
г преди 13 години
инфромация на две на три казан, уж има някаква истина ама май няма...огнеупорни химикали- това се наричат ксеноестрогени..ЕСТРОГЕН хора!!
27
0
 
19
 
! Отговори
до номер 13 преди 13 години
това за разгонването като каракачанин в кошара,ама много ме изкефи:))))...проблема е,че каракачаните едно време не са имали кошари,а прости заграждения с тръни и клони...те са живеели в колиби или под чергила.Също така,по недоказани твърдения, са били като животните в секса...на всяка година им се е раждало по едно бебе...и последно,1 въпросче-виждал ли си каракачанин?
26
0
 
20
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Хубава снимка - браво
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ххххххххх
24
0
 
30
 
! Отговори
иска ми се преди 13 години
Живее ми се в колиба , направена от бамбукови стебла, покрита с палмови или бананови листа или слама, да спя на плетена люлка - хамак, да си паля вечер огън и да си пека риба...Да съм край морето...Да съм на 20-ет...Иска ми се...Ама няма....
23
0
 
22
 
! Отговори
по тая логика преди 13 години
Е, *** са добре....
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз затова си купих къща извън града.
21
0
 
18
 
! Отговори
Климатик преди 13 години
"Използването на климатик и средства за отопление, които изсушават въздуха е добър вариант за намаляване на влажността на въздуха през студения период."1.Климатика в режим отопление не влияе на влажността."Задължително е филтърът на климатика да се сменя редовно според указанията на уреда. В противен случай той създава условия за разпространение на натрупалите се микроорганизми."2.Филтрите на климатика се мият, а не се сменят!
20
0
 
18
 
! Отговори
SOL преди 13 години
Аз затова се набутах 211 лева за йонизатор,ако някой ми беше казал преди година да си го купя,щях да му се исмея.С тия токсини където ги консумираме плюс комбинация с градския въздух, сме загинали.Да не забравяме и химтрейлс.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой да е споменал цимент. Правиш ли разлика между цимент и бетон? Става въпрос за инертните материали - скали, пясък. Много често се случво да попада радиоактивно парче скала в бетона на панелките. И хората се оплакват често от мигрена и безсъние.
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз затова сутрин тичам към Орлов мост и дишам с пълни дробове! ;)
17
4
 
21
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
пич,много си се объркалв цимента няма радон,засега се знае,че само турският цимент е радиоактивенрадон има само в жилищата на пушачи,защото тютюнът съдържа радиоактивни изотопи
16
0
 
20
 
! Отговори
Ти от къде знаеш преди 13 години
живял си тогава или какво?
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 200 години всичко е било екологично чисто ... и средната продължителност на живота е била < 30 години ...
14
2
 
23
 
! Отговори
Маги преди 13 години
Ние се избавихме от застоелия въздух с клапаните против влага Аереко,вкарват чист и свеж въздух отвън,като възстановяват прекъснатата циркулация на въздуха,която се появява неименуемо след като сменим дограмата с нова.Много съм доволна от тези устройства,толкова приятно се спи,а сутрин като станеш не ти мирише на умрели катерички и чорапи.
13
3
 
28
 
! Отговори
понанист преди 13 години
живея в гората..имам си *** имам си въздух,,,сега си правя вятърна мелница..и като има вятър ми духа . върти..и акто минаът кози на около спохождам ги ;) от чистия въздух много съм се разгонил..като каракачанин в кошара
12
0
 
28
 
! Отговори
Мишо Шамара преди 13 години
"Тестът за наличие на радон в дома е евтин, лесен и бърз. Ако той се окаже положителен, трябва да се прибегне до специалното отстраняване на вредния газ"*** верно ли? И от кога гаигер-мюлеровите броячи станаха толкова евтини?
11
2
 
42
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА преди 13 години
Кога ще напишете, че четенето на простотии в интернет пространството е МНОГО ВРЕДНО ЗА ЗДРАВЕТО. Ще си изхвърля компютъра, а за интернет вече не искам и да чувам.
10
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Майкъл Джексън като седеше в барокамера да не живя много дълго?Истината е на село високо в планината,тишина ,чист въздух,истинска храна и спокойствие.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е край,спирам да дишам!Минавам на фотосинтеза...:)