Литият – новото лекарство срещу самоубийство

Елементът стабилизира емоционалния фон
Обновена: 27 май 2011 11:35 | 27 май 2011 11:21,
4
Литият – новото лекарство срещу самоубийство
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от медицинския университет във Виена предполагат, че литият може да стане следващият елемент след флуора, с който да се обогати питейната вода.

Те установили, че броят на самоубийствата е по-малък в райони, където питейната вода съдържа по-високо ниво на литий, съобщи Дейли мейл.

В рамките на изследването били направени 6460 измервания на концентрацията на литий във водата в 99 окръга на Австрия.

В 10-те най-бедни на литий области показателят на самоубийствата бил 16 на 100 хил. спрямо 10 на 100 хил. в районите, богати на литий.

Получените резултати съответстват на по-ранно проучване от 2009 г., в хода на което е била установена обратната връзка между нивото на литий и броя на самоубийствата в Япония.

Според учените това е доказателство за положителния ефект на лития върху стабилизирането на емоционалния фон. Съществува теория, според която литият засилва връзката между невроните, а продължителното му въздействие върху организма прави човек по-щастлив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Посегателствата върху себе си ще се преустановят ,когато се подобри стандарта на живот и положителните емоции преобладават.
3
1
 
12
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Стабилизирането на емоционалния фон се постига със спаведлив и нормален живот, а не с литий !
2
1
 
15
 
! Отговори
Утре.Бг преди 12 години
Учени от медицинския университет във Маджерито предполагат, че краставиците може да станат следващата храна след доматите, с който да се обогати салатата. В рамките на изследването били направени 2212 измервания на консумацията на краставици в община Маджерито.В 10-те най-бедни на краставици области показателят на самоубийствата бил 64 на 100 хил. спрямо 2 на 100 хил. в районите, употребяващи краставици.
1
0
 
7
 
! Отговори
Pay to Play преди 12 години
Lithium - Nirvana!