Как да откажем цигарите?

Няколко практични съвети
Обновена: 1 юни 2011 15:25 | 31 май 2011 10:36,
110
Как да откажем цигарите?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Да се откажат цигарите е трудно, но не невъзможно. Отказът от навика не би могъл да бъде провокиран от друг, решението е лично и често се базира на собственото предпочитание и избор...

Предпочитание – защото реално погледнато, запалвайки цигара и придърпвайки от дима й, играем образ, на който вътрешно сме избрали да подражаваме. Опитайте се да си представите как се виждате в момент, когато пушите, да си спомните какво ви е провокирало да запалите първата цигара, как опитът се е превърнал в игра, тя – в навик, и в крайна сметка се е стигнало до зависимост.

Питали ли сте се защо многократните опити за отказ от пушенето са се увенчали с неуспех? Причината е, че не сте признали пред себе си, че подражавате на натрапен от социума модел. Всъщност харесва ви да пушите. Първата съществена стъпка в отказването на тютюна е да откриете този образ. Когато знаете кой стои срещу вас, битката е по-лесна.

Опитайте отново да откажете цигарите. Всеки опит ви доближава повече до търсения резултат. Проучвания сочат, че хора, отказали се от цигарите преди окончателното им спиране, са направили преди това по 5-6 неуспешни опита. Така че никога не е късно да се спре.

Практични съвети как да спрем цигарите

Как да започнем?

Изберете си дата, но в следващите 2 седмици. Важното е тя да е ясна, да е отбелязана в календара. Иначе перфектният ден никога не идва.
За да е по-лесно изпълнението на решението, направете списък на причините защо бихте искали да се откажете от пушенето. Причините могат да бъдат здравословни, семейни – на децата едва ли им е приятно да усещат неприятния тютюнев мирис от дъха и дрехите ви. Финансовият аргумент също е от убедителните.
Обвързването на някои събития с отказа от тютюнопушене също дава резултат. Такива могат да бъдат бременността, раждането на детето или внучето, преместване в ново жилище...

Когато денят наближи...

Помислете дали не бихте могли да се спрете на някакъв вид упражнения или хоби, които да заменят държането на цигарата и ангажират мислите ви. Специалисти препоръчват занимания като сглобяване на миниатюрни модели на кораби, плетене, игра на мобилния телефон и др.
Опитайте се да ограничите местата, където да палите цигара. Например не пушете вкъщи и в колата.
Информирайте се за заместители на цигарите – като никотинови дъвки, пластири, инхалатори, таблетки, както и медикаменти, които да улеснят въздържането от цигара и успокоят напрежението, което изпитвате.
Съществуват множество методи за отказване на цигарите. Разучете ги и се спрете на два-три, които ще ви помогнат да се откажете от навика си. Това се налага, тъй като всеки е различен и не се знае кой метод действително ще се окаже подходящият.

 
В деня

Настъпи ли набелязаният ден – не палете цигара, не си позволявайте дори и едно дръпване. За да изпълните желанието си, не носете цигари със себе си и повече не си купувайте.

Началото е зад гърба ви

Отказването от рутината за запалване на цигара е една от най-съществените стъпки в отказването на тютюнопушенето. Например свикнали сте да палите цигара в колата – почистете каросерията и подновете калъфките на седалките, сложете или махнете калъф на волана. Тези промени ще ви напомнят какво сте си обещали. Харесва ви след секс да запалите цигара – просто заменете навика, например с отпиване на глътки червено вино или хапване на парченца плодове.
Ако по време на работа ви се допуши, станете и се разходете. Раздвижването ще ви тонизира достатъчно.
Избягвате компанията на пушачи, тъй като в тяхно присъствие ще ви е трудно да се въздържите. Ако имате навик да запалвате цигара в заведение, избягвайте тези само за пушачи или съответните салони.

Груповата терапия в страната ни е малко популярна, но се предлагат и такива услуги. Споделянето на проблемите, свързани с отказването на цигарите, прави изпълнението на решението не така трудно и агонизиращо. При разговорите се споделят затруднения, с които се сблъсква всеки един отказващ се от тютюнопушенето. Възможно е да се получи готов опит за преодоляването на даден етап.
Препоръчително е да поддържате връзка със специалист или отказал се от тютюнопушенето познат, когото да потърсите в момент на слабост. Тези хора знаят как да ви подкрепят в такъв момент, за да не запалите цигара отново.

Помислете дали времето, което губите за пушене, не бихте могли да вложите в спортни занимания. Упражненията подобряват настроението и тонизират както тялото, така и ума. Ако се опасявате от наддаване на тегло заради отказа от цигарите, то тренировките ще помогнат да запазите фигурата си. Препоръката на специалистите е да се започне с физическото натоварване постепенно.
Не се упреквайте, ако не издържите и запалите цигара. Помислете каква е причината – дали се дължи на глада ви за никотин, на стрес или натиск, и се подгответе с адекватно контрарешение за следващия момент на слабост. До окончателния отказ от цигарите се преминава през няколко трудни периода, въпросът е да държите на намерението си и навреме разсеете с други занимания спонтанните пристъпи да запалите.

Успех!

В пет аптеки в София всеки ще има възможност за измерване на кръвното налягане, пулс и тегло, а пушачите – и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете си с помощта на специален уред Smoke check.

Това са аптеките Сейба в магазините Кауфланд в Банишора, Дружба, Младост, Надежда и Овча купел.

Измерванията ще се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни.

Социалната услуга ще се предлага занапред и в други посещавани аптеки в столицата и в цялата страна.

Общественият проект включва в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и е насочен към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество. 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: тютюнопушенеотказ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
bez.ime преди 10 години
koito pushi da vzeme 1 cigara da q izpushi sled kato svurshi, da si kaje tova beshe poslednata da se zakulne v nqkoi blizak i ako sa mu ostanali cigari v kutiqta da gi xvurli v pechkata ili prosto da gi hvurli nqkade dokazan rezultat probvaite !!
106
0
 
1
 
! Отговори
НЕЛ преди 12 години
...МНОГО ЛЕСНО С ВОЛЯ...МОТИВАЦИЯ...И ИНАТ....
105
0
 
4
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
S MERAK....
104
0
 
4
 
! Отговори
Отказал се преди 12 години
От 14 години не пуша и съм ужасно доволен. Пушех по 2-3 кутии на ден и до сега сигурно вече щях да съм мъртъв ако бях продължил с пушенето. Не ми беше лесно - ужасно беше. Много тежко го преживях но успях. Не е лесно приятели но е възможно.След като спрях да пуша изведнъж усетих вкусове и миризми които бях забравил.Ако мога да се върна назад във времето не бих и погледнал към цигарите. Но явно всеки трябва да мине по пътят си. Не се колебайте - откажете ги и не пълнете джобовете на мафиотите.
103
0
 
5
 
! Отговори
any преди 12 години
До 102: Що за оправдание? И аз съм жена. И не е вярно, че отказването е трудно, трудно е да издържиш на подмрънкванията на "приятелките": "Айди на кафенциии", "Е чи то ни можи без цигаркааа". Аз ги спрях отведнъж - с последната цигара от кутията - за да знам, че няма други и след като бях решила твърдо, че няма и да има. И за моя огромна изненада - това беше ВСИЧКО! Останалото е въпрос на заместване на навиците - на ръце, уста (солети, сокче) и социалните.
102
0
 
12
 
! Отговори
Иво преди 12 години
И аз така си мислех- като ми е по-спокойно, тогава ще ги спра. Ама се усетих, че по спокойно надали ще ми стане, това е само извинение. И познай- спрях ги когато бях най- напрегнат и с най-много грижи на главата.Много хора ще се учудят, че откакто спрях цигарите съм много по- спокоен. Дори сега като се замисля, смятам че не палех когато съм нервен за да се успокоя, ами обратното- като запалех цигара и ми ставаше по нервно. Пък и 4.30 лв на ден по добре да отидат за обяд.
101
0
 
3
 
! Отговори
ххх преди 12 години
тези съвети не могат да ми помогнат:( по никакъв начин не ме мотивират:(((((( сигурно някой ден ще съжалявам за отвратителния си 40 годишен навик, но...
100
0
 
12
 
! Отговори
Г преди 12 години
Моля да не коментират хора, който не са се сблъсквали с проблема. Хората, който пушат не са слабохарактерни, слабоумни, без воля и т.н., даже доста от тях са на добра позиция в работата, управляват хора, работят с тях. Проблема с пушенето е много деликатен и коментари от сорта на "няма воля" не са умесни. Всеки,който е решил да спре цигарите и го е решил сериозно, може да го направи без проблем, но трябва постоянство.
99
3
 
2
 
! Отговори
Цигари се отказват преди 12 години
в сряда . Цигарите се отказват , като спрете да пушите , а не като спрете да си ги купувате . Пушенето е САМО навик на ръцете , другото е самовнушение . В нормалните цигари няма вещества , които да предизвикват зависимости . Цигари се започват от едно дръпване , а се отказват за година , с поредица от мантри , от рода : Не пуша , тъй като не знам как се пуши и никога не съм пушил . И то след 40 години яко димене . Успех.
98
0
 
7
 
! Отговори
offline преди 12 години
отказах ги преди 7 години тези ***... :)
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пушех по 2 кутии, но откакто им вдигнаха цената станаха 2,5.Много хора не ги отказаха, а спряха да си купуват и пушат на аванта.Това ме дразни, защото ако ми свършат цигарите в 22ч отивам да си купя.А тези хора могат да пушат, но могат и да не пушат.Вече отказвам като ми поискат с аргумента, че не ми се разхожда нощно време и ги упътвам къде се продават цигари.(96 поздравления, но аз не мога-жена съм)
96
0
 
1
 
! Отговори
555 преди 12 години
Интересно ми е кои са тия "най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество" .. чудно ..
95
0
 
7
 
! Отговори
www преди 12 години
ДНЕС ПУШИШ КУТИЯ И ПОЛОВИНА А УТРЕ НЕ ПАЛИШ НИТО ЕДНА -- АЗ ПАРИМЕР ТЪЙ ГИ ОТКАЗАХ ;;
94
0
 
8
 
! Отговори
Изнервен преди 12 години
Доста от приятелите ми ги отказаха,обаче отказват да ги купуват и аз се налага да купувам всеки ден май и аз да взема да ги откажа пак тогава ми е интересно какво ще правят моите приятелчета.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отказвам всеки *** от МЗ, който се води доктор, но в живота си не е излекувал нищо, да се опитва да си заработва заплатата на основата на мегаломански забрани.На кофти ракета Космоса и пречи.На тези от МЗ им е страшно необходим ВРАГ, за да обосноват съществуването си, и са си избрали това да са пушачите.Няма нищо по вредно за белите дробове от спорта в зала.... Но нашите патици от МЗ упорито мълчат за този проблем - никой няма да ги даде по телевизия с тази теза.
92
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
За да откажете цигарите ползвайте грижите на Тотю и Дянков.
91
2
 
20
 
! Отговори
отказал се преди 12 години
Пуших 40 г., като в последните няколко години пушех по2-3 кутии на ден и си мислех,че никога няма да мога да ги спра. Един ден се събудих и не можех да дишам и се задушавах, гърдите адски ме боляха. И в този момент разбрах, че трябва да ги спра, но аз направих голямата грешка, че ги спрях от раз- това е голям шок за организма. Все едно алкохолик да спре алкохола изведнъж. Затова постепенно намалявайте цигарите- за организма ви ще бъде по-леко. Желая успех на всички които искат да ги спрат.
90
3
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Аз отдавна се отказах да ги отказвам
89
2
 
19
 
! Отговори
до шушон преди 12 години
Ще живееш по-спокоино и нормално, когато откажеш цигарите
88
10
 
12
 
! Отговори
шушон преди 12 години
Аз пък ще ви кажа друго нещо: ЩЕ ОТКАЖА ЦИГАРИТЕ КОГАТО ЗАПОЧНА ДА ЖИВЕЯ ПО-СПОКОЙНО И НОРМАЛНО!!!