Кафето намалява риска от рак на черния дроб

3 чаши на ден от ароматната напитка предпазвали организма
Обновена: 16 юли 2011 16:01 | 16 юли 2011 16:01,
9
Кафето намалява риска от рак на черния дроб
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изследване, в което са участвали етнически китайци, жители на Сингапур, показва, че изпиването на три или повече чаши кафе на ден може да намали с 44 процента риска от рак на черния дроб, пише днес вестник "Стрейтс таймс", цитиран от ДПА.

Учените от Факултета по епидемиология на Сингапурския национален университет смятат, че две от маслата, съдържащи се в зърната на кафето - кафестолът и кахвеолът - имат свойства, предпазващи черния дроб.

Изследването е било започнато през 1993 г. и обхваща повече от 63 000 китайци - мъже и жени на възраст между 45 и 74 години. Именно тази възраст се смята за най-рискова за развиване на рак на черния дроб. Резултатите от проучванията са дали нови доказателства, опровергаващи разпространеното схващане, че кафето е вредно за здравето.

Една от специалистките, участвали в изследването - проф. Ко Уон Пуай, писа неотдавна в американско научно списание, че резултатите показват, че любителите на кафето вече може по-малко да се тревожат, че може да имат рак на черния дроб.

Зеленият чай например, смятан за много полезен, няма такива свойства по отношение на черния дроб, добавя тя. През 2008 година изследване, направено сред хора, пиещи кафе, показа, че четири или повече чаши от напитката на ден може да намалят с 30 процента риска от диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: кафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ай-вай преди 12 години
Глътка ароматно кафе освежава и ободрява сутрин.С удоволствие го предпочитам.Дано не стане скъпо ,както горивата.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
QWNO I KAFETO KATO KAKAOTO 6TE POSKUPWA,TA SE SETIHA ZA LANSKIQ SNQG
7
1
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Аз моята я пазя , ама като гледам агресията ти, май твоята е за ремонт.
6
3
 
3
 
! Отговори
кафеварка до №5 преди 12 години
Отвратителна напитка си ти,дето си седнал да философстваш какво разрушава и какво лекува кафето!И змийската отрова е отвратителна,ама лекува 50-60 болести,нали?Кой те кара да пиеш?Пази си нервната система и карай само на вода...
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак има явно тонове залежало кафе някъде.Обикновено когато има слаб пазар ,учените веднага "откриват" неговата страхотна полза .До сега лекува около 50-60 вида болести. Кафето е една отвратителна напитка, разрушаваща нервната система.
4
0
 
8
 
! Отговори
wqw преди 12 години
Само непораснали възрастни се хвалят с пубертетски алкохолни подвизи -- широко разпрастанен феномен сред хора с ниско образование в БГ.За алкохолна зависимост по принцип трябва да се търси помощ преди да е станало късно.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Снощи и аз,ама до сега съм на 3 кафета
2
1
 
1
 
! Отговори
снощи преди 12 години
снощи и аз така ама на сутринта с кафе нали --сега е само за бяло винце
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако знаят какво си причиних на черния дроб снощи учените сами щаха да си опровергаят информацията! За тва обаче си жулнах и едно кафенце сутринта!