Да успокоим нервите с маточина!

Билката е използвана главно за лечение на депресия, тревожност, безсъние, бронхит
14 окт 2011 22:00,
3
Да успокоим нервите с маточина!
Снимка: Reuters

Маточината спада към семейство Lamiaceae (джоджанови). Eкстракт от маточина се използва в производството на редица фармацевтични продукти. Билката е използвана главно за лечение на депресия, тревожност, безсъние, бронхит, астма, висока температура, менструални проблеми, високо кръвно налягане, мигрена, шок, световъртеж, кожни екземи, подагра, при ужилвания от насекоми или ухапвания от змия и други.

Някои хора използват маточина и за лечението на косопад и оплешивяване. Хидроалкохолният екстракт от маточина проявява седативен ефект върху централната нервната система и действа като успокоително.  Консумацията на 16 г изсушени листа от маточина изостря паметта и засилва концентрацията, се посочва в изследване, проведено през 2003 г. Авторите на изследването предполагат, че маточината оказва влияние върху настроението и когнитивните способности и може да се използва за лечението на болестта на Алцхаймер.

Маточината има и антивирустни свойства и е ефективна за потискане на херпес симплекс.Чаят от маточина може да се използва при колики, синдрома на раздразненото черво, колит и други стомашно-чревни проблеми. Екстрактът от листата на маточината има антибактериално действие срещу Staphylococcus aureus, Salmonella choleraesui, Klebsiella pneumoniae. Етеричното масло също е с антибактериални свойства срещу Mycobacterium phlei и Streptococcus.

 

Вижте още здравни новини

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Маточина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
врайкова преди 11 години
да пия маточина и се чуствам много добре
5
0
 
1
 
! Отговори
изпробвала преди 11 години
Невероятно успокоява чаят вечер.Спя почти непробудно.
4
0
 
1
 
! Отговори
Tея преди 12 години
Не знам за другите свойства на маточината, но при мен от години имам стар бронхит -дъня кашлица като магаре! Тя е алергична кашлица, но не се повлиява от абсолютно нищо! Почти всяка зима ме съпровожда от началото до края. Тази зима по случайност си купих именно чай от маточина, започнах да го пия от нема и къде - преди това бях пила лекарства по рецепта, сироп за кашлица, хомеопатично някакво също пих, таблетки за смучене - 2 вида,без резултат! Смея да твърдя, че най-после открих цяр за алергия!
3
9
 
5
 
! Отговори
Мурат преди 12 години
Каква маточина бе хора,50 100 грозданка и готово...
2
0
 
17
 
! Отговори
билкар преди 12 години
Малко повече за : МаточинатаМаточината е многогодишно тревисто растение с *** листа, които имат характерна лимонена миризма. Маточината расте из храсталаците, редките гори, покрай градините и оградите навсякъде в Бъгария.Изсушените листа отгоре са зелени, а отдолу - по-светлозелени, със слабо нагарчащ, тръпчив вкус. При смачкване или разтриване трябва да са запазили миризмата на лимон. Билката укрепва нервната система и действа седативно и спазмолитично. Оказва положителен ефект при сърдечна невроза, мигрена, безсъние, нервна и полова свръхвъзбуда, неврастения. Благоприятно е действието на маточината и при сърдечни заболявания, тъй като помага за преодоляване на умората, съдейства за прекратяване на тахикардия и болки в областта на сърцето. При приемане на препарати с маточина се забавя дишането, изчезват ритъмните смущения и се понижава кръвното налягане. Маточината проявява спазмолитично и газогонно действие при функционални заболявания на червата. Успокоява коликите от задържане на газовете в червата, възпира повръщането. Тя има способността да стимулира храносмилането и отделянето на жлъчен сок, в по-големи количества възбужда апетита. Препарати на основа маточина се използват и при виене на свят, за усилване на зрението, болезнена менструация, кожни обриви, ревматични отоци. Дрога от маточина се използва като запарка по следната рецепта: 2 супени лъжици дрога се заливат с 400 мл кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 20 мин. От прецедената течност се приемат по 120 г 3 пъти дневно 15 минути преди хранене.При безсъние, нервност, неспокоен сън се препоръчва чаша чай от маточина преди лягане.Маслото от маточина също намира голямо приложение в лечението на всякакви видове бактериални, гъбични и екземни инфекции поради антисептичните си свойства. Масажи с него облекчават артритни и ревматични болки.Поставено в ароматерапевтична лампа то помага при силно нервно напрежение, страхови неврози, безсъние, високо кръвно налягане, аритмия, проблеми на менопаузата, инфекции на гърлото.Добро средство от народната медицина...
1
0
 
25
 
! Отговори
опитала преди 12 години
Има аромата на цитруси , на лимон....