НЗОК реимбурсира ваксината срещу рак на маточната шийка от 2012 г.

Вероятно държавата ще поеме 50% от стойността й
Обновена: 9 дек 2011 15:43 | 9 дек 2011 15:43, Румяна Тасева
НЗОК реимбурсира ваксината срещу рак на маточната шийка от 2012 г.
Източник: Reuters

12-годишните момичета да бъдат имунизирани срещу рак на маточната шийка от 2012 г., реши Парламентът на второ четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За целта здравната каса ще получи трансфер от здравното министерство в размер на 2 млн. лв. Вероятно НЗОК ще плаща 50% от цената на ваксината.
 
Така България става 23-та европейска държава, предприела мерки за профилактика на рака на маточната шийка - второто по честота онкологично заболяване сред жените.
 
Ракът на маточната шийка е едно от петте най-чести злокачествени заболявания сред българските жени. Всяка година се регистрират над 1100 нови случая, а над 340 жени годишно не преживяват заболяването.
 
Понастоящем ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV), причиняващ този вид рак, е включена като препоръчителна в имунизационния календар сред момичета на 12 години, прилага се преди започване на полов живот.
 
Предложението за реимбурсация на ваксините срещу HPV беше внесено от д-р Лъчезар Иванов и подкрепено изцяло не само от парламентарната група на ГЕРБ, но и от всички останали.
 
Според разчетите на Българската асоциация за закрила на пациентите, ако годишно в страната се раждат около 70 000 деца и се приеме, че половината от тях са от женски пол, на имунизиране подлежат около 35 000 дванадесетгодишни момичета. Приема се, че около 30% от този контингент биха се ваксинирали. Това означава, че държавата следва да осигури средства за ваксинация на приблизително 12 000 деца.
 
Ваксината се реимбурсира на 100% в редица страни като Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Холандия, Обединеното Кралство, Португалия и Румъния. В Белгия, Словакия, Франция и Швеция се поема от държавата частично. Австрия е единствената страна, в която ваксината се прилага и при двата пола.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание