Ракът на устната кухина засяга повече мъже

HPV инфекциите могат да причинят рак на езика, сливиците или задната страна на устната кухина
2 фев 2012 14:47,
7
Ракът на устната кухина засяга повече мъже
източник: Reuters
Броят на мъжете с рак на устната кухина е значително по-голям от този на жените, сочи ново проучване, публикувано в сп. American Medical Association.
 
За целта са анализирани данните на повече от 5500 мъже и жени в САЩ. На доброволците са зададени поредица от въпроси, свързани с честотата на сексуалните им контакти и броя на интимните им партньори.
 
След края на анкетата на доброволците е раздадена субстанция от химични вещества за гаргара на устната кухина в продължение на 30 секунди. Секретът след изплакването на устната кухина е анализиран за наличието на човешки папилома вирус (HPV).
 
Около 10% от мъжете на възраст между 14 - 69 години са с инфекция с HPV на устната кухина, в сравнение с 3,6% от жените, показва проучването.
 
Повечето инфекции на HPV са асимптоматични и неизлечими. Инфекцията с типове 16,18, 45, 31 и 33 най-често са причина за рак на маточната шийка при жените.
 
HPV инфекциите могат да причинят орофарингеален рак или рак на езика, сливиците или задната страна на устната кухина. Заразените с щама на HPV 16 са с 14% по-голям риск от развитие на някои от тези туморни образувания, твърдят изследователите.
 
Инфекции с HPV на устата и гърлото са предавани главно по полов път, твърди д-р Мора Джилисън. Съществуват данни за предаването на вируса и чрез „дълбока целувка".
 
Проучването е първата стъпка към развитието на стратегия за предпазване от орофарингеален рак, смята д-р Джилисън.
 
Изследователите са на мнение, че орофарингеалният рак може да надмине по честота рака на маточната шийка.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
me преди 12 години
В статията не се говори за рак, а за инфекция с HPV. При ужасните проценти сред жените е съвсем нормално процентите и сред мъжете да са високи. Все пак френската любов е естествена част от половия живот. Но не мога да не надуша в статията фината пропаганда с цел масова имунизация на момчета и момичета срещу HPV. Което не приемам. Просто защото самата ваксина не защитава от всички щамове и няма солидни доказателства, че защитава точно срещу тези предизвикващи рак. А не е точно евтина.
6
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Че кой не е такъв вече ????
5
0
 
7
 
! Отговори
4 - продължение... преди 12 години
.........Яжте...чесън,минимум по една глава,преди полово...общуване и ОБЩУВАНЕ НЯМА ДА ИМА ....това ще ви предпази от рак....
4
0
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Яжте...чесън,минимум по една глава,преди полово...общуване и защитата ви е...гарантирана.
3
0
 
8
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Много станаха ***, малко останахме @бачите!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обикновено засяга една група професионално ориентирани представители на СИЛНИЯ пол
1
2
 
7
 
! Отговори
да му мислят преди 12 години
*** !