5 полезни за сърцето храни

Не е толкова сложно да си ги осигурим...
Обновена: 29 мар 2012 16:01 | 29 мар 2012 13:22,
2
5 полезни за сърцето храни
източник: Reuters
Боровинки
 
Боровинките са богати на антиоксиданти, които намаляват лошия LDL холестерол в кръвта. А известно е, че той е в основата на сърдечносъдовите заболявания, инфаркта и инсулта. При изследванне на USDA Human Nutrition Center се установява, че антиоксидантите в боровинките от 40 други плодове и зеленчуци са най-активни в организма.
 
В тях, както и в къпините, черните малини, касиса и червеното грозде се съдържа един от най-силните антиоксиданти – антоцианин, на който и дължат специфичния си цвят.
 
За да имат полезен ефект за сърцето, боровинките следва да се консумират ежедневно по една купичка, без значение дали са пресни, замразени или изсушени.
 
Овесени ядки
 
Преди време на трапезата ни редовно е присъствала овесената каша. Днес по-популярен е вариантът да консумираме овесени ядки с мляко.
 
Половин купичка от тях ни осигуряват 130 ккал и 5 г фибри, които спомагат запазването на теглото, понижаването на холестерола и здравето на сърцето.
 
Този вид храна е полезна и с бавноусвоимите въглехидрати, които за дълго засищат и зареждат с енергия: от закуска до обяд.
 
Срещу риска от диабет и сърдечно заболяване помага и изборът на храни в редовното меню като жито, ечемик, ръж, просо, кафяв и див ориз, киноа. Важно е при приготвянето на ястията да се използват целите зърна, а не рафиниран продукт, който е загубил полезните хранителни вещества.
 
Естествено, тези зърна могат да бъдат консумирани в готови продукти, като хляб, спагети и др.
 
Препоръчително е на ден да се осигуряват по 30 – 40 г овесени или други ядки.
 

За останалите 3 храни прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО преди 12 години
Д-Р МИЛЕНА ЧУКАНОВА! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСИЧКО
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За сърцето най добре е вратленце с биричка