Гъбички по ноктите и краката?

Как да ги избегнем?
5 юли 2012 16:38, Пенка Бегова
8
Гъбички по ноктите и краката?
Снимка: Reuters

Гъбичните инфекции по ноктите и краката са често срещан проблем, особено през лятото. Те засягат най-повърхностния, рогов слой на кожата.

 
За развитието на гъбички са виновни микроорганизми, използващи кожата като жизнена среда. Делят се на дерматофити, дрожди и плесенни. Спорите, чрез които се размножават, се разнасят лесно. Най-благоприятната среда за развитието им са топли, влажни и слабо проветрявани места, като бани, басейни и др. 
 
1. Как да разпознаем гъбичките?
 
Промяна на цвета и удебеляване на нокътя са ясни признаци за наличие на гъбички. Възможно е впиване в страните на пръстите при стъпалата, надигане и трошене на нокътната плочка. 
 
Гъбичките се разпространяват обикновено първо между пръстите, и по-точно в пространството между четвърти и пети пръст, последвани от това между четвърти и трети. 
 
Развиват се неприятни симптоми, като зачервяване и сърбеж, възможно е образуване на малки мехурчета и цепване на тъканта между пръстите.
 
Ако не вземем навременни мерки за ограничаването им и им осигурим подходяща среда за развитие, гъбичките постепенно обхващат цялото стъпало. 
 
2. Причини за появата им
 
Гъбичките могат да се дължат на вътрешно състояние на организма, на някакво заболяване. 
 
Важни са и външните фактори, лошият хигиенен контрол на обществени места, като басейни, съблекални, пробни, сауни и други, където често, без да се замисляме, стъпваме боси. 
 

8
Напиши коментар Коментари
4
5
 
1
 
! Отговори
Бухала преди 4 години
до 2 и съответно до 5
Пич няма нищо НЕЗДРАВОСЛОВНО и НЕПРИЯТНО в татуировките. Как може да се изразяваш така за една вековна култура, развивала се едновременно на няколко континента. В този смисъл, тази снимка е доста неправилно поставена на съответната статия, след като си съгласен с мен, че няма губички на нея и не се споменават каквито и да е неща свързани с татуиворките, моля те запознай се с нещата свързани около тази култура, преди коментираш научени наизуст глупости. Не бъди кон с капаци!
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм целият в татуси, ама моите нарочно са всичките черно-бели, за да са по-пандизчийски :)
2
3
 
3
 
! Отговори
Бухала преди 4 години
до 2
Ма ти си много запознат с темата за татуировките, бас ловя че нямаш нито една, но пак си плямпаш тъпотии. Интересно е да се отбележи, че в статията няма абсолютно нищо споменаващо се за татуировки, така че недей да плямпаш така смело, моля (:
1
1
 
17
 
! Отговори
футбол преди 4 години
По-гнусни крачета не намерихте ли да изтипосате тук

Йога поза елиминира целулита за 20 секунди
Йога поза елиминира целулита за 20 секунди

Йога поза елиминира целулита за 20 секунди

Да помогнем на 4-годишния Кристиян!
Да помогнем на 4-годишния Кристиян!

Да помогнем на 4-годишния Кристиян!