Гъбички по ноктите и краката?

Как да ги избегнем?
5 юли 2012 16:38,
8
Гъбички по ноктите и краката?
Снимка: Reuters

Гъбичните инфекции по ноктите и краката са често срещан проблем, особено през лятото. Те засягат най-повърхностния, рогов слой на кожата.

 
За развитието на гъбички са виновни микроорганизми, използващи кожата като жизнена среда. Делят се на дерматофити, дрожди и плесенни. Спорите, чрез които се размножават, се разнасят лесно. Най-благоприятната среда за развитието им са топли, влажни и слабо проветрявани места, като бани, басейни и др. 
 
1. Как да разпознаем гъбичките?
 
Промяна на цвета и удебеляване на нокътя са ясни признаци за наличие на гъбички. Възможно е впиване в страните на пръстите при стъпалата, надигане и трошене на нокътната плочка. 
 
Гъбичките се разпространяват обикновено първо между пръстите, и по-точно в пространството между четвърти и пети пръст, последвани от това между четвърти и трети. 
 
Развиват се неприятни симптоми, като зачервяване и сърбеж, възможно е образуване на малки мехурчета и цепване на тъканта между пръстите.
 
Ако не вземем навременни мерки за ограничаването им и им осигурим подходяща среда за развитие, гъбичките постепенно обхващат цялото стъпало. 
 
2. Причини за появата им
 
Гъбичките могат да се дължат на вътрешно състояние на организма, на някакво заболяване. 
 
Важни са и външните фактори, лошият хигиенен контрол на обществени места, като басейни, съблекални, пробни, сауни и други, където често, без да се замисляме, стъпваме боси. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
18
 
! Отговори
Бухала преди 11 години
до 2 и съответно до 5Пич няма нищо НЕЗДРАВОСЛОВНО и НЕПРИЯТНО в татуировките. Как може да се изразяваш така за една вековна култура, развивала се едновременно на няколко континента. В този смисъл, тази снимка е доста неправилно поставена на съответната статия, след като си съгласен с мен, че няма губички на нея и не се споменават каквито и да е неща свързани с татуиворките, моля те запознай се с нещата свързани около тази култура, преди коментираш научени наизуст глупости. Не бъди кон с капаци!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм целият в татуси, ама моите нарочно са всичките черно-бели, за да са по-пандизчийски :)
2
3
 
20
 
! Отговори
Бухала преди 11 години
до 2Ма ти си много запознат с темата за татуировките, бас ловя че нямаш нито една, но пак си плямпаш тъпотии. Интересно е да се отбележи, че в статията няма абсолютно нищо споменаващо се за татуировки, така че недей да плямпаш така смело, моля (:
1
1
 
34
 
! Отговори
футбол преди 11 години
По-гнусни крачета не намерихте ли да изтипосате тук