При слънчево изгаряне - как да облекчим кожата?

Няколко полезни съвета
19 юли 2012 18:17,
0
При слънчево изгаряне - как да облекчим кожата?
Снимка: Reuters

Веднъж изгоряла на кожата няма как да и се помогне особено. Вредата е нанесена безвъзвратно. Докато временният проблем със зачервяването, дискомфорта и болката, мехурите и беленето отмине, организмът за дълго ще носи увреждането, нанесено от ултравиолетовите лъчи.

Трябва добре да помним и спазваме препоръките – мерките срещу изгаряне на кожата да се предприемат преди, а не след като то вече е факт. Необходимо е да се използват лосиони със слънцезащитен фактор минимум 15 преди и по време на излагане на слънце. Те трябва да осигуряват защита както срещу ултравиолетовите A (UVA), така и срещу ултравиолетовите B (UVB) лъчи. Това е най-малката грижа, която полагаме срещу риска от ракови изменения на кожните клетки, а меланомът е едно от най-разпространените онкологични заболявания.
 
Осезаемата увреда на кожата дори в краткосрочен план проличава напълно едва след 12 – 24 часа след екстремното излагане на слънце. За възстановяването й ще са необходими няколко дни. Изгарянето налага да се избягва директният контакт на увредените участъци със слънчевите лъчи. Препоръчително е дори лишаването от слънчеви бани за 1-2 дни, за да се даде време на организма да се справи със стреса от причинената травма. Дори и изгарянето да е малко на плажа трябва да се стои под чадъра и да се носи широка бяла тениска. Не е желателно дори влизането във водата, тъй като там силата на лъчите се удвоява, особено за участъците на тялото, които най-често и силно изгарят – горната част на гърба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: слънцеизгарянеUV лъчи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари