В коя възраст е подходящо детето да има телефон?

И какви са рисковете
Обновена: 14 сеп 2012 16:49 | 14 сеп 2012 16:49,
8
В коя възраст е подходящо детето да има телефон?
източник: Reuters

В света на дигиталните и мобилни технологии все по-трудно става да ограничим детето си от използването на техника като компютри, телефони и други устройства.

Най-често възрастта, в която родителите дават лични мобилни телефони на децата си, е около 8 години, но дали тя е най-подходящата.
 
Една от главните причини да се забави възрастта, в която детето може да има собствен GSM, е вредното излъчване от мобилното устройство.
 
Проучванията относно действието на радиацията от телефоните са доста противоречиви и често биват подлагани на съмнения и дискусии от страна на специалисти и потребители.
 
Скорошно проучване установи, че радиочестотното отлагане в мозъка при децата е два пъти по-високо от това при възрастните и 10 пъти по-високо в костния мозък. Тези данни са наистина плашещи, обясняват специалисти.
 
Te са на мнението, че повечето деца не се нуждаят от мобилни телефони, голяма част от тях ги използват за игри и разговори с приятели, които могат да проведат директно.
 
Мобилните телефони могат да са от полза за децата с диагностицирани заболявания, астма или алергии, на които може да се наложи постоянен контакт с родителя, допълват те.
 
Достъпът на детето до мобилни телефони трябва да се ограничи колкото се може за по-дълъг период или ако това е невъзможно поради епохата, в която живеем, то поне да се намали продължителността на разговорите и сведе честотата на близост на телефона до главата до минимум. Препоръчва се предимно изпращането на текстови съобщения.
 
Телефонът да се държи на разстояние, докато детето спи, с цел да не се наруши качеството на сън и да се намали рискът от състояния като тревожност и депресия.
 
Преди навършване на 14-15-годишна възраст децата все още не са толкова отговорни и не могат да осъзнаят опасността и рисковете от притежаването на мобилен телефон, допълват експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: детевъзрасттелефон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Родител на 2класник преди 11 години
До Учител до 3... а колкото до способностите на децата в 1 клас - не се съмнявам. Моите деца работят свободно с компютър още от 3-4 годишна възраст и нямат проблем с телефон на 7 години. Но защо се очаква, че всички са длъжни да имат?? Познавам съвременни деца в 5 клас, които нямат и още са живи!...
6
1
 
1
 
! Отговори
Родител на 2класник преди 11 години
До Учител до 3Радвам се,че имате широк поглед по въпроса и не отичам,че е хубаво да се използват съвременните технологии.Не знам как сме оживяли едно време (преди 15-20г) без телефон в училище. Но нали сега си даваме всички телефони на учителите? Защо при спешност детето трябва да звъни???Това е отговорност на възрасните! Защо трябва да се облъчват децата от малки?Мобилните телефони не за толкова безвредни!Дори на бременните се препоръчва да не ги носят в джобовете си!Но учител не се спори..
5
5
 
9
 
! Отговори
Учител до 3 преди 11 години
Г-н или г- жо родител, няма да коментирам мнението Ви, защото това, което ще кажа няма да Ви хареса. Само ще Ви попитам, знаете ли, че понякога в движение се налага нещо важно да се съобщи или пък детето да не се почувства добре? Вие как ще разберете своевременно?И още нещо- не подценявайте децата в 1 клас. Повечето от тях могат да четат, научили са се и да пишат, боравят прекрасно и с телефоните си. Говоря го от опит, затова не спорете по въпроса. Едва ли имате по- широк поглед от моя.
4
6
 
4
 
! Отговори
кика преди 11 години
След като вече е задължително 5 годишните да са на градина или училище,значи това е подходящата възраст и за собствен телефон.
3
6
 
8
 
! Отговори
Родител преди 11 години
Наложително е в 1-ви клас да имат телефон, само ако УЧИТЕЛИТЕ не могат да си вършат достатъчно добре работата - например: забравят колко деца са извели в парка и прибират с няколко по-малко. Да - тогава е наложително детето да може да се обади на родителите за помощ! Не е допустимо учителите да разчитат, че дете в 1-ви клас има телефон и може да се оправя само - та то още не може да чете и пише!!!!!Телефон не е необходим поне до 4-ти клас, но за съжаление е наложитително да имат от 1-2 клас ;(
2
5
 
8
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Щом детето тръгне на училище е нормално и наложително да има телефон. Особено пък децата, които висят по цял ден в училище.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако питат мобилните оператори - още като се роди му се дава номер и програма, щото докато порасне може и да свършат промоциите.