Съвременна медицина = медицина, базирана на доказателства

Тя е едно от най-великите постижения на съвременната цивилизация
5 ное 2012 16:22,
4
Съвременна медицина = медицина, базирана на доказателства
източник: Reuters

Медицината, базирана на доказателства, е една от най-съществените характеристики на Западната цивилизация. Също като много други нейни ценности, тя бива възприемана все повече и от други култури и се превръща в световен стандарт и еталон.

 
Защо това е така? Какво я прави универсално приемана и практикувана?
 
Както показва името й, тя преди всичко се основава на доказателства за ефективността на дадена терапия или процедура. 
 
Фундаменталната философия зад нея е, че качеството и ефективността на лечението могат да бъдат оценени количествено, на базата на статистически значими и достоверни данни, които също биват подлагани на щателен анализ и окачествяване. Това помага на клиницистите да взимат по-информирани терапевтични решения и да прогнозират по-точно изхода от заболяванията. Това лежи в основата на съвременната медицина и здравна система.
 
Като много други елементи от съвременната култура, която ние считаме за Западна, медицината, в познатия й вид, води началото си от Древна Гърция. Още древните елини осъзнали, че заболяванията представляват разстройства на човешката физиология и че те са познаваеми, т.е. могат да бъдат изучени, описани и лекувани. 
 
Въпреки че практически нямат никакви познания по медицина, мислителите и „лекарите“ още в онези дни са достатъчно проницателни, за да вникнат в същността на болестния процес и да дефинират понятията диагноза (от гръцки диагносис) и прогноза (прогносис). Т.е., те разбират че дадено заболяване може да бъде характеризирано по наблюдаваните симптоми, може да бъде изучено и в зависимост от същността на заболяването, протичането му и особеностите на дадения пациент може да бъде предвиден изхода от боледуването.
 
Трябва да изтъкнем, че това е проява на наистина забележителна проницателност, предвид изключително оскъдните познания по анатомия и още по-оскъдните по физиология. Вместо да отдадат заболяванията на сили като чи, аури и прочее невидими, неуловими, непознаваеми и недоказуеми суеверия, древните гърци създават система на лечение, чиято правота и валидност ще бъдат потвърдени едва след хилядолетия.
 
Днес концепцията за познаваемост и доказуемост е отнесена не само към самото заболяване, но и към всяко лечение, което е напълно естествено, защото от същността на заболяването произтича и лечението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" ...защото от същността на заболяването произтича и лечението ..."-ха-ха ,добро утро , а хвани същността ако можеш де , нали там е цялата тънкост, а същността ще я търсим само ако си платиш добре...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е , напълно съм съгласен , лекува те само ако докажеш че си платежоспособен !!!
3
0
 
4
 
! Отговори
медицина на смъртта преди 11 години
Съвременната медицина е базирана на корупция от страна на фармацевтичните компании - Те произвеждат лекарства за болестите, които те създават. Те казват какво ще се учи в университетите... е това е съвременната медицина, братя.
2
1
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
важно и единствено доказателство за здраве е пръднята , ПРЪДНИ ЗДРАВО и ако ПРЪДНЯТА ТИ МИРИШЕ НА ТЕМЕНУЖКИ , здрав си !!! :)ако ти мирише на ружи , загазил си е яко- търси минзухар за лек , може и кукуряк , зависи от пола)
1
0
 
11
 
! Отговори
Юбре преди 11 години
Този хвалебствен език на статията ясно показва, кой е поръчителят. Самовлюбен забогатял от продажба на лекарства, с мания за управление. Съберете 2 и 2, не хапчета, че някой ще умре.