Странни действия по време на сън

Възможно е да пишем SMS, докато спим
20 дек 2012 19:02,
4
Странни действия по време на сън
източник: Reuters

Ежедневният стрес и честото използване на новите технологии предизвиква появата на нов феномен - изпращането на текстови съобщения по време на сън. 

Засегнатите от нарушението не подозират, че изпращат смс-и през нощта, обясняват експерти. Все повече хора съобщават за подобен тип поведение по време на сън, казва неврологът д-р Кърсти Андерсън. Според него това се дължи на масовата употреба на мобилни телефони и на навика те да се използват до късно вечер и при лягане. 
 
Често хората извършват действия в съня си, които правят многократно през деня, допълва д-р Кърсти Андерсън. 
 
Експертите определят състоянието като нежелано поведение по време на сън. Какво се случва в мозъка ни по време на подобни епизоди, все още е мистерия. Не са провеждани сериозни проучвания по въпроса, но според някои експерти до голяма степен явлението се дължи на затруднено събиране на данни. 
 
През 2008 г. учени от университета в Толедо регистрират подобен феномен. Изследователите съобщават за случай на жена, която е изпращала писма по електронна поща по време на сън. След като се събужда, тя няма спомен да е извършвала подобни действия. 
 
Хранене
 
Има случаи, в които сомнамбулизмът е свързан с консумация на храна на сън. Леката закуска не е толкова голям проблем, но по-екстремните случаи се квалифицират като Синдром на нощното хранене.
 
Засегнатите от състоянието могат да „нападнат“ кухнята няколко пъти през нощта, но да нямат никакъв спомен от действията си, когато се събудят. Това е свързано не само със загуба на пълноценен сън, но и с риск от прекомерно увеличаване на теглото, което може да предизвиква здравословни проблеми от различен характер – физически и умствени. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз така когато бях в казармата, по време на караул правя разходка от единия край на поделението покрай стената до другия край.И си спомням че бях в единия му край, по едно време се блъснах в стена и гледам - намирам се в другия му край. И се събудих.Може и някой от офицерите да ме е наблюдавал отдалече и си е мислел че не съм спал, ама аз си бях заспал без да разбера как е станало и съм вървял.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм така с алкохола...нямам спомен кога съм изпукал ракията и виното от мазъта. На това му викат алкохолен онанизъм!
1
0
 
3
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Странни действия по време на сън ........................да се чудим за какви щуротии да похарчим много големите си заплати((нали сме били много добре и плащаме най-ниските данъци)) и каква нова кола или къща да си купим......................ОПА ТО БИЛО САМО НА СЪН