Следпразничен стрес - търсете удоволствието в рутинните задължения

От нас зависи да решим, че следващата година ще бъде по-благоприятна към нас
2 яну 2013 11:11,
0
Следпразничен стрес - търсете удоволствието в рутинните задължения
източник: Reuters

Доц. д-р Маргарита Бакрачева е психолог и работи в Департамента по психолохия към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН). 

През 1999 г. завършва магистратура по социална педагогика, през 2003 г. защитава дисертация за докторска степен на тема „Психосоциална идентичност и субективно психично благополучие в юношеска възраст“. През 2005 г. става научен сътрудник I степен в Института по психология при БАН. През 2006 г. получава награда на БАН за млад учен „Марин Дринов“ и на Съюза на учените в България.
Член e на Международната асоциация за психоаналитична аз-психология, на Съюза на учените, Асоциация за психично здраве, Дружество на психолозите в България.
 
 
Как се отразява на тонуса и настроението ни периодът след Коледните и Новогодишни празници? 
 
Има два етапа – настроението ни преди и след празниците. От една страна, те могат да бъдат много зареждащи и емоционално вдъхновяващи, ако имаме с кого да ги споделим и сме заобиколени от близки хора, което е от значение, особено за Коледа, тъй като е семеен празник. 
 
Що се отнася до негативния момент - ако не се чувстваме удовлетворени, имаме проблеми вкъщи или близките ни са далеч и няма възможност физически да споделим мига с тях, може да се чувстваме потиснати, да се депресираме и да изпаднем в по-минорно настроение. 
 
Нова година е празник, свързан повече с купонджийско настроение. В тези моменти сме с нагласата да оставим всички проблеми в предишната година и да ги „изметем“ през вратата, така че да отворим и пуснем новата година с цялата красота, очаквания и планове, които пренасяме в нея.
 
Обикновено хората са склонни подсъзнателно или съзнателно да очакват новата година да им донесе много по-приятни емоции от миналата. 
 
От друга страна, специално около Нова година, минорното настроение може да е свързано и с елемента „трябва“. Тъй като в новогодишната вечер, трябва да сме организирали нещо, трябва да се забавляваме, което може да наруши спонтанността и да го приемаме в известна степен като ангажимент. 
 
Празничните дни са свързани с много положителни емоции, радост, добро настроение, посрещаме ги с ентусиазъм. Защо след приключването им сме склонни към депресия? На какво се дължи нежеланието за връщане към ежедневните задължения?
 
След празничното настроение и приятните емоции, които са ни владели, в първия работен ден обикновено подхождаме с лека умора. Тогава желаем да споделим с колегите си как сме изкарали празниците, къде сме празнували, да изпитаме удовлетворение от това, че самите ние споделяме какво сме правили.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари