Някои факти за лекарствата при грип, използвани при деца

Лекуват ли обичайните лекарства...
11 яну 2013 22:05, Пенка Бегова
4
Някои факти за лекарствата при грип, използвани при деца
Снимка: Reuters

Знаем, че антибиотиците колкото помагат, толкова и вредят на здравето и че към тях следва да се прибягва, когато действително здравословното състояние на детето го налага. Какво е мнението на специалистите обаче към лекарствата, които ни изглеждат безобидни и често използваме при постоянните боледувания на детето през студеното полугодие. Дали приемът на сиропа за кашлица и температуропонижаващите трябва да се следи...

 
Антибиотиците не са средство, което да повлиява вирусно заболяване. Те са насочени да унищожават различни бактерии. В този смисъл използването им при грип е безсмислено, дори повече. Честата им употреба повишава риска от предразположеност към инфекции с резистентни на тях бактерии.
 
Медикаментите, които се отпускат обикновено без рецепта и с които лекуваме децата си при грип и простудни заболявания, не действат срещу причината за заболяването, не спират болестта и не допринасят за по-скорошното оздравяване. Те повлияват симптомите им и ги използваме именно за тяхното контролиране.
 
При грип се използват парацетамол или ибупрофен. Дават се при повишена температура, възпалено гърло, главоболие, друга болка.
 
По принцип лекарствените средства при кашлица и простудни заболявания не са препоръчителни за деца под 2-годишна възраст и е желателно да се внимава с даването им дори на по-големи деца. Естествено, да се приемат от детето срещу висока температура, болка, заболяване, е единственият вариант. Тук предупреждението има насоката - избягване на практиката да се предлагат на детето без основателна причина и на прекаленото им използване. Като всички медикаменти и те имат потенциални странични ефекти, включително и ускорен сърдечен ритъм и конвулсии. Не бива да се забравя и че леко повишената температура, всъщност е показател за това, че организмът се бори с инфекцията, тя не е непременно показател за необходимост от лечение.
 

4
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 4 години
Не пишете простотии ,за за продавате "хомеопатичните" лекарства на шмекери-производители.Те НЕ ЛЕКУВАТ.Ако разчитате на нишесте и боя в шарени опаковки за много пари може да получите усложнения.

Домашен измиващ лосион за здрава кожа
Домашен измиващ лосион за здрава кожа

Домашен измиващ лосион за здрава кожа

Натурални методи срещу болки в гърба
Натурални методи срещу болки в гърба

Натурални методи срещу болки в гърба