Варицелата протича по-леко при деца

Пикът на заболеваемостта обикновено е в периода март-май
Обновена: 23 апр 2013 21:12 | 23 апр 2013 21:11,
2
Варицелата протича по-леко при деца
Източник: Reuters

Варицелата е лека и често срещана в детската възраст вирусна инфекция. Протича с червени сърбящи петна, които се превръщат в изпълнени с течност мехури. Последните се покриват с коричка, която пада, след което кожата се възстановява напълно. Някои деца развиват само няколко петна, докато при други те покриват цялото тяло. Петната най-често се появяват по лицето, скалпа, гърдите, коремчето и крайниците.

Варицелата се причинява от варицела зостер вирус. Той се разпространява бързо по въздушно-капков път при кихане и кашляне от заразеното дете. Детето е най-силно заразно от преди появата на мехурите до покриването им с коричка (обикновено 5-6 дни след появата им). Детето не трябва да посещава детска градина, училище и всякакви затворени помещения, изпълнени с хора, до оздравяване, за да не бъдат изложени на вируса други деца и особено високорискови групи – бременни, новородени и имуносупресирани. Варицелата е толкова характерна за детската възраст, че 90% от възрастните са невъзприемчиви към вируса, защото са прекарали инфекцията като деца. Случаите на варицела настъпват при деца до 10-годишна възраст. Пикът на заболеваемостта обикновено се наблюдава в периода март – май.

Диагнозата се поставя на базата на клиничните симптоми, лабораторни изследвания се правят само по преценка на лекаря.

Макар че варицелата се разглежда като леко до умерено заболяване, детето е неразположено и раздразнително. Треска се наблюдава поне през първите няколко дни на боледуване, петната могат да бъдат силно сърбящи. Няма специфично лечение, само симптоматично. Прилага се парацетамол за понижаване на температурата и охлаждащи разтвори за облекчаване на сърбежа. Повечето деца оздравяват за 1 – 2 седмици. В редки случаи, варицелата протича тежко или се усложнява. Лекар трябва да бъде потърсен незабавно, ако мехурите се инфектират или детето диша трудно.

Още за варицелата можете да прочетете в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: вирусидецаварицела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Тц-тц преди 10 години
Не думай... Верно ли?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А водата е мокра...